Vučić u Dubrovniku: Srbija neće uvesti sankcije Rusiji i sedi samo na "srpskoj stolici" 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Dubrovniku da Srbija neće uvesti sankcije Rusiji, da sedi samo na „srpskoj stolici“ i da se zalaže za poštovanje Povelje Ujedinjenih nacija.

Vučić je učestvovao na formatu Jugoistočne Evrope sa Ukrajinom u Dubrovniku i istakao da su razgovarali o teritorijalnom integritetu Ukrajine i o budućnosti evropskih zemalja.

Kako je rekao, nije bilo saglasnosti o svim pitanjima, ali je važno da se razgovaralo o principu poštovanja teritorijalnog integriteta Ukrajine.

„Ja sam ukazao na značaj poštovanja Povelje UN i držanja tog principa, ne kada nekome odgovara da ga poštuje, a kada ne odgovara da se udalji od tog načela. Najbolji primer za to je Srbija“, rekao je Vučić novinarima u Dubrovniku.

On je naveo da su govorili o potrebi da se uspostavi mir., a na pitanje da li će Srbija uvesti sankcije Rusiji, Vučić je rekao da je promenjen član u deklaraciji i da se zemlje ne obavezuju na to, već se podstiču da se usklade sa merama EU.

„To smo uspeli da izmenimo. Srbija će nastaviti da vodi svoju politiku slobodarske, nezavisne i suverene zemlje. Podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, ali ćemo ostati bez sankcija Rusiji, jer to je politika koju vodimo“, poručio je Vučić.

On je dodao da je Srbija insistirala da se izmene tri stvari u deklaraciji i tražila da se govori o svakoj vrsti pomoći, jer da nije želela da se eksplicitno govori o vojnoj pomoći u deklaraciji, kao i da su se umesto „okupacije Krima“ koncentrisali na integritet Ukrajine.

Upitan dokle planira da sedi na dve stolice, on je rekao da stoji pred novinarima i brani politiku Srbije, a da Srbija sedi samo na svojoj „srpskoj stolici“ i čvrsto se drži za nju.

„Molimo li za nešto, očekujemo li nešto, ne. Tražimo samo otvoren dijalog i da razgovaramo o budućnosti odnosa Srbija i Hrvatske“, kazao je Vučić.

Istakao je da je hrvatski premijer Andrej Plenković govorio o agresiji iz 1991, a da je on rekao da na stvari gleda potpuno drugačije i da je važno da Srbija i Hrvatska imaju dobre odnose.

Na pitanje o naoružavanju Hrvatske, Vučić je rekao da nema ništa protiv toga, jer je Hrvatska suverena zemlja i može da donosi svoje odluke, baš kao i Srbija.

„Ne vidim u tome neki problem, niti vidim opasnost od bilo kakvog sukoba između nas“, rekao je Vučić i dodao da veruje da je Balkan prilično stabilan.

Upitan o litijumu, on je kazao da misli da Srbija ima veliku priliku po tom pitanju, ali da je bitno šta će reći stručnjaci i da je važno očuvanje zaštite životne sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari