Vukosavljević "izašao na crtu" demonstrantima 1

Demonstranti iz „Kulturom protiv diktature“ uspeli su da „izmame“ prvi razgovor sa nekim od predstavnika vlasti – ministrom Vladanom Vukosavljevićem, na jučerašnjem protestu sa članovima ansambla „Kolo“ ispred Ministarstva kulture i informisanja, nakon neuspešnog pokušaja da uđu u tu instituciju.

Glavni povod za ovo okupljanje bila je dodela nastupa „po partijskoj liniji“, što je konkretan primer „korupcije koju vlast sprovodi na svim nivoima“, rekli su članovi te grupe za Danas.

Oni su zakucali na vrata ministarstva u najavljenom terminu kako bi ostavili dopis u kome obrazlažu povod za jučerašnji protest, međutim pojačano obezbeđenje spremno je čekalo da im zabrani pristup pisarnici. Nakon kraće prepirke i pretnji da će se obratiti medijima ako im uskrate pravo da „komuniciraju sa institucijom koja treba da služi građanima i koju građani plaćaju“, kako su upozorili, u susret im je izašao ministar lično kako bi razrešio situaciju i rasprave koje se već dva dana vode u medijima oko ansambla „Kolo“.

Nakon što je Vukosavljević negirao da su bilo kakvi lični interesi uticali na odluke ministarstva u konkretnom slučaju, polemika se vodila i oko drugih važnih pitanja iz oblasti kulture, nedostatka novca za ta svrhe i položaja nekih značajnih kulturnih institucija.

Iz „Kulturom protiv diktature“ nisu bili zadovoljni odgovorima ministra, ali su zadovoljni što su uspeli da ukažu na problem i privuku pažnju najvišeg nivoa vlasti.

– Ovo je prvi put da se bilo ko od predstavnika vlasti obratio demonstrantima i to smatramo najvećim uspehom svih dosadašnjim protesta – objašnjavaju oni dodajući da se Vukosavljević, „kao i sve druge institucije brani da to nije u njegovoj nadležnosti“. Demonstranti su napomenuli i da njihov protest nije bio usmeren protiv ministra lično, već protiv „sramne odluke ministarstva“ koja simbolizuje kako „aktuelni režim zanemaruje kulturu, urušava sve vrednosti i rukovodi državom dok se korupcija uvlači u sve segmente društva“.

Još poručuju da neće odustati od borbe protiv diktature, a da će u budućnosti insistirati da se iz kulture iskoreni dodeljivanje projekata „po partijskim i ortačkim vezama“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari