Vuk Jeremić održao govor u Rusiji na temu ekonomije 1foto Antonio Ahel/ATAImages

Vuk Jeremić, bivši ministar spoljnih poslova i nekadašanji predsedavajući GS UN, održao je predavanje na Finansijskom kongresu Centralne banke Rusije u Sankt Peterburgu.

Jeremić je govorio u svojstvu predsednika ovog Centra za za međunarodne odnose i održivi razvoj, međunarodne nevladine organizacije, čiji je osnivač.

Tokom sesije pod nazivom „Visoke kamate u svetu: da li je to nova normalnost?“, Jeremić je tvrdio da su kamatne stope bile nenormalno niske u godinama nakon svetske finansijske krize, ističući da je nekoliko narednih događaja „crnog labuda“ dovelo brojke do suprotna krajnost.

On je izrazio mišljenje da je do kraja decenije moguć povratak u „normalnost“, ali uz nešto veće kamate, navodi se na sajtu CIRSD.

Komentarišući pitanje inflacije, Jeremić je ukazao na mogućnost da se strukturna inflacija zadrži, ukoliko se globalni trgovinski razdori prodube zbog tekućih geopolitičkih izazova.

On je izdvojio pet glavnih geopolitičkih faktora, koji će značajno uticati na kamatne stope i inflaciju: ishod izbora u SAD, politička kriza u Evropi, odnosi Rusije i Zapada, aktuelna kriza na Bliskom istoku, kao i kao moguće dalje pogoršanje odnosa SAD i Kine.

Prema njegovom mišljenju, tehnološki razvoj u kontekstu ubrzane globalne bifurkacije (razdvajanja) biće ključan u tome kako će tržišta u razvoju upravljati svojim „zelenim tranzicijama“.

Jeremić je naglasio da će Kina ostati lider u tehnologijama neophodnim za održivu energetsku tranziciju, dok će SAD nastaviti da vode u oblasti veštačke inteligencije. Na ekonomijama u usponu biće da uravnoteže svoje interese i preferencije u ovom kontekstu, što bi potencijalno moglo dovesti do potpuno različitih ishoda, zaključio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari