"Srbija nije trojanski konj za Rusiju": Vučić tvrdi da nije razgovarao sa Putinom najmanje 2,5 godine 1Foto: EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić negirao je bliske veze s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i ponovo je odbacio navode da je njegova zemlja „trojanski konj“ za Moskvu uprkos tome što je Beograd odbio da se pridruži evropskim sankcijama nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Vučić je na konferenciji Globsec Foruma u Pragu 31. avgusta rekao da se nije susreo niti razgovarao s Putinom najmanje 2,5 godine otkako su ruske trupe prešle ukrajinsku granicu u februaru 2022, piše Radio Slobodna Evropa.

Ne postoje ‘dve strane’ „, rekao je Vučić. „Mi imamo tradicionalno vrlo dobre veze s Rusijom i to ne krijem i toga se ne stidim. To je uvek bio slučaj između Srba i Rusa.“

Istakao je da se, iako je nedavno razgovarao s predsednicom Evropske komisije Ursulom von der Lajen, koja je takođe u Pragu, „niko u Evropi ne slaže sa mom po pitanju ne uvođenja sankcija Rusiji, ali da razumeju moj stav“.

Ocenio je da je Srbija provela svoju agendu rasta i reformi „bolje nego iko drugi“.

Srbija i Turska jedine su zemlje kandidatkinje za članstvo u EU koje nisu uvele sankcije Rusiji.

Zvaničnici Srbije, naročito potpredsednik Vlade Aleksandar Vulin, održavaju bliske veze s Moskvom od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Zajedno s crnogorskim kolegom u Pragu, predsednikom Jakovom Milatovićem, Vučić je pozvao evropske partnere da pokažu više poverenja u evrointegracije Srbije.

Kazao je kako taj proces ne zavisi od odnosa Srbije s Rusijom, već od normalizacije odnosa s Kosovom, koje je proglasilo nezavisnost 2008.

Kosovo i Srbija od 2011. godine pregovaraju o normalizaciji odnosa kroz dijalog u Briselu uz posredovanje EU.

„Uvek čujemo sumnje, ‘Ne, ne želite da budete deo EU, želite da budete ruski Trojanski konj’. Čujete to svaki dan, ali moramo da gradimo uzajamno poverenje“, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari