Vučić u Ženevi: Neću se konsultovati sa Šolcom pre sednice o litijumu 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ništa ne radi iza leđa građanima Srbije, odbacujući navode lidera pokreta Kreni-Promeni Sava Manojlovića da će se pre sednice parlamenta o litijumu konsultovati sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Što je tikva praznija, to je bezobraznija, rekao je Vučić novinarima u Ženevi, gde je prisustvovao obeležavanju 70 godina od osnivanja CERN-a.

Ne konsultujem se sa Šolcom oko toga, već oko svih drugih stvari koje se mnogo važnije, rekao je šef države, dodajući da ništa ne radi iza leđa svom narodu i građanima Srbije, niti beži od bilo koje teške teme.

Vučić je podsetio da je sednica o litijumu trebalo da bude u ponedeljak, a njemu predstoji poseta Hamburgu sa Šolcom, pa sredinom ovog meseca učešće na samitu Berlinskog procesa.

On je ukazao da je „zbog ludovanja oko litijuma“ Srbija izgubila stručnjake za narednih 20 godina, kada je reč o rudarstvu i geologiji.

Predsednik Srbije najavio je i posete Crnoj Gori i odlazak u Dubrovnik, gde će doći svi iz regiona i predsednici Ukrajine i Turske, dok mu potom dolaze sagovornici iz Somalije, Esvatinija i Ekvatorijalne Gvineje.

Svi se plaše novog rata, sukoba, i onda ekonomija opet ode u propast, rekao je on, aludirajući na informacije da Iran sprema raketni napad na Izrael.

Sve što smo zaradili, Bog zna kako će završiti, rekao je Vučić i naglasio da Srbija na računu ima šest milijardi evra.

Mi ne volimo i na planiramo da ratujemo, ali želimo da sačuvamo Ustav i da probleme sa Prištinom rešavamo kroz dijalog, a plašim se da dijalog nije želela ona druga strana, odgovorio je Vučić na pitanje novinara.

Prema njegovim rečima, od dijaloga i komprmisnih rešenja svi mogu da imaju korist, a pretnje i etničko čišćenje Srba, posebno sa severa Kosova, nije ozbiljna politika i neće doneti dobre rezultate.

Vučić je rekao da se nije rukovao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, ističući da „ni on nije nesrećan zbog toga, niti sam ja zaplakao“.

Na pitanje o protestima u Preševu i Bujanovcu, predsednik Srbije je ocenio da se radi o demonstracijama pro-Kurtijevskih snaga koje su izgubile vlast u Bujanovcu.

To je pitanje demokratije, demonstracije su kod nas, za razliku od Prištine, dozvoljene i nemamo problem da sve pažljivo saslušamo. Najvažnije je da dovedemo velikog investitora u Bujanovac ili Preševo, rekao je Vučić, najavljući skori dolazak u tri opštine na jugu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari