Vučić i Kurti jedan na jedan: Počeo sastanak u Briselu 1Foto. Print screen Koha net

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija počeo je danas u Briselu, javljaju reporteri medija koji su u Briselu.

Osim njih dvojice,  tu su i Žozep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljne poslove i Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine.

Glavna tema razgovora je primena Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije, koji su Kurti i Vučić dogovorili 18. marta u Ohridu, ali i deeskalacija situacije na severu Kosova.

Po okončanju sastanka, očekuje se da će se Borelj obratiti medijima između 15 i 18 sati, što bi trebalo da učine i Vučić i Kurti.

Ovo je prvi susret Vučića i Kurtija od početka krize na severu Kosova 26. maja kada su predsednici četiri opštine na severu Kosova sa srpskom većinom albanske nacionalnosti ušli u zgrade tih opština uz nemire i prisustvo policije.

Vučić i Kurti su se poslednji put sastali u Briselu 2. maja, a posle vanrednih lokalnih izbora na severu Kosova, koje su Srbi bojkotovali, a na kojima su izabrani albanski predsednici srpskih opština.

Na društvenoj mreži Iks oglasio se Žozep Borelj koji je napisao da Kosovo i Srbija treba da počnu pzbiljno da primenjuju sporazum o putu za normalizaciju.

On je naveo da će danas na sastanku u Briselu videti da li su „strane spremne da preuzmu odgovornost“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari