Vučićević (FPN): Srbija je hibridni režim, pad demokratije počeo pre Vučićeve vlasti 1Foto: Printscreen N1

Profesor Fakulteta političkih nauka (FPN) u Beogradu Dušan Vučićević ocenio je povodom Međunarodnog dana demokratije, da je njen pad u Srbiji prisutan od 2010. godine, pre dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića na vlast.

Po njegovom mišljenju, država ima formalno demokratska pravila i procedure, ali u suštini ima autoritarnu političku praksu.

Vučićević je za agenciju Beta kazao da Srbija u ovom trenutku, kao ni poslednjih godina, nije demokratska država, te da je pad demokratije možda prisutan čak od 2010/11. godine i pre dolaska Vučića na vlast.

Rekao je da je Srbija sada hibridni režim, da ona formalno ima demokratska pravila i procedure, ali u suštini ima autoritanu političku praksu, što je ono što je razlikuje od klasičnih autoritarnih i klasičnih demokratskih režima.

„Pojednostavljeno, postoji neka vrsta zakrivljenog terena na kome se nadmeću vladajuće i opozicione partije, a on je zakrivljen zato što ne postoji jednakost u pristupu finansijskim resursima, pristupu medijima i u najširem smislu pristupu zakonu, odnosno institucijama, gde pripadnici vladajućih partija i oni koji ih podržavaju imaju drugačiji tretman kada je u pitanju zakon u odnosu na opozicione partije i opozicione aktiviste“, rekao je Vučićević.

Dodao je da je to nešto što postoji niz godina i u više izbornih ciklusa i što daje neopravdanu prednost vladajućim partijama nad opozicionim tokom izborne kampanje.

Govoreći o popravljanju izbornih pravila, rekao je da se najčešće radilo o kozmetičkim i tehničkim izmenama, kojima se nije menjala neravnopravnost u pristupu finasijskim resursima, medijima i zakonu.

„Popravi se neki član zakona, nešto sitno, ali to ni na koji način ne može da ugrozi dominantnu poziciju koju vlast ima“, naveo je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari