Vujović: Vučić je spakovao Kosovo u kutiju, stavio mašnicu i predao ga 1foto (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD/MO)

„Kurti sada smatra da mu je Vučićeva politika i njegova Srpska lista samo jedno lutkarsko pozorište sa kojim lako može da barata, a to samo Srbe na Kosovu dovodi u jedan težak položaj. A on je tek na pola puta“, ocenjuje trenutnu situaciju na Kosovu, bivši diplomata i ambasador Srbije, Nebojša Vujović.

Smatra da je do ovakvog položaja Srba na Kosovu dovela loša politika i potezi srpskog predsednika, koje je kosovska vlast dobro iskoristila i dovela Srbiju u poziciju da mora da moli. A zbog, za njega, veoma loših poteza Srba (na nagovor Beograda) i prema međunarodnim akterima na Kosovu, njihovo je razumevanje za njih sve manje.

Sve što se dogodilo posle potpisivanja Ohridskog sporazuma, dovelo je do toga da je Srbima na Kosovu opstanak izuzetno ugrožen, istakao je juče u gostovanju na Nova Vujović, prenosi KoSSev.

Tome je doprinelo njihovo napuštanje kosovskih institucija pre skoro dve godine, što su uradili, kaže, na nagovor Beograda odnosno, kako je nazvao, filijale SNS-a na Kosovu Srpske liste.

Vujović smatra da su to, uz još prošlogodišnji sukob Srba sa KFOR-om – potpuno krivi potezi.

Banjska je potom, ističe, dovela do usijanja: „To je samo užurbalo kretnju koja vodi ka priznavanju Kosova“.

Sve su to gresi isključivo, kaže, srpskog predsednika a pitanje je: „Da li je on to uradio uz prećutnu saglasnost zemalja Kvinte ili je to samo deo sporazuma u Ohridu koje je prihvaćen, a nije potpisan, u kom je Srbija jednostavno povukla sve svoje atribute sa Kosova i Metohije“.

Sve poslednje akcije koje je kosovska vlast preduzela, naročito zatvaranje administrativnih srpskih institucija na severu Kosova, pokazuje da će tamošnja vlast, kako kaže, „iskoristiti sve da Srbe na Kosovu dovede u situaciju da napuste Kosovo“.

„Tako da je veliki krivac, pored SNS-a i Srpske liste, i sam Kurti, koji je iskoristio sve Vučićeve slabosti“, naveo je.

Zahtevi za povratak u pređašnje stanje neostvarivi

Vučićeve mere za Kosovo koje je predstavio u petak, odnosno tačka u kom sada on traži povratak u pređašnje stanje (pre napuštanja institucija) Vujović je sa svoje tačke gledišta metaforički predstavio: „To podseća na slona koji je ušao u veliku porcelansku radnju, svojim pokretima polupao tamo porcelan, lampe, vaze, pa onda seo na pod i rekao ‘čekajte sad ću ja da osmislim za 72 sata kako ćemo mi sve to da ispravimo, pa mi ćemo to što smo polomili da zalepimo’. E pa to tako ne ide baš tako“.

Veoma će teško biti ispunjeni njegovi zahtevi za povratak u pređašnje stanje, smatra bivši diplomata. Ne misli ni da će međunarodni faktor ulaziti u to.

„Međunarodni akteri najmanje uticaja, u regionu, imaju na Aljbina Kurtija, jer on nije bio deo onih stvari koje su se događale ’98 i ’99 godine, tokom krize. Nije nigde okrvavio svoje ruke i nije ni za šta optužen. On je u situaciji da kaže da nije ni Tači ni Haradinaj, ja imam svoju politiku od koje ne odstupam“, kaže.

Sa druge strane, međunarodni faktor ne može ili sve manje ima razumevanja za Srbe, ako oni: „Tuku snage KFOR-a. Ako ubacite, sa Vučićevim ili bez njegovog znanja, Radoičića i njegov bataljon, time Srbe samo dovodite u još lošiju situaciju, da za Srbe više nemaju razumevanja odnosno da ga imaju sve manje i manje. Srbi Srbima pucaju u stomak“.

Od svega što je bilo u prethodnom periodu, nabraja „dizanja migova, nema predaje KM ostaje…“ – došlo se do „modernih pisarnica na prelazima“.

„Srbi sa Severa Kosova treba da dolaze tu da prijave rođenje deteta, smrt osobe. Došli smo u situaciju da je Srbija invalid, a pošto je Srbija invalid – invalidi su Srbi na Kosovu“.

Kurti na pola puta

Vujović smatra da je Kurti tek na pola puta.

„On je najbolji učenik ideologije Adema Demaćija, a to je stvaranje jedne velike albanske države na Balkanu. On će posle zaokruživanja državnosti na Kosovu, krenuti i prema jugu Srbije i prema delu Makedonije gde su Albanci u većini…“, ponovio je i ovog puta diplomata.

A kada je reč o Kosovu, ponavlja, samo je trebao da iskoristi slabosti beogradske vlasti.

Vučić je Kosovo spakovao u jednu kutiju na koju je stavio mašnicu i predao je, dodaje Vujović.

Na svakom sledećem sastanku u Briselu, pogotovo na tehničkom nivou, smatra, Srbija može samo da ode i da moli nešto.

„A oni da se smeškaju i da kažu – ne može. A sve zbog grešaka Vučića koji misli da sam sve zna, došli smo u ovu situaciju“.

Prištinska strana se nalazi u reaktivnoj poziciji.

Kurti smatra da mu je Vučićeva politika i njegova Srpska lista samo jedno lutkarsko pozorište sa kojim lako može da barata.

Sa sledećim aranžmanima Prištine, ne izlazi se u javnost, a to Srbe još više dovodi u tešku poziciju.

Vučić za Srbe Gargamel, konačno i oni shvatili

Za Srbe je, uz Kurtijeve poteze koji na njih direktno utiču, pogotovo srpski predsednik, kaže, ispao kao Gargamel. I sami su Srbi, ističe, konačno shvatili.

„Oni su konačno shvatili da više sa Srpskom listom ne mogu nigde. Počeli su konačno finalno da se samoorganizuju. Arsenijević, Orlović, to su ljudi koji su shvatili da moraju sami da učine nešto, ne bi li popravili svoj status i da zadrže ljude na Kosovu. Da poprave sve ovo što je Vučić radio i gurnuo ih direktno u provaliju“, navodi.

Buđenje Srba, od kojih je Srbija napravila invalide, sada mu je posebno drago.

„Počeli su da podižu otpor, izborni otpor protiv Kurtijeve pozicije. On ne može doveka da ide sa silom, da hapsi decu, ili tog Arsenijeviće i Orlovića jer su postali glasovi“, navodi Vujović.

Oni su došli u trenutku kada je Kurti mislio da je potopio i udavio Srpsku listu.

„Sad se pojavila nova izvorna snaga koja može da mu napravi problem u konceptu etničkog čišćenja, smatra Vujović.

„Ja sam u ratu sačuvao ono što je Vučić dao u miru“

„U ratu sam sačuvao ono što je Vučić predao u miru“, kaže dalje Vujović.

Svako će, dodaje, i nositi krst na leđima za ono što je uradio.

„Pitam se nekad kako može da pokloni Kosovo, što ne pokloni svoj stan u kom živi, a ne deo srpske teritorije“, dodaje.

Rezoluciju na koju se pozivaju, sami su i usledili, onog trenutka kada su pregovori prebačeni u Brisel, smatra.

„Oni su prebacivanjem nadležnosti u Evropsku uniju isekli granu na kojoj su sedeli. Izvuki sebi tepih ispod nogu. To je greška“, dodaje.

Bio je, kaže, u Vašingtonu kada je sam Vučić još 2011. godine najavljivao da će biti mnogo prihvatljiviji za Zapad.

„Da će biti mnogo savitljiviji i da će pristajati na neke uslove, koji u kohabitaciji ni Tadić i Koštunica nisu hteli da daju. On je potom došao kao velika nada. Prvo je krenuo u puzajućem procesu, a sada u jednom galopu – predao sve“.

„ZSO lepo upakovana ali prazna kutija“

Za Zajednicu srpskih opština (ZSO), koja je kao obaveza bila deo upravo sporazuma u Briselu, Vujović kaže da „svi dobro znaju da je to jedna lepo upakovana prazna kutija“.

„Lepo je upakovana, ali u njoj nema nikakve suštine. Najveće je poniženje što ni tu praznu kutiju nećemo dobiti. To je najveće poniženje“, istakao je bivši diplomata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari