Svedočili smo tome kako se pretvara u leš koji hoda...: Aktivisti za ljudska prava o tome kako se Vučićev režim ophodi prema kurdskom političaru zatočenom u Srbiji 1Printskrin Medija centar/Jutjub

Kurdski aktivista i političar Edževit Piroglu nalazi se 180 dana u Prihvatilištu za strance kod Beograda i nema slobodu kretanja, iako je juna 2023. Apelacioni sud odbio njegovo izručenje matičnoj državi.

Reč je o nekadašnjem predvodniku Socijalističke demokratske partije, direktoru Asocijacije za ljudska prava i direktor redakcije političkog časopisa Genč Devrimci.

Turska Piroglua sumnjiči za članstvo u oružanoj terorističkoj organizaciji i oružanu paljbu na način da se izazove strah, kao i za pokušaj teške pljačke i teško oštećenje imovine. Međutim, Apelacioni sud u Beogradu je juna 2023. zaključio da nisu dostavljeni dokazi koji ukazuju na postojanje osnovane sumnje da je okrivljeni izvršio krivična dela za koja se izručenje traži i preinačio prvostepeno rešenje Višeg suda o izručenju.

Međutim, ovaj čovek se u Srbiji suočio, kako tvrdi Inicijativa za slobodu Edževita Piroglua, sa drastičnim kršenjem ljudskih prava, što je kažnjivo po gotovo svim konvencijama o ljudskim pravima.

Kako je na jučerašnjoj konferenciji za novinare rekao Ratibor Trivunac iz navedene inicijative, ovaj slučaj, pored pravnog i političkog nivoa, ima i izastrašujući ljudski nivo.

Trivunac je rekao da u Srbiji, u kojoj su “štrajkovi glađu sprdačine, imamo čoveka koji štrajkovao glađu u dva navrata duže od 130 dana….”.

On je opisao iskustvo koje je kao aktivista i borac za ljudska prava imao sa ovim turskim političarom.

Svedočili smo tome kako se pretvara u leš koji hoda, rekao je, ističući da Piroglu trenutno ima četrdeset kilograma.

– Jedino mu je ostao osmeh, sve ostalo ukazuje da je reč o čoveku koji se nalazi na samrti – istakao je Trivunac.

Milan Vuković, Pirogluov advokat i branilac u ekstradicionom postupku, a potom i u upravnom postupku, obrazložio je hronoški sve nelogičnosti i propuste u ovdašnjim sudskim postupcima protiv Piroglua.

Posebno je isticao nezakonito držanje u Prihvatilištu za strance uprkos činjenici da Piroglu želi da napusti Srbiju.

– Onn ima slobodu kretanja i napuštanja Srbije ali mu je to pravo oduzeto. Smeštaj u prihvatilištu za strance ima za posledicu oduzimanje slobode kretanja. Dakle, vrši se zloupotreba prava, odluke upravnog suda, kao da im je neko pisao te odluke – rekao je Vuković na konferenciji za novinare.

On nije bez dokumenata ovde, naznačio je i dodao da je samim tim zaštićen evropskim konvencijama, ali i da sve to administrativni organ nije poštovao.

Jovo Bakić, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu rekao je na konferenciji da je kao građanin Srbije izuzetno posramljen, jer je, kako je naveo “Srbija oteta republika svedena na lovačkog psa, režima Redžepa Tajipa Erdogana“.

– Država, čiji sam građanin, učestvuje u progomu jednog nedužnog čoveka i taj neljudski odnos prema njemu bi trebalo sve da nas zanima jer je to naša sveopšta sramota – rekao je Bakić.

U toj optužnici, istakao je, postoje toliko teške nelogičnosti.

– On se drži u zatvoru bez ikakvog pravnog temelja – istakao je Bakić.

Režim Vuića ne poštuje odluku sopstvenog suda, zaključio je Bakić, i rekao da je doneo upravnu odluku držanja u zatvoru nevinog čoveka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari