Vučić u Vranju osvojio 70, naprednjaci 52 odsto: Sagovornici Danasa o paralelnim spiskovima i bugarskim vozovima 1Foto: Dušan Pešić

Gradska izborna komisija (GIK) saopštila je prve preliminarne rezultate predsedničkih i parlamentarnih izbora, prema kojima je lista Srpske napredne stranke (SNS) osvojila 52,13 odsto, dok je na predsedničkim izborima za Aleksandra Vučića glasalo 69,52 odsto izašlih birača.

Prema rečima predsednika GIK Novice Stanisavljevića, a na osnovu podataka sa svih biračkih mesta u Vranju, lista „Ivica Dačić – Premijer Srbije osvojila je 15,53 odsto, „Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije“ 7,25 odsto.

Za listu „Miloš Jovanović – Nada za Srbiju“ glasalo je 4,57 odsto izašlih birača, a za listu „Milica Đurđević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici“ 4,39 odsto. „Boško Obradović – Srpski pokret Dveri – POKS“ osvojila je 3,59 odsto, a „Boris Tadić – Ajmo, ljudi“ 2,23 odsto.

Lista „Doktor Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“ osvojila je 2,18 odsto glasova, koalicija „Moramo“ 2,1 odsto, „Suverenisti“ 1,69 odsto, dok su ostale liste dobile manje od jedan odsto glasova.

Ukupan broj izašlih birača je 43.201, odnosno 63,07 odsto, saopštili su iz GIK.

Vučić u Vranju osvojio 70, naprednjaci 52 odsto: Sagovornici Danasa o paralelnim spiskovima i bugarskim vozovima 2
Nela Dimitrijević / Foto: Dušan Pešić

Za Nelu Dimitrijević, potpredsednicu Gradskog odbora Demokratske stranke (DS), ovakav izborni rezultat koji je ostvarila SNS u Vranju predstavlja iznenađenje.

Za Danas je izjavila da je „očekivala da će SNS dobiti najviše glasova, ali ne toliko“.

„Još je sve suviše sveže da bi se komentarisalo, još i nema dovoljno podataka da se neka ozbiljna računica izvede. Više je nego očigledno da je bilo mnogo manipulacija, mnogo kršenja zakona, i na biračkim mestima i van njih. ‘Bugarski vozovi’ su i te kako radili u Vranju i samo je pitanje trenutka kad će se ustanoviti šta se, u stvari, sve dogodilo. Ovo nije realna slika Vranja i Vranjanci nisu glasali tako“, smatra Dimitrijević.

Predsednik Gradskog odbora Narodne stranke Đorđe Ristić zahvalio se ljudima koji su glasali za njihovu koaliciju, a potom se osvrnuo na „velike nepravilnosti na biračkim mestima“.

Vučić u Vranju osvojio 70, naprednjaci 52 odsto: Sagovornici Danasa o paralelnim spiskovima i bugarskim vozovima 3
Đorđe Ristić / Foto: Dušan Pešić

„Bilo je nepravilnosti, naročito na biračkom mestu broj 8, u JP ‘Vodovod’. Bilo je prijava, čak je i policija dolazila da interveniše. Neregularnosti su vidljive na svakom koraku. Ništa se još uvek ne zna“, rekao je Ristić.

Potpunim apsurdom nazvao je činjenicu da Republička izborna komisija (RIK) nije dala zvanične podatke na dan izbora, nego ih je odložila za sutradan.

„Potpuni apsurd, to se nikad dosad nije desilo“, rekao je Ristić.

Vučić u Vranju osvojio 70, naprednjaci 52 odsto: Sagovornici Danasa o paralelnim spiskovima i bugarskim vozovima 4
Nemanja Nuhijević / Foto: Dušan Pešić

I Nemanja Nuhijević, predsednik GrO Pokreta slobodnih građana (PSG) u Vranju, apostrofirao je „atmosferu koja je formirana tokom 10 godina vlasti naprednjaka“.

„Ništa nije odstupalo od radnijih godina, uz sve pritiske koji nisu bili samo na biračkim mestima, već i van njih. Oni većinu pritisaka izvrše pre izbora, ucenjivanjem ljudi zbog posla, kupovinom glasova, sve što je već poznato.To je atmosfera za glasanje u našoj zemlji. Ništa nije odstupalo od onoga što je bilo i 2020. i na izborima koji su bili pre toga. Frapantno je da se Republička izborna komisija nije ni oglasila ovog puta, dosad se bar oglašavala“, istakao je Nuhijević.

Kandidatkinja koalicije „Moramo“ Natalija Stojmenović rekla je za Danas da je tokom jučerašnjeg dana bilo primetno da je „sadašnja vlast na sve načine pokušavala da remeti izbornu volju građana, ali su i hiljade kontrolora na biračkim mestima pokazali izuzetnu hrabrost i snagu da sačuvaju svaki glas“.

„Koalicija ‘Moramo’ i pokret ‘Ne davimo Beograd’ smatra da je napravljen ogroman iskorak na našoj političkoj sceni, pre svega jer sada imamo jednu novu zeleno-levu političku snagu u parlamentu i Beogradu“, rekla je Stojmenović.

Vučić u Vranju osvojio 70, naprednjaci 52 odsto: Sagovornici Danasa o paralelnim spiskovima i bugarskim vozovima 5
Natalija Stojmenović / Foto: Ne davimo Beograd

Na pitanje da li ima saznanja i informacija o potencijalnim nepravilnostima i zloupotrebama na biračkim mestima, predstavnica koalicije „Moramo“ dodala je da je „obrazac na većini biračkih mesta bio sličan“.

„Prvenstveno se radilo o paralelnim spiskovima, kao i pritiscima na birače na šta smo mi više puta do sada ukazivali. Naš pravni tim je spreman i na sve nepravilnosti ćemo ukazati i pokrenuti odgovarajuće procese. Prema podacima koje smo do sada videli, jasno je da koalicija ‘Moramo’ ima minimum 12 poslanika u parlamentu i nešto više u Beogradu. Svakako da se podaci još uvek sakupljaju, ali ono što je sigurno jeste da ovi glasovi pokazuju da smo spremni za nove ljude i nove politike“, zaključila je Stojmenović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari