Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da postoji opasnost da „cure informacije“ o akcijama prilikom potrage za haškim optuženikom Ratkom Mladićem i da se radi sve da se „preseku takvi tokovi“.


Vukčević je u intervjuu za današnje Vreme potvrdio da su pojedini haški begunci pre hapšenja i lociranja upozoravani, kao i da je sprovedena istraga oko toga ko je Stojanu Župljaninu javio da pobegne iz stana. Na pitanje postoji li opasnost da cure informacije i o akcijama potrage za Mladićem, odgovorio je „Naravno da postoji“ i dodao da se čini „sve što možemo da se preseku takvi tokovi“. Upitan koliko u tome ima uspeha, Vukčević je odgovorio: „To ne znam. Očigledno je da rezultata nema“.

On je kazao da je početkom 2006. propuštena najveća šansa za hapšenje Ratka Mladića. „To što je šef BIA Rade Bulatović uhapsio Stanka Ristića koji je skrivao Ratka Mladića, što je bio katastrofalan potez koji je omogućio Mladiću da pobegne. Imali smo Ratka Mladića u đaci. Bilo je čisto tehničko pitanje kako da se obavi hapšenje“, precizirao je on. Prema Vukčeviću, tom prilikom su izvršili opstrukciju „oni koji su to mogli da vrše i to s jasnim planom da se omogući da Mladić pobegne, što se i dogodilo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari