Centralna otadžbinska uprava Srpske radikalne stranke na jučerašnjoj sednici održanoj u sedištu te partije, isključila je iz stranke Tomislava Nikolića, dosadašnjeg zamenika predsednika SRS-a. Organi stranke isključili su iz te partije i 17 poslanika lojalnih njemu. Nikolić koji je napustio zasedanje pre nego što je glasanje okončano, naglasio je da njemu i drugim članovima koji su mu se priključili više nije mesto u toj stranci, i dodao da se Centralna otadžbinska uprava, koja je najviši organ stranke, pretvorila u „beskrajnu svađu na kojoj su pale mnoge teške reči“.

Iz krugova bliskih Aleksandru Vučiću, Danas saznaje da će on danas saopštiti da pristupa budućuju stranci Tomislava Nikolića. Nemanja Šarovićje, tvrdi naš izvor, većimenovan za novog generalno gsekretara SRS.

Dosadašnji predsednik Gradskog odbora SRS Igor Mirovićizjavio je juče u Skupštini grada Novog Sada da će podneti ostavku na tu funkciju kao i da će istupiti iz SRS u kojoj je od osnivanja, pošto će preistupiti novoj stranci Tomislava Nikolića. Mirovićje prisustvovao sednici Otadžbinske uprave SRS i rekao da mu je jasno da više ne može opstati u istom društvu.

– Nama više nije mesto ovde. Ići ćemo svojim političkim putem, a SRS svojim. Preko noći sam postao najgori čovek na svetu, optužili su me da sam agent stranih službi, kriminalac, izdajnik i da protivno odredbama statuta pokušavam da preuzmem stranku – rekao je Nikolić.

On je dodao da su, članovi koji su napustili zasedanje s njim „uvereni da stranka treba da se menja, dok ostatak stranke veruje da sve treba da ostane isto“ i najavio ono što je gotovo bilo izvesno – da će formirati novu partiju čiji naziv još nije dogovoren. Nikolićje najavio da će nova stranka biti partija moderne desnice, koja će se zalagati i za saradnju sa EU i sa Rusijom i za očuvanje Kosova u sastavu Srbije i dodao da u stranku neće zvati nikoga od dosadašnjih članova SRS, većda će poziv uputiti „svim građanima Srbije“ čim ona bude formirana.

Nikolićje istakao da je na zasedanju Centralne otadžbinske uprave unapred sve bilo rešeno, da je potpredsednica SRS, Gordana Pop Lazićpročitala pismo Vojislava Šešelja u kome su on i oni koji su prišli poslaničkom klubu Napred Srbijo okarakterisani kao izdajnici, nakon čega su svi ustali i aplaudirali. On nije isključio mogućnost da su pismo pisali sami članovi Centralne otadžbinske uprave. On je ocenio da je Vojislav Šešelj trenutno pod uticajem „jako loših ljudi“.

– Želim da na kraju svoje političke karijere dovedem stranku na vlast. Ne želim da građani Srbije trpe jer se političari sukobljavaju – naglasio je Nikolić.

Komentarišući oklevanje Aleksandra Vučića, generalnog sekretara SRS-a, koji nije prisustvovao jučerašnjoj sednici, Nikolićje naveo da „je to prevršilo svaku meru“ i da očekuje da će se Vučić“ubrzo izjasniti o svojim budućim potezima“. Nikolićje dodao da očekuje da Vučić, ukoliko ne bude bio zadovoljan odlukama Centralne otadžbinske uprave, podnese ostavku na mesto generalnog sekretara stranke.

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj je pismom pozvao je članove Centralne otadžbinske uprave da na jučerašnjem sastanku odbrane ideologiju srpskog nacionalizma i ne priklone se, kako je rekao, „marionetskoj grupi“. Šešelj je u pismu koje je pročitano na početku zasedanja Centralne otadžbinske uprave naveo da strane obaveštajne službe i pojedini domaći tajkuni pokušavaju da razbiju stranku.

Prema njegovim rečima, dešavanja u SRS odraziće se i na dešavanja u Srbiji. Šešelj je dodao da podele u SRS nisu rezultat sukoba ličnosti, većdve ideologije – ideologije radikala i prozapadne ideologije.

„To nije nikakva navodno mekša, reformisana ideologija SRS, to je ideologija koja je identična ideologiji koju zastupa DS, ako tu uopšte ima bilo kakve ideologije. U stvari, nju određuju Brisel, Vašington, činovnici stranih ambasada i oligarsi – Miškovići Beko“, navodi se u Šešeljevom pismu članovima COU.

Prema Šešeljevim rečima, EU, SAD i tajkuni žele da unište budućnost Srbije, ekonomski je oslabe i teritorijalno rasprarčaju. „Ako sada pokleknete, budite uvereni da će naši potomci uskoro raditi kao slabo plaćena radna snaga u našoj i u zemljama EU kao Bugari, Rumuni i Poljaci, čiju je ekonomiju Brisel upropastio“, naveo je predsednik SRS. Dodao je da Srbija želi da bude ravnopravan partner u EU bez uslovljavanja, sa Kosovom i Metohijom u svom sastavu. Prema njegovim rečima, Srbija može uz rusku pomoćda stvori stabilnu i ekonomski jaku državu koja će biti uvažavana u celom svetu. Lider SRS u pismu nijednom nije pomenuo ime Tomislava Nikolića, a grupu koja se izdvojila iz poslaničkog kluba radikala nazvao je „marionetsko-izdajničkom grupom“.

„Na vama je danas velika odgovornost. Birajte – ili SRS ili marionetska prozapadna grupa“, poručio je Šešelj.

Gordana Pop Lazić, potpredsednica SRS-a rekla je da je sednici Centralne otadžbinske uprave prisustvovalo 90 od 100 članova i da je većina „osudila pokušaj Nikolića da uništi stranku i izmeni njenu ideologiju, pod izgovorom da je modernizuje i reformiše“ i navela da je sve to delo stranih agentura.

Dragan Todorović, na koga je Vojislav Šešelj preneo ovlašćenja za rukovođenje strankom, rekao je da je SRS jučerašnjim isključenjem Nikolića ojačana. On je naveo da će SRS u skladu s Ustavom i zakonom zahtevati da joj se vrate mandati i ponovio da je SRS jedinstvena i da nema razloga da se saziva Kongres stranke.

Pakuju aferu isključenima

Članovi Centralne otadžbinske uprave koji su ostali verni Vojislavu Šešelju dogovorili su se da narednih dana optuže Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića za proneveru partijskog novca, saznaje Danas od učesnika skupa. Isti izvor potvrđuje da su finansije stranke, po Šešeljevim nalozima, kontrolisali isključivo Dragan Todorovići Jadranka Šešelj. Nikolići Vučićsu, tvrdi izvora Danasa, eventualno mogli da raspolažu ne prevelikim sumama dobijenim od sponzora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari