Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc započeo je juče dvodnevnu posetu Beogradu razgovorima sa srpskim tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem, a potom sa predstavnicima Akcionog tima za saradnju s Haškim tribunalom.

Kako je za Danas rekao portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić, tema razgovora Bramerca i Vukčevića bili su „predmeti koji se vode pred Većem za ratne zločine, predmeti koji se odvijaju u Hagu i haški begunci“.

– Bramercu su predstavljena i tri nova predmeta u vezi s ratnim zločinima na području istočne Bosne i istočne Slavonije koja će uskoro procesuirati Tužilaštvo za ratne zločine. Razmatrani su i tehnički problemi kao i mogućnosti za unapređenje regionalne saradnje – kazao je Vekarić.

Za tri ratna zločina na kojima trenutno radi Tužilaštvo za ratne zločine ukupno je osumnjičeno 30 osoba za koje se veruje da su u Srbiji. Među oko 60 žrtava u tim slučajevima su deca, žene i starija lica i ratni zarobljenici.

Potraga za Ratkom Mladićem, kako je Danasu rekao Vekarić, jedna je od ključnih tema Bramercovog sastanka s predstavnicima Akcionog tima Vlade Srbije koji je održan juče kasno posle podne.

Predviđeno je da Bramerc danas razgovara i s predsednikom Srbije Borisom Tadićem i ministrom rada i socijalne politike i predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasimom Ljajićem i s premijerom Mirkom Cvetkovićem.

Poseta je deo priprema za sednicu Saveta bezbednosti UN u decembru, na kojoj bi Bramerc trebalo da podnese izveštaj, koji će, kako se ocenjuje, biti od presudnog značaja za dalji napredak Srbije na putu evrointegracija. Taj proces je blokiran zbog insistiranja Holandije da, pre odmrzavanja Prelaznog trgovinskog sporazuma i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Srbija uhapsi i isporuči preostalu dvojicu haških optuženika – Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Zvaničnici u Beogradu su, uoči posete glavnog tužioca bili „umereni optimisti“ verujući da njegov izveštaj po Srbiju neće biti nepovoljniji od izveštaja iz juna, ali i da neće upotrebiti izraz „puna saradnja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari