Vučić telefonirao Šolcu iz Loznice 1foto FoNet/Instagram

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, telefonom se čuo sa Olafom Šolcem, nemačkim kancelarom, iz Loznice, gde je na šest dana izmestio sedište Predsednika Republike i odakle u privemenom smeštaju obavlja predsedničke dužnosti.

„Razgovarali smo i o sve većim izazovima u pogledu energenata i budućnosti energetske diversifikacije“, objavio je Vučić na Instagramu uz informaciju da se čuo sa Šolcem.

„Izrazio sam veliko interesovanje za litijumski projekat u Saksoniji, koji ima za cilj da promoviše odgovorne rudarske prakse i podrži prelazak na zelenu energiju. Naglasio sam da bi razmena iskustava i znanja mogla da otvori put za inovativne pristupe ekstrakciji litijuma koji daju prioritet zaštiti životne sredine i angažovanju zajednice“, rekao je Vučić Šolcu, prenosi se u objavi predsednika Srbije.

Vučićevo privremeno seljenje u Zapadnu Srbiju tumači se kao marketinški odgovor na izlive masovnog nezadovoljstva zemlje zbog otvaranja rudnika litijuma u dolini Jadra kod Loznice, koje se pojačalo od posete Šolca Srbiji 19. jula, kada je potipisan Memorandum o kritičnim sirovinama i lancima snabdevanja.

Kada je reč o energentima i diverzifikaciji, zanimljivo je da je ruski predsednik Vladimir Putin 4. septembra na Istočnoevropskom forumu u Vladivostoku, Aleksandru Vulinu, potpredsedniku Vlade Srbije, pomenuo i da gasni aranžman sa Srbijom ističe u martu 2025.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari