Vučić: Donošenje Rezolucije o genocidu o Srebrenici će takođe biti ispitano kao motiv za napad ispred ambasade Izraela 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN KARADAREVIĆ

Do utorka ćemo sve rešiti, završićemo to – rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući na TV Prva, u odgovoru na pitanje kada će biti ukinut crveni alarm zbog ugroženosti bezbednosti u zemlji, usled jučerašnjeg teroristiičkog napada ispred ambasade Izraela.

Rezolucija o genocidu o Srebrenici će takođe biti ispitano kao motiv, dodao je on, komentarišući navode koji su se pojavili u stranim medijima o tome da je usvajanje tog dokumenta u Ujedinjenim nacijama eventualno ohrabrilo ili inspirisalo na terorizam.

Vučić je rekao da se država bori protiv islamskog terorizma, kao što se navodno bori i protiv pravoslavnog.

– Ovo je sve smišljeno, nije se slučajno dogodilo – rekao je Vučić, precizirajući da je reč o planiranom terorističkom napadu.

On je naveo da je napadač bio izuzetno dobro obučen i da je strelu ispalio držeći samostrel u kesi, kako bi napad bio potpuno neočekivan.

Predsednik Srbije je izrazio oduševljenje ponašanjem ranjenog žandarma, naglašavajući njegovu pribranost, posebno u kontekstu spremnosti da sačuva sopstveni život, ne izvlačeći strano telo (strelu) iz svog tela, dok nije stigla pomoć.

Predsednik Srbije je u više navrata ponovio da je Srbija jedna od najbezbednijih zemalja u svetu, kao i da je Beograd jedan od najbezbednijih gradova.

– Milosti prema teroristima nećemo imati i tu lekciju će da nauče – dodao je.

Nećemo prihvatiti oktroisanog lidera Republike Srpske

Nećemo prihvatiti oktroisanog lidera Republike Srpske, već samo onog koga izabere srpski narod, poručio je dalje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji tvrdi da se „duboko ušlo“ u fazu nagovaranja onih koji treba da donesu osuđujuću presudu protiv lidera RS Milorada Dodika.

„Radi se o poštenju i poštovanju volje srpskog naroda“, rekao je Vučić.

Vučić smatra da se ozbiljno razmišlja o oktroisanju novog rukovodstva RS, jer se duboko ušlo u fazu nagovaranja onih kojit treba da donesu preudu protiv Dodika da bude osuđen.

„Određene pripreme za reakciju, koja nije samo politička su u toku, tako da, komplikuje se na sve strane. Za nas je važno da sačuvamo mir, sačuvamo, naš narod i verujem da ćemo uspeti“, rekao je šef države.

Izvinjenje Crnoj Gori

Predsednik Srbije izvinio se zbog svoje pogrešne procene da crnogorski parlament neće usvojiti rezoluciju o Jasenovcu.

Evo da kažem, pogrešio sam u proceni oko parlamenta Crne Gore, jesu oni to zakukuljili sa Dahauom i Mathauzenom, ali da ne bi izgledalo da se vadim, izvinjavam se i čestitam, rekao je Vučić.

Bratski odnos sa Severnom Makedonijom bez obzira na odluku o Rezoluciji o Srebrenici

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da želi bratske i najbolje odnose sa Severnom Makedonijom, bez obzira na pogrešnu odluku Skoplja o Rezoluciji o Srebrenici.

– Makedonci su naša braća, bez obzira na pogrešnu odluku oko rezolucije. Naša braća. I uvek sam želeo samo da imamo najbliže moguće i bratske odnose – rekao je Vučić.

On je rekao da će uskoro ugostiti predsednicu Severne Makedonije Gordanu Siljanovsku Davkovu i premijera Hristijana Mickoskog.

Vučić je rekao da i on i premijer Srbije Miloš Vučević gledaju da prijateljstvo sa Severnom Makedonijom nastave.

Vučić je ranije izjavio da ga je pogodilo glasanje Severne Makedonije za rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, jer je „najviše uložio“ u odnose sa tom zemljom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari