Vučićeva taktika više zbunila srpsku nego kosovsku javnost 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS

Prisustvo ministra spoljnih poslova Srbije Nikole Selakovića na jučerašnjem dijalogu delagacija Beograda i Prištine u Briselu zbunilo je deo javnosti u Srbiji, budući da su to neki shvatili i kao priznanje nezavisnosti Kosova. Ipak, predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je pojasnio da je Selakovićevo prisustvo bilo njegova taktička odluka.

S druge strane, Vuk Jeremić, lider Narodne stranke i nekadašnji ministar spoljnih poslova Srbije, ne bi puno pridavao značaju prisustvo Selakovića, jer kako kaže od 2012. Srbija u diplomatsko-protokolarnom smislu ni na koji način ne dovodi u pitanje ravnopravnost Beograda i Prištine

Vučić je juče na konferenciji za novinare razjašnjavajući ovu situaciju naveo da je on doneo odluku da Selaković bude tu i da je to bio njegov taktički potez.

– Ja sam vodio delegaciju. To je bio razgovor na najvišem nivou. Predsednik je viši od ministra spoljnih poslova pa bi neko mogao da kaže da smo time priznali kosovo ali nismo – rekao je Vučić.

On je pojasnio da jedogvoor bio da u prvom segmetnu dijaloga, gde se razgovara o evropskim integracijama, bude Selaković, a u drugom, kada se pređe na teme, bude Petar Petković, šef kancelarije za KiM. Vučić je naveo da je Petković bio u susednoj kancelariji i slušao šta odjekuje kroz zidove.

– O toj taktici sam odlučivao ja. Pošto sam najiskusniji na svetu u tim pegovorima. Ne postoji nijedan čovek koj je na tim razgovorio učestvovao koliko ja. Bio sam na svim tim razgovorima od početka. Strategiju ne mogu da menjam jer je to dugoročni odnos. Ali taktiku menjam u skladu sa interesima Srbije i našeg naroda na KiM – objasnio je Vučić.

Jeremić podseća da je u septembru 2010. odlukom Generalne skupštine UN, iniciran tehnički dijalog Beograda i Prištine, čime su kosovski Albanci po prvi put od jednostranog proglašenja nezavisnosti vraćeni za pregovarački sto.

– Taj dijalog su vodila tehnička lica, uz puno poštovanje diplomatskih normi i protokola koje su obezbeđivali to da albanska strana ne bude tretirana, direktno ili indirektno, kao nezavisna država. Iako su evropski posrednici tada tražili da Beograd bude predstavljen na nivou ministra spoljnih poslova, naša strana je to odbila, jer bi to impliciralo prihvatanje da je za nas “Kosovo” spoljni subjekat. Nova vlast je, međutim, 2012. taj stav relativizovala, podižući dijalog na najviši politički nivo – predsednika, premijera, i prvog potpredsednika Vlade, što je i dovelo do toga da Dačić i Vučić budu potpisnici “Briselskog sporazuma”.

Vučićeva taktika više zbunila srpsku nego kosovsku javnost 2
Foto: Narodna stranka

Kada u diplomatskom kontekstu jednom napravite protokolarni ustupak, stvorili ste presedan, i stvari ne mogu biti vraćene u prethodno stanje bez saglasnosti svih uključenih strana – ističe Jeremić.

Prema njegovim rečima, od 2012. Srbija u diplomatsko-protokolarnom smislu ni na koji način ne dovodi u pitanje ravnopravnost Beograda i Prištine, tako da on ne bi pridavao preveliki značaj Selakovićevom prisustvu na pomenutom sastanku.

– Aktuelna vlast je u prethodnih devet godina Prištini predala sve atribute suvereniteta i državnosti – osim stolice u UN, za koju je, zahvaljujući savetodavnom mišljenju Međunarodnog suda pravde iz 2010.  neophodna eksplicitna odluka Saveta bezbednosti, u kojima Rusija i Kina imaju pravo veta -zaključio je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari