Vučić vodi Srbiju ka beloruskom modelu vlasti

Sagovornici Danasa o sličnostima režima predsednika Belorusije i Srbije, pobede na izborima, demonstracijama, brutalnosti prema protestantima, ali i odgovora EU na takve tragične ishode

Ostavite komentar


  1. Mi gradjani Srbije moramo da se svim silama odupremo vucicu i njegovoj autokratiji. Borba ukljucuje njegove poltrone i botove, placene drzavnim parama da podrzavaju naprednu sektu u njenom otvorenom razaranju srpske demokratije. Kada vucic i njegova autokratija padne, izuzetno je vazno da se krivicno gone svi oni koji su ovu nakazu podrzavali. 100 lustracija.

    1. Da potpuno so I pravi.
      Vojislav Seselj Je nada Srbije.
      Sto ste glasali za Vucica.
      Zar me vidite da ce vas predati zapadu I rasparcati.
      Mozda vama I nije vazno ko ste vi. Sto ste trazili to ce the dobiti na kraju tragedije.

  2. Vucic je svetlosnu godinu daleko od beloruskog predsednika. Za razliku od Lukasenka, Vucic je sve prodao i radi iskljucivo protiv svog naroda. Apsolutno ni jednu stvar nije uradio za srpski narod. Dok Lukasenko ne dozvoljava da se industrija unisti od strane kolonizatora. Niti zeli da ucestvuje u zakljucavanju naroda, sto je Vucic jedva docekao.

    1. Upravo tako. Jedna velika i bitna razlika je, mnogo bolji standard građana Belorusije, tako da nije baš na mestu poređenje Belorusije i ovog totalnog beznađa ovde…

  3. Gledaste li „strucnjaci“ proteste u Americi, Francuskoj i Britaniji. Tada nikakav komentar, di bre smes da grizes ruku sto te lebom rani, a? Bas juce gledam klip kako 30 australijskih policajaca hapse coveka na ocigled male dece u kolicima zato sto nema masku, dok deca placu a zena zapomaze. Demokracija jeli!?

    1. Zato sto nema masku kazete ? Pa to je krsenje zakona i to je sasvim u redu . Demokracija ne podrazumeva krsenje zakona . Sta Vi mislite ? Ako je demokracija , moze svako i da krade ? Ja mislim da Jok !

        1. Prvo , Raka Rakic je napisao demokracija pa zato i ja . Drugo , mi u Srbiji kazemo MI a ne MU !!

    2. Titova pionirka ne može bez paralela i da spiji nespojivo. Ne može se spojiti Vučić kiji vlada tek 7-8 godina i Lukašenko koji je na vlasti 30 godina, po tome je Lukašenku više sličan Milo Đukanović koji na vlasti broji iste godine. Milo priprema isti scenarijo poput Ukrajine samo da bi ostao na vlasti. Kao da mu je žao što se nismo u krvi razdvojili pa po svaku cenu želi da iscenira sukobe kako bi se zakrvili bratsni narodi. Valjda srećom tu je EU kojoj i Srbija i Crna Gora teže. Belorusija nikada neće u EU i tu je ogromna razlika. Vućić je proevropski političar kome je EU potrebna da reši kosmetsko pitanje. Rusi su samo posmatrači sa strane i kao i Kinezi žele kompromis u kome će Srbi biti zadovoljni. Belorusija je i dalje u ZND sa Ruskom Federacijom.

      1. Miodrag iz Peći ,,zaboravio,, period kad je drug Vučić bio ministar za informisanje za vreme Slobe kao i ostala bratija iz tog perioda Dačić, Vulin i slični odgovorni za sunovrat naše napaćene zemlje i naroda….

  4. Iako su u osnovi dva razlicita ustrojstva, praksa je ova dva sistema veoma priblizila. Belorusija ima predsednicki sistem koji predsedniku drzave daje velika ovlascenja, a u Srbiji predsednik ima mala ovlascenja, a vlada obavlja najveci deo izvrsne vlasti.
    To sto je Srbija skrenula ka autokratiji je nepostovanje ustava, odnosno nepostojanje reakcije na krsenje clana 115. koji predsedniku Srbije zabranjuje obavljanje bilo koje druge javne funkcije, a on je vise od tri godine predsednik SNS-a. Niko nije podneo zahtev za njegovo razresenje – ni Ustavni sud, ni opozicioni poslanici u Skupstini, ni strucna javnost, niti brojne NVO. Kao da je bio dovoljan izgovor sto je i Tadic to isto radio, pa ispada da javnosti u Srbiji ustav i ne znaci mnogo.
    Evropska Unija je nakon Briselskog sporazuma dala znacajnu pomoc Srbiji za razne projekte, koji su uglavnom posluzili za jacanje infrastrukture vladajuce stranke, otvaranja ino pogona su pretvarana u mitinge te stranke, a Vucic je dobio i tolerisanje na ocigledne zloupotrebe javnih resursa, kao i gusenje institucija i medijskih sloboda.
    Vrhunac te autokratije su protekli parlamentarni izbori na kojima je predsednik Srbije protivustavno bio nosilac izborne liste, pa se nakon pobede morao konsultovati sam sa sobom oko mandatara i sastava buduce vlade.
    Sada kada SNS ima vise od dve trecine poslanika u Parlamentu, moguce je da se promeni ustav i to na dva nacina. Jedan je da se predsedniku drzave daju veca ovlascenja, pa da se ispocetka broje mandati kao u slucaju Putina. Drugi je uvodjenje kancelarskog modela kakav je u Madjarskoj, gde predsednika bira parlament i nema gotovo nikakva ovlascenja. Tu je bitna snaga politicke partije, a SNS ima u rukama ceo javni sektor i medije, tako da jos duze vremena moze pobedjivati na izborima.
    Jedino resenje je da se opozicija i nepotkupljeni deo strucne javnosti obrati institucijama EU i da zatrazi pomoc kako bi se politicki zivot u Srbiji vratio u ustavne okvire.

  5. Srbija je vec u rusko belorusko kinesko kubansko severno korejskom modelu vlasti

  6. Naziva, brate do bola. Pa ovaj skojevac je prevazišao tog despota.
    Zato, bolje da pišete o uzrocima ovog zla, nego što nagadjate i projektujete po diktatu Vučića i njegovih gospodara.

  7. Srbi nisu Belorusi te mu nikada diktatorska vladavina nece biti upitna. Samo napred, Vucko, sa ovakvim glasacima!

  8. Budimo realni, priznajmo sami sebi, koliko godina je Srbija bila demokratska država, a koliko pod diktaturom?

  9. Ni iz daleka nije isto.Vucic je dokusurio fabriku traktora u Beloruska radi uspesno.

  10. Upravo tako. Jedna velika i bitna razlika je, mnogo bolji standard građana Belorusije, tako da nije baš na mestu poređenje Belorusije i ovog totalnog beznađa ovde…

  11. Mislim da je za list vašeg renomea sramota što je ovaj tekst na naslovnoj stranici jer poređenje nema veze sa stvarnošću i zdravim razumom.
    Dok Lukašenko ima moć da ubija i zatvara političke protivnike bez da strahuje od spoljašnjih faktora, Aleksandar Vučić na mig ili tvit Ričarda Grenela mora da putuje u Vašington.

  12. Osim što su obojica autokrate,nemoguće je naći dve različitije politike od Lukasenkove i Vučićeve. Jedan radi u interesu svoje zemlje i naroda a drugi protiv.

  13. Dve zemlje nisu ni približno bliske u ekonomskom pogledu. Srbija siromasna, slaba, prodata i uglavnom se oslanja na strane partnere a Belorusija ima iza sebe relativno jaku sopstvenu industriju neuporedivo jaču i to svako može da vidi.

  14. Ma ko Jos njega uzima za ozbiljno. On Jos uvek potcenjuje izgleda Tesla baterije.Neko treba da mu tacno objasni STA znaci: Silver bullet in a swing state unit! Zivela sloboda rada I delanja!

  15. E jesu vam sagovornici, poredjenje nema blage veze. U Srbiji se opozicija samounistila , pravljenjem 15 stranaka od DSa.
    A drugo mi smo odavno kolonizovana zemlja, dok Belorusija ima jos kakvu takvu slobodu.

  16. Vučić je marioneta velikih sila, vodi poltronašku politiku, dok Srbiju uništava sistematski i temeljito. A naivnom narodu servira bajke, frlja se stalno nekim super brojkama. Beznađe, bez skorog boljitka.

    1. Vucic nije nicija marioneta nego je izuzetno vlastoljubiv, a i koristoljubiv u korist svoje najblize okoline, sto predstavlja gotovo neiscrpan izvor finansiranja. Pitanjem KiM manipulise vec osam godina, u cetiri oka daje razna obecanja, a onda ih krsi, kao i Ustav, uostalom. Zrtva tih njegovih manipulacija je bila gospodja Merkel, zbog koje je cak citao i dela Maksa Vebera, njenog omiljenog autora. Nedavno ga je ona prepustila Makronu, a Vucic stalno pokusava da u igru ubaci Rusiju i Kinu, koje imaju odredjene interese u ovom delu Evrope. Na kraju ce se prica zavrsiti tako sto cemo ostati veciti kandidat za EU, a pregovori oko KiM ce se zavrsiti po modelu Izraela i Palestine. Izrael ih nije priznao, u izraelskom ustavu je ostala teritorija na kojoj zive Palestinci, a Palestina nije clanica, nego samo posmatrac u UN.
      A sto se politicke situacije u Srbiji tice, sve zavisi od EU i SAD i njihove moci da pritisnu Vucica, ali i od opzicije koja mora da se ujedini kao 2000 godine.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Gordana Bjeletić, novinarka

Dnevni list Danas su jedine profesionalne novine u Srbiji.