Vučić u Tivtu poručio da se Srbija nikad nije ogrešila o Crnu Goru i ušao u verbalni okršaj sa novinarima 1Printskrin TV Pink

Srbija se nikada nije ogrešila o Crnu Goru, ni taktički, ni strateški, rekao je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, obraćajući se novinarima u Tivtu, gde je prisustvovao radnom ručku na sastanku inicijative Brdo-Brioni.

Vučić je izjavio da će uvažiti molbu predsednika Crne Gore Jakova Milatovića i neće se osvrtati na izjave „političara iz prošlosti Mila Đukanovića“, dodajući da će Srbija nastaviti da gradi dobre odnose sa Crnom Gorom, ali nikome neće dozvoliti da je tretira kao džak za udaranje.

Vučić je, novinarima posle sastanka Procesa Brdo-Brioni, rekao da pošto su svi „bili oduševljeni posetom predsednika Hrvatske Zorana Milanovića svom narodu u Donjoj Lastvi“, da će uskoro posetiti Srbe na teritoriji Crne Gore.

Odgovarajući na pitanja novinara, sa ironičnim komentarima „jesu li to trikovi iz Minhena“, rekao je da je pitanje dvojnog državljanstva unutrašnje pitanje Crne Gore, „vi se dogovorite o tome“.

Govoreći o navodima o uvozu birača, pitao je kako nije smetao dolazak birača iz Bruklina da glasaju za nezavisnost Crne Gore.

Nisam ni znao ko učestvuje na tim izborima, toliko sam posla imao, jesu mi Milan Knežević i Andrija Marković prijatelji i drugari, ali nas uopšte nisu interesovali izbori u Crnoj Gori, uvek kad kažete da se mi uplićemo, vi ste ti koji se uplićete, pokušavam da utičem i na neodgovorne medije u Srbiji da se ne bave prljavom kampanjom protiv takmaca u Crnoj Gori, rekao je Vučić.

Ne pada nam napamet da se tuđim izborima bavimo, samo sam u jednom trenutku ukazao na mržnju prema Srbiji i mržnju prema srpskom narodu, mi nećemo dozvoliti nikome da se iživljava, neko mi je nedavno rekao, mislim, ministar Kuelba, Srbi su najlakša meta, e to nećemo dozvoliti, poručio je Vučić.

Mi smo slobodarska država, ne glasamo tako kako nam nalože mejlom iz Brisela, dodao je.

Imam ceo NATO nad glavom, a da ne smem vama da odgovorim, rekao je Vučić, pa ja njima smem da kažem, i da im menjam rezolucije i deklaracije, a ne da ne smem vama da odgovorim.

Na pitanje o izručenju Svetozara Marovića, rekao je da nam „manje šaljete kavčana i škaljara“, imali bismo 120 mrtvih manje, bilo bi manje tog narko biznisa, neka rade lepo ovde dok im dozvolite, a siguran sam da možete da se izborite sa njima, i da nećete da im dozvolite, dodao je Vučić.

U jednom trenutku se predsednik Srbije iznervirao i rekao jednom od novinara koji je postavljao pitanja o izvozu oružja i municije, „ajde se malo upristoji i nemoj da me prekidaš“.

Ipak na kraju obraćanja je smirio ton i zahvalio se svim novinarima koji su došli na njegovo obraćanje, rekavši da su tu imali i druge lidere, a ipak je njih najviše došlo kod njega.

– Da razgovarao sam sa gospodinom (Jakovom) Milatovićem. On je kao domaćin zamolio da mu vratim uslugu za vreme kada je boravio u Beogradu kada sam mislio da je važno da budemo svi zajedno na okupu povodom Otvorenog Balkana, zato ću se ja bez obzira na svoju nameru da nekim političarima iz prošlosti poput Mila Đukanovića žestoko odgovorim, ostaviti ovoga puta u prošlosti pošto im je jedina municija kada imaju nešto da izgovore protiv Aleksandra Vučića jer se drugom politikom i ne bave. A to što je Srbija jedina tema i njen vožd, pod znacima navoda, a taj sam ja i to svakog bogovetnog dana već godinama, to govori o nedostatku sopstvenih tema, o tome kako neki misle da je to uvek dovoljan razlog napasti predsednika Srbije ili napasti Srbiju, a da prva i druga familija mogu da ostanu na vlasti. Postaviću pitanje, a šta je to Srbija učinila protiv Crne Gore? Jel Srbija uzela 14 odsto teritorije Crnoj Gori, jel glasala negde da se uzme 14 odsto teritorije Crnoj Gori? Jel se desilo to negde, nekada? Koliko znam nije. Da li Srbija poštuje Međunarodno pravne norme, rezoluciju UN i povelju UN – poštuje. Jel Crna Gora poštuje? A što ne poštuje Rezoiluciju 1244?, rekao je Vučić.

„Sami ste doneli odluku da odete od nas“

Dalje je Vučić nastavio: „Sami ste doneli odluku da odete od nas. Mi smo rekli uredu je, vaša slobodna volja. Jedino što nismo očekivali da ćete samo dve godine kasnije da priznate nezavisnost Kosova. I sad prošlo je 16 godina i kao, da se okrenemo budućnosti. Jel ćete sutra Ukrajincima u Dubrovniku da se okrenu budućnosti? Šta ih briga za teritoriju, kao što Srbe treba da bude briga, što i oni da brinu za to?! A izgleda da nećete! Izgleda da ste se spremili da do poslednjeg metka branite Ukrajinu, a zato Srbiji može da se uzima teritorija i opet ste vi nešto ljuti na nas. A oko čega to tačno? Jel srpska mafija ubija u Crnoj Gori ili je to obrnuto? Ili to niko ne sme da vam kaže u lice. Kavači i škaljari su mesta odavde, nisu Beogradske mesne zajednice. Možete da vodite hajku protiv mene koliko hoćete, istinu da zaustavite ne možete“.

Republika Kosovo ne postoji

„Republika Kosovo“ ne postoji, ni po međunarodnom javnom pravu, ni po Povelji Ujedinjnih nacija, ni po Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244, rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje crnogorskog novinara TV „E“, koji je upotrebio izraz „Republika Kosovo“.

„Ne smeta mi što se vi radujte i provocirate govoreći ’republika Kosovo’, zamislite da ja vama govorim o ’republici Gusinje’ ili ’republici Pljevlja’… Niti to postoji. Kosovo je deo Srbije“, poručio je Vučić.

Dodao je da je novinar time samo potvrdio da ne podržava ni Povelju UN, ni Rezoluciju UN, već da podržava cepanje Srbije i secesionističke pokrete u Srbiji.

„Neće biti promene stava“, podvukao je Vučić.

Milatović o sastanku i ručku

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović rekao je ranije danas da nije video izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o Crnoj Gori, ali da izjave svih lidera treba da budu odmerene, primerene i bazirane na međusobnom uvažavanju i poštovanju, prenela je agencija Beta.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Jakov Milatović (@jakov_milatovic)

„Ja tu izjavu nisam video, bili smo na sastanku. Vučić je bio pozvan da prisustvuje, to nije uradio, ali biće na radnom ručku. Srbija je aktivno učestovala u zajedničom izglasavanju rezolucije. Istina je, kao i lepota u oku posmatača, a ja, dok sam predsednik, slaću dobrosusedske poruke. Smatram da moramo graditi mostove i pozvao bih sve lidere da stavimo fokus na izgradnju mostova. Mislim da je to odgovorna politika i ona koju građani očekuju“, rekao je Milatović posle samita Procesa Brdo-Brioni u Tivtu.Pozvao je „sve lidere na izjave koje treba da budu odmerene i primerene i koje su bazirane na međusobnom uvažavanju i poštovanju kako bi ostvarili evropsku budućnost“.

Crnogorska politika je jasna, i Crna Gora kao uspešna priča mora biti naredna članica EU i to možemo uraditi 2028. i najveću podršku imamo od Slovenije i Hrvatske, a zajedno možemo biti primer za ostale zemlje, dodao je. ;

Upitan kako doživljava Vučićeve reči da „ne znaju da naprave koaliciju“ i da li se time utiče na formiranje vlasti, Milatović je rekao da “ izjave svih treba da budu takve da pokušaju da ne iznose domaću politiku izvan granica naših zemalja“,

„Ja to ne radim i očekujem da drugi to ne rade“, rekao je on.

Vučić je danas u Hamburgu rekao da je Srbija glavna tema svih napada u Crnoj Gori i da će Podgorici odgovoriti na licu mesta „ono što zaslužuje“.

U izjavi medijima pred polazak na samit u Tivat Vučić je kazao da u Crnoj Gori „ne znaju kako da naprave koaliciju“.

„Zato neki misle da mogu da se iživljavaju nad Srbijom i da pritom imaju pravo još da nam drže pridike. Dobićete odgovor koji zaslužujete, na licu mesta“, dodao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari