Vučićeva poruka „preko“ Radomira Konstantinovića

Ostavite komentar


  1. Predsednik bi jednog dana morao da objašnjava i izvinjava se tolikom broju ljudi čije je besprekorne karaktere osakatio nerazumevanjem i zloupotrebom, da će biti potreban neki Pink 36 kanal, samo da akomodira tu dugačku listu.

    Divni mislilac, Radomir Konstantinović, nažalost nije više živ, ali bi se ovih dana prevrnuo u grobu – da je moguće – makar zato što najbolji student prava u celoj vasioni em nije razumeo o čemu se radi u seminalnoj knjizi, em nije svestan koliko sjajno odgovara glavnom liku.

    No, kao što rekoh, doći će i vreme žaljenja; već smo u ćosićevskim vremenima smrti, obračuna i mržnje.

      1. Miki,poradite na pravopisu.Ako imate lektora,onda je i on zavrsio vecernju skolu,kao i Vi.Ako niste ni to zavrsili,oprostite…
        PS. nemojte pisati izmedju dva zalogaj,mastite ekran
        …i jos nesto..Bog se pise velikim slovom u ovoj recenici…i nedostaju tri zareza…

        1. Što no reče Gidra: „Lektori i kolektori“ nisu za ovakve forume, tim pre, što su i sami tekstovi često ne lektorisani.
          Ja muku mučim sa tabletom koji me često pogrešno ispravlja, a ja to ne primetim.
          Komentari se i pišu između dva zalogaja „Botovskih sendviča“ ili dve čašice rakije, limenke piva ili kao ja, između dve kafe.
          Novinari su ti koji trebaju pisati pažljivo i više puta korigovati tekst pre nego ga predaju lektor i uredniku.
          Za nas je zadužen moderator.
          A sada nešto i o Radomir Konstatinoviću.
          Nešto nisam primetio da se i ako je živeo u vreme Brozovskoj i Miloševićevog režima kao filozof odupirao mnogo njihovoj diktaturi. Njegovi su mentori Vučelić i Latinka Perović.
          Bavio se palankom i tako utro put još jednoj srpskoj
          podeli – pored, partizana i četnika, radnika i seljaka, poštene i nepoštene intelegencije, sada su tu još i Palančani i Velegrađani, i kao odraz toga Prvosrbijanci i Drugosrbijanci.
          Nigde kod njega nema rastućeg nacionalizama i separatizma koji je i na svojoj imovini osetio i sam Konstatinović kada mu je kuća u Rovinju opustošena. I opet je jednom „Jugoslovenskom piscu“ srpski general po Bori Ćosiću, na početku „Hrvatske slobode“ upao u kuću i uništio sve sa posebnim osvrtom na prepisku Konstatinović i Beketa.
          Makar je Bora priznao da su srpski Generali pismeni i poliglote.
          Moja tetka Milanka, nije bila pisac već su je ubili da bi joj stan u Puli ispod Kaštela preuzeli. Dakle. Ni Istra nije onakva kakvom je mi znamo i Konstatinović treba da bude srećan što se tada nije tamo zadesio.
          Što se mene lično tiče Palanka nas je održala i njojzi hvala, da parafrziram onu čuvenu. Jer, da nije bilo palančana i njihovog mentaliteta da uvek strme boljem i višem i željom da ako oni palanački očevi i majke, nisu mogli da odu u prestonicu, završe visoke škole i postanu slavni i ugledni filozofi, pisci, naučnici, glumci, ne bi bilo vascele srpske, nauke i kulture. Odakle su Pupin i Tesla. Odakle Andrić, Selimović, Ćosić, Bećković, Kovačević… Ma dajte, već druga generacija je postala sterilana i stvaralački i bukvalno…
          Ali nema straha, već se nova generacija palančana popela Balkanskom i Kamničkom ulicom…

          1. Ma šta mi napriča „Miodraže iz Peći“. Očigledno si Radeta Konstantinovića razumeo isto koliko i tvoj pretsednik, ako si ikada i reč onoga što je napisao pročitao (osim naslova). Poput tvog pretsednika uklapaš se u galeriju večnih domanovićevskih likova zbog kojih je Srbija već treći vek tu gde jeste i odakle se očigledno neće pomeriti. Šlajfuje u mestu na radost tebi sličnih (a mnogo ih je) ali se troši…otanjuje…providi se…

    1. Vučićeve izlete u svet nauke i umetnosti ne bi vredelo ni komentarisati kad bi se mogla isključiti opasnost da nam svesno baca koske da ne razmišljamo o važnijim stvarima. On je očigledno i dalje rešen da reši pitanje Kosova, pa makar i tako tako što nikada neće priznati da ga je priznao. Zato i pravi one silne kalambure. Uostalom, on je umesto plana za Kosovo uvek imao neku samo njemu jasnu viziju Srbije koja bi bez Kosova bila veća nego sa Kosovom. Srbije bez teritorije, takoreći, koja nije ni na nebu ninna zemlji. Postoje pitanja u koja se upuštaju samo nezreli i prezreli. To se na Vučića utoliko što je nezreo i za Radomira, i za Boru i za Srbiju. Naročito za Srbiju, za kojom inače roni krokodilske suze sve to zaklinjući se na ustav i jevanđelje. A što i danas ne vuče za nos kad mu se može? Veći mu je strah od pokojne opzicije od straha za Kosovo.

      Vučićeve izlete u svet nauke i umetnosti ne bi vredelo ni komentarisati kad bi se mogla isključiti opasnost da nam svesno baca koske da ne razmišljamo o važnijim stvarima. On je očigledno i dalje rešen da reši pitanje Kosova, pa makar i tako tako što nikada neće priznati da ga je priznao. Zato i pravi one silne kalambure. Uostalom, on je umesto plana za Kosovo uvek imao neku samo njemu jasnu viziju Srbije koja bi bez Kosova bila veća nego sa Kosovom. Srbije bez teritorije, takoreći, koja nije ni na nebu ninna zemlji. Postoje pitanja u koja se upuštaju samo nezreli i prezreli. To se na Vučića utoliko što je nezreo i za Radomira, i za Boru i za Srbiju. Naročito za Srbiju, za kojom inače roni krokodilske suze sve to zaklinjući se na ustav i jevanđelje. A što i danas ne vuče za nos kad mu se može? Veći mu je strah od pokojne opzicije od straha za Kosovo.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 20. i 21. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Gordana Bjeletić, novinarka

Dnevni list Danas su jedine profesionalne novine u Srbiji.