Zašto je Vučić odustao od učešća u obeležavanju Vidovdana? 1Foto: M.A./ATAImages

Predsednik Srbije je „odustao“ da javno učestvuje u proslavi Vidovdana, dan nakon što je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, njegov kadar, zabranio festival „Mirdita, dobar dan“, u Beogradu, koji je, posle decenija netrpeljivpsti, ratova i zločina unazad, posvećen pokušaju približavanja dva naroda kroz kulturu – srpsku i albansku.

Kako je najavio, dan ranije, Vučić će taj dan provesti „privatno“ i „bez kamera“, ali, ipak, naznačio je, u poseti nekom mestu – sa simboličkim kapacitetom za taj dan.

Ali, skloniće se.

Odgovor na pitanje zbog čega prepušta ceo šou premijeru Milošu Vučeviću, pretpostavlja se da ima veze sa pokušajem pridobijanja simpatija Zapada, jer je taj „praznik“ u celom svetu prepoznat kao okidač za krvave sukobe na prostoru bivše Jugoslavije, za koje najveću odgovornost, sudske činjenice su utvrdile, snosi režim Slobodana Miloševića, koji je aktuelni predsednik Srbije svesrdno podržavao, kao generalni sekretar Srpske radikalne stranke, čiji je predsednik Vojislav Šešelj, osuđen za ratne zločine pred Haškim tribunalom.

Zašto je Vučić odustao od učešća u obeležavanju Vidovdana? 2
Foto FoNet Milica Vučković

– Srbija sve više tone u neku vrstu novog državnog ultrapatriotizma, koji je maska za odbacivanje čak i pokušaja pomirenja u regionu i normalizacije života u Srbiji – kaže za Danas psiholog Žarko Korać.

Jednom smo to prošli pod Slobodanom Miloševićem i znamo kako se završilo; potpunim vojnim, političkim i ekonomskim slomom države, dodaje.

– Tačno pre trideset i pet godina održan je čuveni “vidovdanski miting” na Gazimestanu na Kosovu, gde je Milošević vrlo direktno obećao ratove za realizaciju svog političkog programa. Ratova je bilo ali kao da Srbija nije izvukla pouku iz svega što se dešavalo – smatra sagovornik Danasa.

Šovinizam opet počinje da divlja u društvenom životu, kaže, dodajući da bilo da se radi o komentarima sportskih utakmica ili zabrani skoro kamerne kulturne manifestacije Mirdita, koja je pokušaj normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

– Zabrana te manifestacije je ustupak sportskim huliganima i ljudima poput Šapića ili Vulina, za koje je svaka normalizacija odnosa u regionu “izdaja interesa Srbije”. Ali ako je glavni problem za vlast to što je fudbalska reprezentacija Srbije letela hrvatskim avionom na Evropsko prvenstvo, a ne kopanje litijuma u Srbiji, onda čovek mora da se zapita zašto sve to vlast radi?

Kako kaže, „moj je utisak da vlast zapravo nema ni jednu stvarnu ideju kuda Srbija treba da ide ekonomski i politički”.

– Možda je najbolji primer gradonačelnik Beograda Šapić. Njega ne brine što Beograd nije završio novu autobusku stanicu, niti što neka naselja nemaju kanalizaciju. Ne brine ga ni užasan javni saobraćaj u Beogradu, niti sve agresivnija prošnja na ulicama Beograda kao izraz bede i društvene izolacije Roma. Njega brine festival Mirdita, i dolazak nekoliko desetina mladih Albanaca sa Kosova u Beograd – kaže sagovornik Danasa.

Žarko Korać dalje ističe da, „takvo nacionalističko divljanje je uvek svesno stvorena politička magla, koja krije nesposobnost vlasti da rešava stvare životne probleme građana“.

– Ako je sveti Vid, pagansko božanstvo Slovena, ono što treba da nas vodi u budućnost, onda te budućnosti stvarno nema. Karateristike modernog sveta su brze razmene ideja, putovanja i kultuno prožimanje. Ako je cilj ljudi koji vode Srbiju izolacija i gledanje u vlastiti pupak, na dobrom su putu. Samo to neće dugo trajati – normalan život je ipak nešto drugo. I kako je pre dosta godina rekao Hegel, stvari se ponavljaju, prvi put u istoriji kao tragedija, a drugi put kao farsa – zaključuje Korać.

Zašto je Vučić odustao od učešća u obeležavanju Vidovdana? 3
foto FoNet/Medija centar

Prema rečima istoričara Čedomira Antića, predsednik Vučić ima osam ustavnih ovlašćenja, među kojima nije zabrana skupova.

– Za razliku od ovog festivala Vidovdan je državni praznik, koji država Srbija od 2001. tradicionalno ne obeležava. Njegovu izjavu razumem kao izraz našeg položaja, koji može da bude upoređen sa položajem neuhranjenog tinejdžera u zatvoru sa „maksimalnom sigurnošću“. Radimo (Srbi) sve što možemo da preživimo, a nasuprot nama je džin ubica i silovatelj (SAD). Ne razumem čemu ljutnja zbog zabrane festivala: u Prištini tako nešto ne postoji, to nije približavanje Srba i Albanaca, već Slučajnih Srba i Albanaca, zabrana je simboličan i umirujući gest, reciprocitet bi značio ukidanje albanskih uprava u Bujanovcu i Preševu, ukidanje svakog traga albanskog jezika i jednomesečni vojno-policijski pretres Trnovca“, zaključuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari