Vučićeva rečenica o priznanju Kosova - greška u prevodu ili tumačenju 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

„Ne možemo priznati Kosovo, a da ništa ne dobijemo od druge strane“, ova rečenica koju je u ponedeljak agencija Beta prenela iz intervjua predsednika Srbije Aleksandra Vučića italijanskoj agenciji ANSA, izazvala je veliku pažnju javnosti, mada je kasnije povučena.

Kako javlja Dojče vele, ovu Vučićevu rečenicu su prenele i velike svetske agencije i portali, ali je u međuvremenu ANSA tu rečenicu povukla.

„Bilo je problema u interpretaciji, kao što se često dešava sa stranim jezicima. U koordinaciji sa kabinetom predsednika smo odlučili da ispravimo vest“, kaže za DW Franko Kvintano, dopisnik ANSA iz Beograda, koji je radio intervju.

Suzana Vasiljević, savetnica predsednika Srbije za medije, za portal Raskrinkavanje izjavila je prvobitno objavljena rečenica na sajtu ANSA: „Moramo postići kompromis, ne možemo priznati Kosovo, a da ništa ne dobijemo od druge strane“, zapravo pogrešno prevedena Vučićeva izjava da „Moramo postići kompromis, ali kompromis ne može da bude da svi dobiju nešto, a da jedna strana izgubi sve“.

„Novinar Franko Kvantino je insistirao da radi intervju na srpskom, ali je njegov srpski slab. Vučić je rekao da kompromis ne može da bude da svi dobiju nešto, a da jedna strana izgubi sve, dakle nije rekao ništa drugo od onog što inače govori, to je ono što on stalno ponavlja. Kada smo videli intervju, kada je već izašao, pozvala sam ih i zamolila da ga još jednom preslušaju i da isprave. Inače, postoji i audio-snimak tog intervjua, novinar je snimao tako da je nemoguće to falsifikovati“, tvrdi Vasiljević.

Intervju je rađen povodom predstojeće posete italijanskog premijera Đuzepea Kontea.

Ovolika pažnja javnosti rezultat je očekivanja da ovo bude godina sporazuma Beograda i Prištine.

SAD neće produžavati rok za sporazum Beograda i Prištine, a to je kraj ove godine. Naravno, očekuje se otpor tome u Srbiji, takozvanih patriotskih i proruskih krugova, ali će se završiti kao u Makedoniji i Crnoj Gori, uz pobedu prozapadnih snaga i marginalizovanje protivnika i medijski i politički i finansijski. Na kraju će i Moskva čestitati i reći da je to legitimna odluka vlasti u Beogradu, jer će se plašiti da potpuno ne izgube uticaj u Srbiji, kažu za Danas pojedini predstavnici diplomatskih krugova, komentarišući tvrdnju neimenovanog visokog zvaničnika SAD za list Koha ditore da je „stav njegove vlade da međusobno priznanje Kosova i Srbije, kao rezultat sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma, treba da se postigne tokom 2019. godine.

Prema rečima naših sagovornika, sporazum će i u Beogradu i u Prištini biti predstavljen kao pobeda, „tako je učinjeno u Srbiji i posle Dejtonskog sporazuma, Kumanovskog i Briselskog sporazuma“.

„LJudima će biti objašnjeno da je Srbija u razmeni pobednik, jer je dobila više teritorije nego što je ustupila, da su Srbi u enklavama zaštićeni i da imaju oblik autonomije, da su manastiri eksteritorijalni, odnosno da imaju specijalni status, slično Hilandaru, da se zaustavlja širenje Velike Albanije, da se otvara perspektiva za EU, da će zbog stabilnosti biti više stranih ulaganja i veći standard stanovništva, da Srbija neće više izdvajati velika sredstva za institucije na Kosovu, da će granice izgubiti značaj u EU, da je to konačno rešenje spora koji traje vekovima, da su na Kosovu nezadovoljni i da to smatraju porazom“, ističu diplomate.

Izvori Danasa očekuju da će i predsednik Rusije Vladimir Putin na kraju čestitati srpskom i kosovskom predsedniku, Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju, na postignutom dogovoru, „baš kao što je čestitao i makedonskom premijeru i Zoranu Zaevu ili predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću na izbornim pobedama, iako mu nije bilo drago što su pobedili“.

Koha ditore navodi i da SAD „ne može da garantuje Kosovu da u sporazumu neće biti reči i o promeni granica. Izvor tog prištinskog lista iz Amerike ukazao je, takođe, da „nije američka politika da diktira sadržaj sporazuma između Kosova i Srbije, ali konačni cilj treba da bude međusobno priznanje i otvaranje perspektive za učlanjenje u EU za obe strane, kao i za Kosovo u UN“. On je više puta ponovio da će se sveobuhvatni sporazum treba završiti međusobnim priznanjem i da je to „jasno stavljeno do znanja i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari