Vučiću se uručuje izveštaj Evropske komisije o Srbiji: I dalje smo na klasteru 3 1foto: Instagram, Budućnostsrbijeav

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre predaće danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću Godišnji izveštaj Evropske komisije o Srbiji 2022, na različit način, nego što je to činjeno prethodnih godina.

Različito je to što je ranije Izveštaj EK uručivan premijeru Srbije, što sada nije slučaj zato što je Ana Brnabić, premijerka u tehničkom mandatu, budući da nova vlada nakon izbora 3. aprila još nije formirana.

Ranije je uručivanje izveštaja bilo praćeno i najavam otvaranja novih poglavlja, odnosno klastera, što se sada neće dogoditi.

Takođe, prethodnih godina, i visoki evropski zvaničnici prisustvovali su uručivanju izveštaja.

Tako je komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji 19. oktobra 2021, prisustvovao tome kada je ambasador Evropske unije u Srbiji Emanule Žiofre svečano je uručio premijerki Srbije Ani Brnabić i ministarki za evropske intergracije, Jadranki Joksimović, izveštaj EK o napretku Srbije.

Tada je rečeno da komisija pozdravlja činjenicu da je Srbija ispunila merila za otvaranje klastera 3 i 4 i podržava ambiciju Srbije da što pre otvori nove pristupne klastere na osnovu nastavka napredovanja u reformama.

Brnabić je tom prilikom ocenila da je taj Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu pristupanja EU „daleko najbolji“ u poslednjih nekoliko godina i da je sa otvaranjem dva klastera poslata snažna politička poruka da je mnogo urađeno u oblasti vladavine prava.

Prošle godine je i prvi put primenjena nova metodologija pregovora, koju je inicirala Francuska i njen predsednik Emanuel Makron, kada se sa poglavlja prešlo na klastere.

Nova metodologija EU je usvojena početkom 2020. a dotadašnjih više od 30 poglavlja, od kojih se za Srbiju bilo ključno 35, koje se ticalo Kosova, podeljeno je na šest klastera – vladavina prava, tržišta, ekonomija, zelena agenda, poljoprivreda i resursi, i spoljni odnosi.

Na međuvladinoj konferenciji 14 decembra 2021, Srbija je otvorila klaster broj 4 – Zelena agenda i održivo povezivanje, koji se sastoji od četiri pregovaračka poglavlja (Transportna politika, Energetika, Trans-evropske mreže i Životna sredina i klimatske promene).

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je u junu 2022. u Briselu neće biti otvoren klaster 3, iako je spreman, a razlog je „neusklađivanje sa režimom restriktivnih mera prema Ruskoj Federaciji“.

Prema najavi iz Vučićeve pres službe, Žiofre će sada izveštaj uručiti srpskom predsedniku u 18 sati u Palati Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari