Vučić: Zašto Amerikanci ćute na opasnu Helezovu izjavu da je Dejtonski sporazum greška? 1Foto: FoNet/Pres služba predsednika/Dimitrije Goll

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da je „mnogo opasna“ izjava ministra odbrane Bosne i Hercegovine (BiH) Zukana Heleza da je Dejtonski sporazum greška i upitao zvaničnike SAD zašto ne reaguju tim povodom.

Povodom Helezove izjave da je u Dejtonu „neko strašno pogrešio“ i da bi „sada lakše bilo otpočetka napraviti (državu) da nije Dejtonskog sporazuma“, Vučić je televiziji Pink rekao da postavlja pitanje Amerikancima, pomoćniku državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejmsu O’Brajenu i svima koji se bave Balkanom, zašto se ne oglašavaju.

„Mnogo je opasna ta izjava Heleza, hajde da vidimo da li će da se oglasi ambasador (SAD u BiH) Majkl Marfi koji dnevno napiše 500 traktata o (predsedniku Republike Srpske) Miloradu Dodiku, a na ovako nešto neće da reaguje“, kazao je Vučić.

Vučić je upitao „ko onda urušava mir u BiH i ko hoće nešto drugo osim mira i zajedničkog života“.

„Ne mislim da to hoće Bošnjaci, nego njihovo rukovodstvo i neki sa Zapada koji misle da su mnogo pametni i da mogu da se igraju vatrom optužujući druge da se igraju vatrom. Oni sve vreme optužuju srpsku stranu da ruši Dejtonski sporazum. Srbi hoće da čuvaju Dejton, a oni (Bošnjaci) kažu da je loš“, naveo je Vučić.

Vučić se osvrnuo i na Helezovu izjavu da je Vučić pucao po Sarajevu tokom rata od 1992. do 1995. i da to nikad više neće moći da radi.

„Zukane Helezu, ako sam ja pucao po Sarajevu, samo jedan maleni dokaz pokaži, ja istog dana nisam predsednik Republike. A ja tebe pozivam, lažove jedan, da podneseš ostavku ako to ne dokažeš. Izmislili su sve, nisam nosio pušku iznad Sarajeva, nego stativ od kamere“, rekao je Vučić.

Povodom burnih reakcija u Sarajevu na defilovanje kadeta vojne i policijske akademije iz Beograda u Prijedoru, Vučić je kazao da „lažovi vode besmislenu kampanju protiv Vojske Srbije“ zbog bošnjačkog i hrvatskog člana Predsedništva BiH, Denisa Bećirovića i Željka Komšića „i svih njihovih medija koji su rekli da je Srbija krenula u agresiju posle Svesrpskog sabora“.

„A danas Konaković kaže da je Srbija sve uradila po procedurama, tu vest niste videli u medijima u BiH. Iste te kadete smo imali i 2017. i 2018. na istim tim mestima, ovo je osma godina da idu, i nikad nije bio problem. Što to radite svom narodu, Bošnjacima, koje terate da mrze nekog bez ikakvog razloga“, upitao je Vučić.

Povodom jučerašnjih izbora u Francuskoj, Vučić je rekao da će predsednik Emanuel Makron sada biti „možda i jedina adresa koja donosi odluke“ i izrazio nadu da će on posetiti Srbiju tokom leta.

Vučić je rekao da su pogrešni navodi medija koji govore o „velikom preokretu“ i „debaklu krajnje desnice“ u jučerašnjem drugom krugu francuskih izbora, navodeći da je izborni sistem takav da broj mandata drastično odstupa od broja glasova.

„Krajnja desnica je dobila više glasova nego u prvom krugu, ali je dobila mnogo manje mandata. A RTS kaže veliki preokret i debakl desnice. Ljudi, umete li da čitate brojeve? Niti je to bio debakl desnice, niti je bio debakl Makrona u prvom krugu kako su svi govorili“, naveo je Vučić.

On je ocenio i da će „Englezi biti mnogo prisutniji na Balkanu“ posle povratka laburista na vlast, nagovestivši da to nije dobra vest za vladu u Beogradu.

„Videćemo da li je to dobra ili ne baš najbolja vest za nas. To vam je kao i sa (budućom šeficom evropske diplomatije) Kajom Kalasom, biće zamenjen ceo aparat u EU. Biće mnogo teških izazova za nas“, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari