Vučićeva stabilokratija možda se bliži kraju

Sagovornici Danasa o tome koliko afere utiču na podršku SAD srpskom režimu

Ostavite komentar


  1. Nije stabilokratija, vec kleptokratija. U Rusiji i Turskoj je stabilokratija (suspendovanje nekih demokratskih odredbi zarad vece bezbednosti), u Srbiji je kleptokratija (suspendovanje demokratskih procedura kako bi krupni kriminal imao odresene ruke). U drzavama gde postoji stabilokratija gradjani nesto gube ali nesto i dobijaju, dok u kleptokratijama gradjani dvostruko ‘izvise’ (menjaju nesto za nista). Upornim pominjanjem termina ‘stabilokratija’ deo Vucicevih politickih protivnika mu pravi besplatnu reklamu, upravo iz navedenih razloga.

    1. Дуле, рођаче, па Русија је измислила клептократију!
      Немо’ се правиш блесав, ‘леба ти!…

    2. U balkanskim drzavama,pa i u Srbiji,u prvom redu je suspendirana sloboda i demokracija.To znaci da da je njihov sustav partokratski( vladavina malog broja ljudi),da vlada stabilokratija,odnosno,privid demokracije i slaba demokracija,sa autokratski orjentiranim liderima,koji upravljaju kroz paralelne mreze ,i tvrde da obezbjedjuju stabilnost u regiji.To su hibridni rezimi,koje oznacavamo kao kompetitivni ili takmicarski autoritarizam.U teoriji su oznacena kao stanja u kojim demokratske institucije postoje samo formalno,iako jedan mali stupanj slobode se moze detektirati.To degradiranje institucija prati vrtoglavo urusavanje demokracije.
      Prema tome,sve su ove drzave na Balkanu jedan konglomerat,koji prati zbir svih pojmova koji suspendiraju demokraciju i slobodu.
      Oznaciti ove drzave jednim pojmom,a iskljuciti druge,znaci potpuno nerazumijevanje pojava i rezima na ovim prostorima.

  2. Da bi smo se mogli racionalno boriti protiv korupcije moramo shvatiti da sve može postati korumpirano,da čak i sudstvo, policija, zdavstvo i školstvo mogu postati korumpirani, tj. da nas niko ne može navesti na pomisao da neka ustanova, organizacija itd. ne treba da bude redovno kontrolisana, kao što današnja vlast pokušava da nas na to navede čak i preko medija koji bi takođe trebali biti jedan od oblika kontrole istih.

  3. Toliko su ogrezli u korupciji i kriminalu a personifikacija „njih“ jeste upravo njihov vodja Aleksandar Vucic, mislim da su prekoracili „crvenu liniju“ i da ne mogu nazad i mirno da ode sa vlasti. Sleduje nam rumunizacija i isti takav scenario iz 1989. godine, kako je „otisao“ njihov ozloglaseni tiranin Nikolau Causesku, tako ce „otici“ i ovdasnji tiranin i diktator Aleksandar Vucic & mafijaska SNS+SPS kompanija. Spremajmo se za taj sve izvesniji scenarijo koji je pred vratima Srbije a pre svega mislim da ce Beograd i Novi Sad zameniti Bukurest i Temisvar iz 1989. godine.

    1. Sve si u pravu,podrzavam sto hitniju Rumunizaciju, vreme leti,svi na ulice ludake u ludnice.

    2. Pazi da ne bude Tjen an men scenario, da ne budete zgazeni tenkovima…probali ste na silu pa su vam pucala leđa od pendreka…

  4. Znači Vučića su hteli da ubiju zbog KiM, kao što su ubili i Zorana Đinđića.Dok je DOS protiv nacionalnih interesa i potpisali svakakve paktove i ugovore bez ikakve borbe oko KiM.

  5. Kako ćemo mi, kukavci, bez „Vučićeve istine“ više? Ko sad da zasenjuje opštenarodnu prostotu bez ingenioznosti Vučića? Bez njega se otvara široka perspektiva da jednog lepog dana postanemo normalna država. To je tako dosadno i deprimirajuće uništiće nam viševekovni identitet vernih podanika.

  6. Ni Trampova administracija nije bila naklonjena Vucicu, pa mu je zarad promocije svog sefa kao mirotvorca pocetkom proslog septembra pokusala podmetnuti dvostrani sporazum kojim Srbija implicitno priznaje Kosovo. To pitanje ce se vrteti jos godinama, a kada pritisci postanu neizdrzivi, ici ce se na referendum sa dobrim izgledima da dobijemo model Izraela i Palestine kao trajno resenje. EU daje pomoc Srbiji (godisnje oko 200 miliona evra), kao i garancije svojim kompanijama da ovde investiraju, pa ce ona biti mnogo aktivnija od SAD.u bavljenju vladavinom prava i ostalim poglavljima za napredovanje ka njoj. Kako sada stoje stvari, pomoc ce se smanjivati, a Vucicevo namigivanje prema Istoku ce se pojacavati.

  7. Zaboravlja se samo jedna stvar u svemu tome. Gde su dokazi za sve te afere.Amerikanci se sigurno ne obaveštavaju iz srpskih medija.

  8. Ne zavisi od organizovanog kriminala ali je to štap po leđima kojim se postižu ciljevi.

  9. Sem Vučića srpska opozicija i Srpski narod ne znaju koliko je velika uloga medija u Srbiji. Zar neko stvarno misli da vođa celog kriminala u Srbiji oslobodi medije!?
    Da znate mediji nikad’ neće biti slobodni dok je Vučić na vlasti. Zato svake izbore mora da dobije….
    „Opozicija“ koja izađe na izbore pod ovim uslovima samo produžava srpsku agoniju. Znači bojkot je jedino rešenje. Uostalom gladni će pre da ga skinu nego opozicijaaa…
    P.Sajdžo2021

    1. Slazem se potpuno. Vucic je vratio jednopartijski sistem u Srbiji, a odrzava ga uz pomoc medina. Pogledajte sta rade no novosti bez imalo srama, normalno kad ih vodi Vucelic. Dno, dna. Sve lazu. Niko ga nece pobediti na izborima godinama, kao sto nije mogao ni Milosevica, jer se had ispraksovao jos ta-da kao ministar informisanja. Koristi duboku drzavu tj. Ostatke komunizma da drzi narod u mraku

  10. Pokušaji da se Vučić pedstavi kao kokoška je samo pokušaj da se prethodne kokoške dovedu na vlast.
    Od organizvoanih kriminalaca Broza koji su došli na vlast ubijanjem političkih protivnika vladala je „diktatura proletrijata“ neobrzovanih primitivnih, a onda je od „studentskog protesta“ počeo sve više „obrazovani organizovani kriminal“ jer je stručna sprama izjednačena sa sumnjivom školsom spremom a potpuna opšta kriminalizacija birokratizacijom je počela 1976 sa Zakonom o udruženom radu. Nestanokom donacija od NATO zemalja zbog nestanka Veršavskog pakta i SSSR i donacije od islamskih zemalja zbog „islamske nesrvrstanosti“ „padom komunizma“ ušli smo „drpokratijom“ 1990 u opštu kriminalizaciju a dotadašnji organizovani kriminal podelio se na tri frakcije „inetlektualno nemačko demokratsku“ primitivnu Šešelja-Draškovića i tvrdu Milošević-Mira Marković
    2000te su se deo organizovanog „inelektualno nemačkog demokratskog“ se dočepao vlasti a u njega su se prelili delimično ostala dva organizovana kriminala primitivi i tvrdokorni, Od 2008-2012 tvrdokorni Dačićevci su se udružili sa „intelektualcima“ Tadića Jermića Pajtića Đilasa Živkovića ….
    Od toliko jalovih kokošaka je mogao samo da se „izlegne mućak“ tj Vučić
    I šta da radimo sada kad se otresemo mućka

    da obezbedimo jalovim kokoškama da „ispile opet mućak“

  11. Vucic je mnogo dao Albancima,a za uzvrat nista nije dobio po tome ce ostati upamcen kao los Politicar po pitanju Kosova i Metohije…Obecavao je jedno narod poverovao,i glasao ga,a on uradio drugo. Dao Sever Kosmeta,ukinuo Policiju,Sud,Zdravstvo,dao Zemljisne knjige…ukinuo Energetiku EPS na Kosovu,potpisao dva nakaradna sporazuma Briselski,i Vasingtonski….Sada je vreme da se stane sa Politikom davanja,nema obecanja,KOSOVO I METOHIJA JE NE OTUDJIVI DEO SRBIJE,DOSTA SA TRULIM PRICAMA O NEKAKVOM KOMPROMISU OD TOGA NEMA NISTA. STATUS KVO.

    1. Зипа, кеве ти! Дао Косово Косоварима, а Бугари ушли у Софију!?…
      Живиш у облацима, малаааа….

    2. E, ne može to tako! Nema igranja „uzimala-davala“ nego kad jednom daš nema više nazad. Sve što je počinjeno, dobro ili loše, je trajno i ide na račun onoga ko je to uradio. A da li će on platiti to je već sasvim druga priča.

  12. Уснили се баби уштипци….
    1) У свим се банана-репубљикама хапсе државни нарко-дилери кад зтигне депеша из америчке ДЕА, па тако и у Србији. Оде Бељивук у мардељ, службеник ДЕА прецрта чек-бокс на свом Екселу, а у међувремену неки нови службеник „Беливук“ настави тамо где је прошли стао, и тако сваке 2-3 године…
    2) Докле год се не укаже прилика да ова власт буде замењена неком у сваком смислу пристојнијом, Вучић нема разлога да брине да ће неко у Стејт-дипартменту да помисли да му је истекао рок трајања. Он је за њих „најмање зло“, а обзиром да нико од њих не живи у Србији, нема разлога да га не трпе док се не упокоји…

  13. Mislim da je Aleksandar Vucic u nezavidnoj situaciji. Clanak Nju Jork Tajmsa vise sluzi kao indirektna poruka Evropskoj Uniji nego unutrasnjoj javnosti SAD. Nakon ovog clanka sledi period Vuciceve izolacije, jer nekim EU zemljama bice sve teze da podrze njegove teze o srpskoj varijanti kompromisa sa Kosovom, umesto americke varijante koja zahteva priznavanje, umotano u paket medjusobnog priznavanja dveju drzava. Isto tako, Vucic je u zabludi kad kaze da su zbog odlaska Trampa pale u vodu neke njegove ideje o ‘resavanju’ problema. Njemu izgleda i dalje nije jasno da je skup u Washingtonu nije organizovan zbog Kosova ili Srbije, nego zbog unutrasnje potrebe tadasnje administracije. Cak i da je Tramp pobedio na izbore, on nikada ne bi imao podrsku republikanaca da pruzi podrsku Vucicevim avanturama o promeni granica. Vucic i politicka javnost u Srbiji postale su zrtve nekih evropskih lakomislenih bivsih politicara kalibra Mogherini & Co, koji su uz sampanjac i bogatu trpezu pruzili olaka obecanja Beogradu o brzom resavanju problema. Sve je to uradjeno pod pretpostavkom da kosovski lideri mogu biti pritegnuti uza zid i prihvatiti koncesije zbog njihove licnih interesa. Prosli izbori na Kosovu bili si jasan signal da je situacija promenjena, i da Thaci, Rama, Vucic ili bilo ko nema vise prostora za manipulaciju. Iluzija je potrajala zbog koordiniranog pada vlade Kurti 1, kome je kumovao Grenell. Medjutim nakon tektonske promene na Kosovu, Vucic nema partnera da progura svoje ideje. Cak je i Rama juce u Parizu izjavio da ne moze posredovati izmedju Pristine i Beograda. Ukratko, Vucic nema mnogo izbora i njegovi napori o kupovanju vremena su pri kraju. On je prinudjen da otvori karte i na pitanju o priznavanju Kosova da odgovori sa DA ili NE. Sve drugo znaci mlatiti praznu slamu. Vucic je svestan toga i zna da ne moze vecno da dribluje Washington. Isto tako, Srbija ne moze zauvek da manipulira Zapad s njenim priblizavanjem sa Rusijom i Kinom. Takvi ambivalentni stavovi mogu se kvalifikovati kao rizicni, narocito u danasnjoj situaciji kada se Zapadne zemlje usaglasavaju o njihovoj novoj politici prema Kini i Rusiji. Sta bi Srbija uradila ako EU i SAD usvoje ekonomske sankcije prema Kini? Odgovor na ovo pitanje ne zna predsednik Srbije. Vucic je nekoliko puta govorio da je Srbija premalena da se uhvati u kostac sa velikim silama. Medjutim, on nije odoleo tome. Da li zbog njegove kratkovidosti ili stranih faktora, uopste nije vazno. Bitno je da se njegova solo predstava blizi kraju, i gledaoci ocekuju srecan zavrsetak propracen freneticnim aplauzima. U protivnom, sledi duboko razocaranje …

  14. vrlo tesko da Ameri nemaju sve detalje i dokaze o „aktivnostima“ dva brata i jednog sina koje ce upotrebiti onog trenutka kad im bude odgovaralo. Mogli su da prezentiraju i sve detalje o Tetki iz Kanade, famoznim putovanjima, kobajagi iznosenju regularne cifre…svi se smeju, niko ne pusta ministra niz vodu dok ne bude odgovaralo

  15. Afere u Srbiji su uvek postojale, i kod vlasti i kod opozicije. Tako je u svakoj drugoj drzavi.. ja se nadam da ce neki ministri da odgovaraju zbog nedopustivih poteza. Vucic ce da se resi njih vrlo brzo.

  16. Kao Petar Bozovic u „Crnom Gruji“, kad kaze, „Moze, a i ne mora bit’…“

  17. “ Demokratijom se u Srbiji danas naziva institucionalni sistem vlasti u kojem pojedinci bliski autoritarcu putem glasova u neregularnim uslovima stiču formalni legitimitet i faktičku moć da odlučuju o svemu.
    Srbija spada u zemlje koje bi tek trebalo da se transformišu iz autokratskog poretka, u kojem vlast nije odgovorna i ne podleže delotvornoj kontroli, u poredak vladavine prava, osnovnih sloboda i ljudskih prava, razvijenog civilnog društva i nezavisnih institucija.
    Nerazvijena politička kultura, neuspostavljena vladavina prava, nizak nivo slobode govora i medijskih sloboda, nerazvijene i slabašne institucije, koncentracija vlasti u rukama jednog čoveka, etablirana partokratija, raširena korupcija – sve su to sistemski problemi u kojima se nalaze naša država i društvo u celini.
    Golim okom je vidljivo da je Srbija danas daleko od stabilne demokratske države. Ipak, o Srbiji se govori kao o „stabilokratiji“, čije značenje izaziva konfuziju jer ukazuje na stabilnost, ali ne demokratskih institucija i vladavine prava, nego stabilnost političkih i bezbednosnih prilika. Stabilokratija je naziv za poredak u kojem su i demokratske i liberalne vrednosti pragmatično potisnute zbog takve stabilnosti. I to je žrtva građana zemalja u tranziciji koju „veliki međunarodni akteri“ s lakoćom prihvataju.
    U stvari, pravilnije bi bilo takav poredak nazvati labilokratija: poredak nerazvijenih sloboda i vladavine prava sa fasadnom demokratijom lišenom pravog sadržaja. To je poredak nestabilnih temelja jer zavisi od rejtinga i dobre volje autoritarca i podrške koju dobija od velikih sila, a ne od nezavisnih institucija, i ravnoteže liberalnih i demokratskih načela i prakse. To je poredak koji počiva na fenomenu „zarobljene države“ (pojam koji koristi Svetska banka) gde se zakoni kreiraju prema potrebama moćnih pojedinaca, protivno interesu građana i države. Država je zarobljena uz pomoć političke i privredne elite koje su dobro umrežene sa moćnim pojedincima. Javne politike u službi su privatnih aktera koji korupcijom obezbeđuju legalizovane privilegije. Kleptokratske elite nastoje da kontrolišu građansko društvo kao korektora političkih procesa, formiraju svoje NVO, finansiraju ih iz državnog budžeta ili EU fondova potiskujući prave i odgovorne NVO, obesmišljavajući taj veoma važan segment demokratskog društva.“

    Zoran Lutovac

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 17. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ana Ćurčin, muzičarka

Danas predstavlja pokušaj objektivnosti i relavantnosti prema nekakvoj istini koja bi trebalo da bude jedna vodilja kada je žurnalistika u pitanju.