Vukomanović: Signal dobre volje za nastavak saradnje 1Dijana Vukomanović Foto: Facebook

Zorana Mihajlović kada je rekla da je SPS najmanje loš partner za SNS od svih ostalih stranaka verovatno je želela da parafrazira čuvenu Čerčilovu izjavu da je demokratija najmanje loš oblik vladavine.

Mislim da članove Vlade ne bi trebalo da razvrstavamo na dobre i loše, već isključivo na sposobne i nesposobne. Za nas socijaliste su bitni konkretni argumenti, a ne lični utisci. U svakom slučaju, mi smo i ovu „ocenu“ od gospođe Mihajlović shvatili kao signal dobre volje da nastavimo političku i partijsku saradnju na relaciji SNS – SPS, ističe za Danas Dijana Vukomanović, predsednica Izvršnog odbora SPS.

Mihajlovićeva je u intervjuu za Danas rekla da će mandatara i lider SNS Aleksandar Vučić odlučiti da li će i koliko SPS učestvovati u novoj vladi, ali da je uprkos kritikama SPS najmanje loš partner od svih ostalih stranaka.

Potpredsednik SPS Branko Ružić navodi za Danas ukoliko je Srbija i interes građanki i građana na prvom mestu da ne postoje strateška partnerstva gde su partneri manje ili više, dobri ili loši. „Ukoliko postoji zajednički imenitelj državne politike partneri su podjednaki i u vrlinama i u manama“, napominje Ružić.

Poslanik SNS Milovan Drecun, s druge strane, kaže za naš list da je to lični stav Zorane Mihajlović, zasnovan verovatno na prethodnom iskustvu i saradnji sa socijalistima, ali da ipak poslednju reč daje mandatar nove vlade.

Funkcionerka Nove Srbije Dubravka Filipovska smatra da izjava ministarke Mihajlović ima dve poruke, a da je prva da koalicija oko SNS može sama da formira vladu, međutim ukoliko bi se pravila šira koalicija učešće SPS je najizvesnije.

„Druga je da je saradnja sa SPS dala konkretne rezultate, pre svega u spoljnoj politici i bez obzira na povremene varnice pojedinaca, bila bi produktivnija od potencijalne saradnje sa drugim strankama“, ocenjuje Filipovski.

Lider Levice Srbije Borko Stefanović napominje za Danas da ta izjava pokazuje svu konzistentnost SNS.

„Pokazuje i još nešto, a to je koliko je čvrsto data reč naprednjaka. Reklo bi se da ta njihova reč čvrsta kao lanjski sneg. Upravo ta izjava Mihajlovićeve, ako znamo šta je ranije govorila za socijaliste, rečito govori i o odnosima u SNS i činjenici da se tamo uvažava samo jedno mišljenje i to mišljenje Aleksandra Vučića“, dodaje Stefanović.

Politički analitičar Branko Radun ističe za naš list u okviru rubrike Pitanje dana da socijalisti kao koalicioni partner imaju i prednosti i mane.

„Prednost je to što su ove dve stranke već sarađivale u vladi. Prednost je i to što su socijalisti ostvarili dvocifreni rezultat na proteklim izborima, što znači da su ozbiljniji partner od ostalih stranaka, a osim toga SPS je podjednako prihvatljiva i za istok i za zapad. Mana koja prati socijaliste je što se za njih vezuju brojne afere, poput one koju nazivaju „koferče“, ali mnoge druge“, zaključuje Radun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari