Koliko litijum utiče na Vučićev rejting: Istraživači javnog mnjenja za Danas 1foto: Vojin Radovanović/Danas

Uprkos masovnim demonstracijama protiv iskopavanja litijuma u Srbiji, gde se okupilo nekoliko desetina hiljada ljudi, sredinom avgusta, ne beležimo drastičan pad rejtinga Aleksandra Vučića, prilikom istražavanja javnog mnjenja, kaže za Danas Vladimir Pejić, direktor marketinške agencije Faktor plus.

Imajući u vidu da je kampanja vlasti, koja ide u smeru navodne dobrobiti za ekonomsku poziciju građanki i građana Srbije, uzela tolikog maha da predsednik Srbije čak hoće da izmesti svoju kancelariju u Zapadnu Srbiju gde je iskopavanje litijuma najpre planirano, ne bi li lokalno stanovništvo ubedio u korist koju mogu da imaju od toga, postavlja se pitanje da li je doživeo pad u poverenju građana.

– Nema pada rejtinga Aleksandra Vučića – kaže Vladimir Pejić.

Volim da navodim srednje vrednosti, kaže dalje, aludirajući na broj građanki i građana koji su izašli na protest protiv iskopavanja litijuma, uokvirijuči ga na oko 30 hiljada.

Vlast je možda verovala da će biti i više lljudi?, postavllja pitanje.

Koliko litijum utiče na Vučićev rejting: Istraživači javnog mnjenja za Danas 2
foto Medija centar

– To jeste impozantan broj. Međutim, to ne govori o tome da su se glasači SNS predomislili… Ni SNS ne šalje poruke svom biračkom telu da su previše ludi za litijumom… To je za njih skup različitih interesa. Ljudi su zbunjeni. Cela situacija je konfuzna – smatra Vladimir Pejić.

On potom pravi paralelu sa masovnošću protesta Srbija protiv nasilja.

– Tada je bilo logično da ti protesti dovedu do novih izbora, sada, jednostavno, nije takva situacija – smatra naš sagovornik.

O tome da biračko telo reaguje relativno sporije u odnosu na aktuelna dešavanja u društvu, poput jednog od najmasovnijeg protesta protiv režima Aleksandra Vučića, ali i da ne moraju nužno onako kako na prvi izgled izgleda, svedoči i izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju, Bojan Klačar.

– Prerano je govoriti o uticaju na rejtinge, kako vlasti i Aleksandra Vučića tako i opozicije. Razlog je taj što je tema rudarenja litijuma politički maraton, ne sprint na 100 metara pa se danas ne može podvlačiti crta. Danas je Srbija daleko i od izbora, ali i od kopanja litijuma jer na terenu sigurno neće biti nikakvih aktivnosti barem godinu dana. To je dug period i period u kojem će vlast biti aktivna jer se do sada ni vlast ni Vučić nisu sistemski bavili ovom temom – smatra sagovornik Danasa.

Koliko litijum utiče na Vučićev rejting: Istraživači javnog mnjenja za Danas 3
Foto: FoNet/Milica Vučković

U ovoj fazi je vladajuća stranka prepustila teren aktivistima i donekle opoziciji pa je utisak da se vlast nalazi u defanzivnoj poziciji, dodaje.

– Ipak, cilj je daleko i pozicije će se sigurno menjati, kako vreme bude odmicalo. Ideja vlasti je da se energija opozicije troši sada, u fazi kada je sam projekat daleko od realizacije. Šanse da projekat „Jadar“ ne ostavi dramatične posledice po Vučića rastu ako se dijalog vrati u racionalni okvir u kojem će reč dobiti stručnjaci, a vlast priliku da promoviše ekonomske prednosti projekta – objašnjava on.

I obrnuto, kaže dalje, šanse za uspeh opozicije su veće ako je litijum jedina važna tema u javnom diskursu i ako su protesti masovni.

– Za vlast je važno da protesti ne postanu mejnstrim protesti nego da postanu opozicioni, gde će se uglavnom okupljati pristalice opozicije, ne i pristalice vlasti ili partija desnog centra i desnice. Ocene da će vlast da padne na temi litijuma ili da Vučić izgubi na popularnosti su trenutno više plod emocija, nego što se to može racionalno zaključiti ili emprijski podupreti – zaključuje Bojan Klačar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari