Vučić za Politiko: Iako u Briselu vide koja strana blokira dijalog, nikada to ne bi rekli javno 1 EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Predsednik Srbije Vučić kaže da nema „odnos“ s liderima Kosova, jer pregovori pod vođstvom EU ne daju rezultate.

Dugotrajna — i povremeno nasilna — napetost između Kosova i Srbije oko statusa većinskih srpskih enklava na severu Kosova ponovo se zahuktava, dok su lideri dve zemlje pojačali retoriku uz međusobne uvrede i optužbe ove nedelje.

Nakon što je premijer Kosova Albin Kurti optužio Vučića za “iracionalnost,” “desperaciju” i vođenje “agresivne kampanje za nove sukobe,” predsednik Srbije Aleksandar Vučić mu je odgovorio u izjavi za Politiko.

“Ako je iracionalnost i agresija način za demokratske izbore … OK, hvala mu mnogo,” rekao je Vučić.

Ova međusobna osvetoljubivost usledila je nakon što je srpski lider ove nedelje pozvao na nove opštinske izbore na severu Kosova kako bi se smanjile tenzije koje su eskalirale 2023. godine, kada je srpska zajednica uglavnom bojkotovala glasanje.

Lokalni Srbi želeli su da izraze nezadovoljstvo prema Prištini, ali je potez propao kada su etnički albanski kandidati, koji predstavljaju nešto više od 3 procenta biračkog tela, osvojili izbore. I pored nedostatka jasnog demokratskog mandata, Kurti, levo orijentisan političar koji je u politiku ušao kao studentski demonstrant, ohrabrio je novozabrane zvaničnike da preuzmu funkcije i poslao specijalne policijske jedinice da ih štite, izazivajući krizu koja je raspalila strasti na obe strane granice.

Od početka spora, jedan policajac i tri srpska naoružana lica su ubijena u oružanim sukobima u severnom delu zemlje prošlog septembra. Takođe, desetine vojnika NATO-a su povređene tokom kasnijih protesta dok su pokušavali da održe razdvojene dve strane.

Vlada Kosova je zaplenila stotine oružja, uključujući mitraljeze, minobacače i protivtenkovske granate pronađene tokom policijskih racija u problematičnim oblastima.

Uprkos ponovljenim pokušajima da se smanji konflikt, Evropska unija nije uspela. Ove nedelje, pregovarači EU su ponovo pokušali da okupe strane u Briselu na takozvanom trilateralnom sastanku sa specijalnim izaslanikom bloka za rešavanje konflikta, bivšim slovenačkim ministrom spoljnih poslova Miroslavom Lajčakom, ali su odbili.

U četvrtak, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala je lidere Balkana na radni ručak u Briselu kako bi razgovarali o agendi rasta EU i integraciji regiona u jedinstveno evropsko tržište. Iako su Kurti i Vučić prisustvovali, nisu razgovarali.

„Nemamo nikakav odnos“, rekao je Vučić za Politiko pre putovanja.

Kritičari optužuju srpskog lidera da igra na dve strane, podstičući lokalne Srbe na Kosovu da se odupiru, a zatim se ponaša kao žrtva kada Priština reaguje.

Vučić je insistirao da nije zainteresovan za potpirivanje tenzija, uprkos tome što njegova vlada čak ne priznaje nezavisnost Kosova, koje i dalje smatra otpadničkom pokrajinom.

„Ne želim da učestvujem u anti-Kurti kampanji ili kampanji ad hominem protiv bilo koga“, rekao je Vučić, dodajući da se čini da je kosovsko rukovodstvo opsednuto njim.

„Ako pročitate šta govore svaki dan, uvek je Vučić, Vučić, Vučić“, nastavio je.

Srbija nastavlja da finansijski podržava Srbe koji žive na Kosovu, posebno u oblastima zdravstva i obrazovanja.

Tokom proteklog meseca, Kurtijeva vlada je poslala policijske snage da zatvore i preuzmu zgrade koje su bile domaćinstvo lokalnim srpskim institucijama u gradovima kao što su Severna Mitrovica, Zubin Potok i Leposavić, regionu sa populacijom od oko 80.000, od kojih su većina Srbi.

Najnoviji potezi Prištine izazvali su proteste i tvrdnje da je vlada Kosova odlučna da „etnički očisti“ Srbe iz oblasti gde čine većinu.

Kurti je više puta isticao da samo sprovodi kosovsku konstituciju, koja mu daje vlast nad celokupnom teritorijom zemlje.

Srbija insistira da Kosovo poštuje postojeće sporazume, uključujući obavezu iz aprila 2013. godine iz briselskog sporazuma o uspostavljanju Asocijacije srpskih opština, političkog tela koje predstavlja srpsku manjinu na Kosovu.

Kao odgovor, vlada Kosova je zahtevala ponovno otvaranje mosta na Ibru, prelaza koji čuva NATO i koji vodi ka severu zemlje, gde je većina Srba.

Obe strane će se takođe sastati sa zvaničnicima NATO-a odvojeno tokom svog putovanja u Brisel.

Vučić tvrdi da Kosovo otežava napredak u pregovorima.

„Iako ljudi u Briselu vide koja strana blokira napredak, nikada to ne bi rekli javno“, rekao je Vučić za Politiko, tvrdeći da se „EU i Amerikanci slažu sa tim stavom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari