Vučić u Hrvatsku odneo podatke pronađenih osoba 1Sa sustreta na Brionima: Kolinda Grabor Kitarović i Aleksandar Vučić Foto: EPA/ANTONIO BAT (arhivska fotografija)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prilikom nedavne posete Hrvatskoj umesto podataka nestalih hrvatskim nadležnim organima dostavio podatke pronađenih osoba, prenosi HRT.

Analizirajući informacije o slučajevima nestalih osoba dostavljene prilikom službene posete predsednika Srbije Hrvatskoj ocenjeno je kako su dostavljene u dobroj nameri, no proverom je utvrđeno kako se odnose na slučajeve osoba koje su već pronađene, a čiji su lični podaci vrlo slični ličnim podacima osoba za kojima Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja još uvek traga, objavilo je Ministarstvo branitelja, a prenosi HRT.

Juče je održan i sastanak predsednika pomoćnika ministra hrvatskih branitelja Stjepana Sučića i predsednika Komisije iz Srbije za nestale osobe, Veljka Odalovića. Na sastanku su raspravljana otvorena pitanja i zahtevi obe strane, analizirani odnosi tela nadležnih za traženje nestalih osoba.

Obe strane su podržale projekat ‘Baza podataka aktivnih slučajeva nestalih osoba’ i raspravljale o potrebi i mogućnosti novog izdanja „Knjige osoba nestalih na području RH’, kao korisnim instrumentima u traženju nestalih osoba. Dogovoreno je da se idući sastanak održi u Zagrebu do kraja aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari