Premijer Srbije Aleksandar Vučić doneće odluku o odlasku u Potočare 11. jula, na obeležavanje dvadeset godina od genocida nad srebreničkim muslimanima, uoči posete nemačke kancelarke Angele Merkel Beogradu 8. jula. Na pitanje da li odlazak u Srebrenicu zavisi od toga kako se razvija slučaj hapšenja i zahteva za ekstradiciju ratnog komandanta Bosne i Hercegovine Nasera Orića, s obzirom na to da zbog toga iz BiH stižu signali nedobrodošlice premijeru, ali i odbijanja švajcarskih vlasti da ga isporuče Srbiji, u kabinetu Aleksandra Vučića ističu za Danas da odluka o prisustvu komemoraciji „zavisi od mnogo stvari“.


„Predsednik Vlade Srbije još neće doneti odluku o odlasku u Srebrenicu. Ta odluka zavisi od mnogo stvari, konsultovaće se sa raznim ljudima i onda doneti odluku. Svakako ne još“, napominju u kabinetu premijera za Danas.

Kako su za Danas rekli u Ambasadi Velike Britanije, dok traju konsultacije oko teksta rezolucije o Srebrenici, koju ta država zajedno sa Holandijom i Sjedinjenim Američkim Državama priprema za usvajanje u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija 7. jula, oni neće izlaziti u javnost sa komentarima.

Upitani da li su tačni navodi da se pokušava uspostavljanje konsenzusa između članica Saveta bezbednosti – Amerike, Francuske, Velike Britanije, Rusije i Kine – oko konačne verzije teksta rezolucije, u britanskoj ambasadi nam je samo rečeno da se u Njujorku vode konsultacije.

Istovremeno, pojedini ministri Vlade Srbije „digli su prašinu“ jer se u javnosti pojavila informacija o tome na koji način su glasali o tekstu rezolucije o Srebrenici, koju Velika Britanija zajedno sa Holandijom i Sjedinjenim Američkim Državama priprema za usvajanje u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija 7. jula. Prvi koji je te vesti osudio i oštro kritikovao, sa aspekta odavanje državne tajne, bio je Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade. On je, prema saznanjima Danasa, glasao protiv teksta rezolucije. Jedini član Vlade koji se izjasnio pozitivno bila je potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović. Prema saznanjima našeg lista, Jadranka Joksimović je nakon što je glasala za rezoluciju, povukla svoj glas, i prešla u suzdržane. Svi ostali članovi Vlade Srbije glasali su protiv. Nakon objavljivanja ove vesti, Zorani Mihajlović stigle su, kako tvrdi, brojne pretnje. Ona je jedina ministarka koja je izrazila spremnost da sa Vučićem ide na komemoraciju 11. jula u Potočare.

Podsetimo, predsednik Vlade Srbije kritikovao je tekst rezolucije o Srebrenici, uz istovremeno izražavanje spremnosti da se pokloni žrtvama srebreničkog masakra, ali i odbijanjem da se povuče poternica za Naserom Orićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari