Vučić kaže da se Tito pomerati neće: Sukob oko simbola ili oko novca? 1foto: Beta/Branislav Božić; FoNet/ Branko Vučković

Izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da premeštanja groba maršala Josipa Broza Tita iz Kuće cveća u Beogradu neće biti, i time praktično odbacivanje ideje gradonačelnika glavnog grada Aleksandra Šapića, sagovornici Danasa komentarišu i kao sukob ko će više para staviti u svoj džep, skretanje pažnje sa Kosova i Metohije, ali i očekivan potez u duhu srpske tradicije.

Natalija Stojmenović, odbornica Zeleno-levog fronta u Skupštini grada Beograda, kaže da je sukob između grada i republike ko će više para staviti u svoj džep potpuno ogoljen.

„Nijedan problem građana nije rešen, a partijski džepovi su puni. Umesto rešenja mi gledamo takmičenje ko je veći radikal, jer kad ne znate da vodite grad, kao što SNS ne zna već 12 godina taktika je da revidirate istoriju, generišete sukob i podele“, navodi.

Stojmenović smatra da se to dešava „verovatno jer će istorija prethodnih 12 godina pamtiti kao najveći broj korumpiranih političara koje je Srbija ikad imala“, navodi ona.

Vučić kaže da se Tito pomerati neće: Sukob oko simbola ili oko novca? 2
foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Đorđe Komlenski, narodni poslanik Pokreta socijalista, koji je deo vladajuće većine, navodi da bi neočkivano bilo da Vučić podržava „politiku DOS-ovskog obračuna sa spomenicima“.

„Uostalom to i ne bi bilo u duhu srpskog naroda i tradicije, bez obzira da li je neko za ili protiv Tita, partizana, komunizma“, kaže Komlenski.

Vučić kaže da se Tito pomerati neće: Sukob oko simbola ili oko novca? 3
foto: Printscreen/YouTube/KTV Zrenjanin

Ivan Kostić, član prelazne uprave Srpskog pokreta Dveri i bivši narodni poslanik, smatra da je Vučić preko Šapića bacio „novu kosku“ srpskom narodu da se deli oko teme izmeštanja Titovog groba, kako bi se skrenula pažnja sa „otvorene predaje naše južne srpske pokrajine“.

„Ne trebaju nam nove podele, već jedinstvo kako da vratimo okupirano Kosovo i Metohiju u ustavno pravni okvir Republike Srbije. Što se tiče Titovog groba, smatram da on ne zaslužuje da bude na tom mestu jer ništa dobro nije učinio ni za Srbiju ni za srpski narod. Nažalost, ova neokomunistička vlast nema hrabrosti to da uradi, već ćemo za to morati da sačekamo bolja vremena“, poručuje Kostić.

Vučić kaže da se Tito pomerati neće: Sukob oko simbola ili oko novca? 4
foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Miroslav Parović, predsednik Narodnog slobodarskog pokreta, ukazuje da u svetskoj politici pored rata oko resursa postoji i ozbiljan rat oko simbola.

„I kao što Tito nije smeo da dira određene simbole koje je postavio kralj Aleksandar I Karađorđević, tako ni Vučić ne sme da dira Tita“, kaže on.

Vučić kaže da se Tito pomerati neće: Sukob oko simbola ili oko novca? 5
foto: Vojin Radovanović/Danas

Parović dodaje da tako recimo, postoji i zabrana da se Teslini posmrtni ostaci sahrane u kriptu Hrama Svetog Save. „Isto Vučić nije dao iako je bilo sve utanačeno“, napominje on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da grobnica Josipa Broza Tita neće biti izmeštena iz Kuće cveća u Beogradu i da je Broz deo jugoslovenske i srpske istorije, objavio je ove subote Politiko.

„Nikad nisam bio ljubitelj komunista i komunističkog režima, ali Josip Broz je deo naše istorije. Živeo je ovde, sahranjen je ovde i ostaće deo jugoslovenske i srpske istorije“, rekao je Vučić ove nedelje u intervjuu za Politiko i odbacio ideju gradonačelnika Beograda o izmeštanju grobnice.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je u ponedeljak da će inicirati izmeštanje grobnice Josipa Broza Tita, uz ocenu da je to ekstremno važna stvar za srpski narod i budućnost zemlje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari