Vuk Jeremić: U toku je srastanje države i organizovanog kriminala 1Foto: Stanislav Milojković

Uslovi su neregularniji nego ikad, blokada najznačajnijih medija je gotovo potpuna, a na ulici štandove opozicije okružuju u formaciji falange i maltretiraju uniformisani aktivisti SNS.

Ali, sve je to sekundarno po važnosti u odnosu na diplomatsku bombu koja je u svetu eksplodirala prošle nedelje, što režim svim silama pokušava da sakrije od domaće javnosti – to da je Srbija dospela na zvaničnu listu država osumnjičenih za pranje novca i finansiranje međunarodnog terorizma! Takvih je samo devet zemalja na svetu, poput Iraka, Sirije i Jemena, kaže u razgovoru za Danas Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke, odgovarajući na pitanje šta je, prema njegovom mišljenju, obeležilo ovu kampanju.

* Šta znači vest da je Srbija dospela na takvu listu? Kakve bi mogle da budu posledice?

– To znači da je međunarodna istraga u toku, a bojim se da će one dovesti do trgovaca oružjem bliskih vlasti, kao i projekta „Beograd na vodi“, koji se finansira uz korišćenje sumnjivih kanala sa Bliskog istoka. Ako se to dogodi, uslediće oštre međunarodne mere prema srpskom bankarskom sistemu, kao i pritisci, sankcije i sve ostalo. To bi imalo nesagledive posledice po našu privredu i ugled u svetu.

* Da li to za Vas predstavlja iznenađenje?

– Nažalost, ne. U Srbiji je trenutno u toku proces srastanja u jedno države i organizovanog kriminala. NJim upravlja lično predsednik SNS Aleksandar Vučić, uz pomoć svog brata i najbližih saradnika koji su se uključili u najopasnije kriminalne strukture. Ako dozvolimo da se taj proces okonča, u Srbiji će banditi bliski vlasti više ne samo pljačkati i pretiti, već početi i da ubijaju, kao što je to danas slučaj u Kosovskoj Mitrovici. Oni misle da su nedodirljivi, zaneli su se i počeli da šire svoje aktivnosti u međunarodnu sferu, nesvesni posledica. Tome se mora stati na put, a najbrži način za to je nokaut vlasti na izborima 4. marta, nakon koje će zakonomerno slediti njeno urušavanje.

* Kako komentarišete postojanje takozvanih lažnih ili fantomskih lista na izborima u Beogradu?

– Više od dve trećine lista koje su prijavljene za beogradske izbore su više ili manje neskriveno prikupile neophodne potpise uz pomoć vlasti, i od nje dobile finansijsku i druge vrste podrške. To je jasan pokazatelj da je režim zabrinut za ishod izbora i da ne štedi resurse kako bi što moguće veći broj građana prevario tako da svoj glas poklone onima koji neće preći cenzus – a svaki takav glas će se zbog izbornih pravila de fakto pokloniti SNS-u.

* Kako gledate na tvrdnje pojedinih prorežimskih listova da ste se „pokajali“ što je Vaša stranka podržala Dragana Đilasa kao kandidata za gradonačelnika Beograda?

– To je naprosto neistina. Dragan Đilas je uverljivo najbolji izbor za gradonačelnika od svih koji su se kandidovali. Narodna stranka je uradila veliki deo posla za našu koaliciju u ovoj kampanji, i to ćemo nastaviti da činimo do kraja izbornog procesa.

* Narodna stranka je pokrenula akciju „Zalupi vrata SNS-u“. Da li ste zadovoljni rezultatima?

– Izuzetno sam zadovoljan, jer smo time ohrabrili veliki broj naših sugrađana koji su prethodnih meseci bili izloženi agresivnom zadiranju u svoju privatnost od strane aktivista SNS, i čineći to vršili razna krivična dela. Najbolji dokaz da smo pogodili metu je činjenica da je režim pribegao najprljavijim sredstvima – odštampali su more lažnih nalepnica sa našim logom i lepili ih super lepkom na šoferšajbne ljudima po gradu, u nameri da ih iznerviraju. To su poznati metodi koje je Goran Vesić koristio i u prethodnim kampanjama.

* Prema Vašem mišljenju, da li je moguć postizborni savez Đilas-Šapić-Šutanovac?

– Verujem da će stranke istinske opozicije, i pored svih mahinacija režima osvojiti većinu odborničkih mesta u skupštini grada. Nemam dileme da će tada prevladati razum, i da ćemo se svi ujediniti kako bi došlo do promene vlasti u Beogradu, a ubrzo zatim i u celoj Srbiji. Narodna stranka se zalagala za jedinstvo opozicije i pre izbora, ali u tom trenutku, nažalost, kod nekih za to nije bilo dovoljno sluha.

Kontrolori na svim izbornim mestima

* Na koji način će Narodna stranka učestvovati u nadgledanju izbornih mesta? Strahujete li da će biti izborne krađe?

– Imaćemo kontrolore na svim izbornim mestima, koji su za to prošli više rundi treninga. Izabrani su ljudi koje neće biti moguće potkupiti ili zastrašiti. Spreman je i iskusni pravni tim eminentnih stručnjaka. Sigurno će biti pokušaja izborne krađe, ali to nećemo dozvoliti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari