Vukadinović: Smeli, odlučni i dosledni bojkot dao bi veći manevarski prostor za opoziciju 1foto FoNet Milica Vučković

Priča da su izborni uslovi sada poboljšani u odnosu na one 17.decembra je između lažne vesti i spina, jer suštinske stvari nisu promenjene, izjavio je u intervjuu FoNetu urednik Nove srpske političke misli (NSPM) Đorđe Vukadinović, koji u takvim okolnostima listu Srpske napredne stranke (SNS) vidi kao apsolutnog favorita na junskim izborima.

On je u serijalu Kvaka 23 ukazao da atmosfera u Srbiji uopšte ne nalikuje pluralističkom i demokratskom društvu i ocenio da se opozicija tretira kao strano telo i neprijatelj.

Kako je objasnio u razgovoru sa Zoranom Sekulićem, opozicija se tretira kao incident i strano telo, kao nešto što treba odstraniti ili marginalizovati i ostaviti da figurira samo reda radi.

Vukadinović smatra da bi u takvim okolnostima „jedan smeli, odlučni i dosledni bojkot“ dao veći manevarski prostor za opoziciju, njenu borbu i ugrožavanje režima, nego izlazak pod ovakvim uslovima, pogotovo u Beogradu.

Upitan kako objašnjava logiku dela opozicije da ne učestvuje na izborima u Beogradu, ali da izađe na izbore u Novom Sadu i nekim drugim gradovima, on je odgovorio da je to poluargument koji tera vodu na vodenicu onih koji izlaze.

To je ozbiljan adut u rukama onih koji žele da izađu, mada nedoslednost onih koji bojkotuju nije baš potpuna, rekao je Vukadinović i podsetio da, za razliku od Beograda, opozicioni birači u drugim gradovima i mestima Srbije osam godina nisu glasali na lokalnim izborima.

On ponavlja da bi elegantnije, čistije i politički jasnije bilo da se bojkotuje svuda i priznaje da „ovako jeste zbunjivanje glasača, koje realno ide na ruku vlasti, vladajućoj koaliciji i Vučiću“.

Upitan šta će dobiti onaj deo opozicije koji izlazi na izbore, Vukadinović je predvideo da će dobiti malo svetlosti reflektora i, barem privremeno i uslovno rečeno, blagonakloniji stav, jer učestvuje u nečemu do čega je Vučiću stalo, iako će oni potencijalno opasni za vlast biti provlačeni kroz toplog zeca.

S druge strane, oni misli da bojkotaši trče dosta rizičnu trku, jer rizikuju da budu skrajnuti ili marginalizovani na političkoj sceni i targetirani u medijima više od onih koji izlaze na izbore.

U takvim okolnostima Vukadinović predviđa da je lista SNS apsolutni favorit na predstojećim lokalnim izborima, ali zadržava i dozu rezerve.

Pozivajući se na „najsvežija“ istraživanja NSPM, on je ponovio prognozu da će lista SNS u Beogradu osvojiti 50+ odsto glasova, a da će liste Biram borbu i Kreni-promeni u zbiru imati oko 30 odsto.

U toku je prelivanje iz jedne u drugu listu iz te dve opozicione grupacije, primetio je on i objasnio da je opozicija u Beogradu podeljena u tri nejednaka, ali respektabilna bloka, jedan će glasati za listu Biram borbu, drugi za listu Sava Manojlovića, a treći će bojktovati izbore.

Po našem nalazu, u Beogradu jedino još lista doktora Nestorovića prelazi cenzus, ali će imati jednocifren rezultat, negde između 7 i 8 odsto, i to je to, rekao je Vukadinović.

Kada je reč o ishodu izbora u beogradskim opštinama, on je procenio da opozicija može nečemu da se nada ili bude favorit jedino u centralnim opštinama Stari grad, Vračar i Savski venac i da bi sve više od toga bilo veliko iznenađenje, pa i čudo.

Obrazlažući nedavnu izjavu da je Vučić za ove izbore ulovio zlatnu ribicu koja će mu ispuniti tri želje, Vukadinović je precizirao da se one odnose na pobedu u Beogradu, legitimitet izbornog rezultata i podelu unutar opozicije.

Upitan da li očekuje da će, uprkos tome, posle junskih izbora vlast na svim nivoima uspeti da obezbedi ceo mandat, on je odgovorio odrečno, jer smatra da prosto neće moći da funkcioniše pune četiri godine..

Na pitanje kako će Srbija izgledati 3.juna, dan posle izbora, on je uzvratio da će situacija biti slična kao i 1.juna, da će društvo i dalje biti podeljeno i depresivno, sa slavljem na jednoj strani i rezignacijom na drugoj.

Krenuće optužbe za to ko je kriv i nastaviće se sukobi i deobe na opozicionoj sceni. Vlast će biti u većoj ili manjoj euforiji, ali će Srbija biti jedno dosta tužno mesto i dan posle izbora, kao što će biti i 1.juna, uveren je Vukadinović.

On smatra da postoji opasnost vaninstitucionalnog raspleta krize u Srbiji i potvrđuje ocene o zarobljenom društvu, u kojem sve zavisi od Vučićeve volje, što ponekada poprima i karikaturalne razmere.

Kako je predočio, to nije samo autokratija, to je nekada i više od toga, jer on odlučuje, ne samo o politici i izbornom procesu, nego i ko pobeđuje u fudbalu, a pita se i o tome ko bi trebalo da nas predstavlja na takmičenju za pesmu Evrovizije.

Nema nikakve sumnje da je žalosno stanje i zarobljenost institucija u Srbiji zaista metastaziralo i eskaliralo pod vlašću SNS i Vučića, ali Vukadinović ne može da proceni koliko ono može trajati.

Misli da je ogromna šteta već naneta i objašnjava da ovakva situacija bukvalno može da uđe i u narednu deceniju, ali i da se uruši. kao što je izgledalo u vreme majskih tragedija prošle godine, kada je vlast visila o koncu.

Priroda i karakter ove vlasti su takvi da ona bukvalno može da se uruši za 24 časa, a može da traje i 10 godina, zaključio je Vukadinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari