Vučić u Kišinjevu: SAD poslale pravu osudu ponašanja Prištine 1Foto: Milos Tesic/ATAImages

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, uoči Samita Evropske političke zajednice u Mimi zamku kod Kišinjeva, da će Srbija pokušati da sačuva mir i stabilnost i dati sve da se situacija na Kosovu deeskalira.

Vučić je po dolasku na Samit rekao da sastanci sa francuskim predsednikkm i nemačkim kancelarom Emanuelom Makronom i Olafom Šolcom neće biti laki, ali da su važni.

Na pitanje da li će se sastati sa nekim od kosovskih zvaničnika, Vučić je rekao da ne zna ko je tu sa Kosova, a malo pre njega na Samit je došla kosovska predsednica Vjosa Osmani.

„Uvek sam bio lider koji teži miru i činimo mnogo da očuvamo mir i stabilnost u regionu“, rekao je Vučić novinarima u Mimi zamku kod Kišinjeva.

On je naveo da će na sastancima sa Šolcom i Makronom i drugim liderima pokušati da stvari vrate u normalu i da se situacija na Kosovu deeskalira.

„Za tango je potrebno dvoje, ne zavisi sve od nas“, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je naveo da je i jutros razgovarao sa Srbima sa severa Kosova i da ih je molio da u „odlučnosti da istraju u pravu i pravdi da to čine, prvenstveno prema Kforu, na miran način“.

On je rekao da je za Beograd važno da se nastave pokušaji da ljudi razumeju da izlaznost od 3,4 odsto nisu legitimni izbori.

Vučić je ocenio da su SAD poslale pravu osudu ponašanja Prištine i nada da će to biti slučaj i sa Evropljanima.

Predsednik Srbije je izrazio očekivanje da će Lajčak i Eskobar naredne nedelje doći u Beograd.

„Ovo što se događalo na Kosovu i Metohiji mogli smo i da vidimo i predvidimo i predvideli smo, ali nismo mogli da sprečimo“, naveo je Vučić.

Na pitanje da li će se eskalacije preliti na region, Vučić je rekao: „Nadam se da ćemo uspeti da svi zajedno deeskaliramo i sačuvamo mir i stabilnost i verujem da ćemo uspeti u tome“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari