Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, poručio je danas u Smederevu Hrvatskoj da vodi računa o sebi, da ne otvara rane jer, ako bude to činila moraće da se suoči sa svojom odgovornošću za ratove.

 Komentarišući izjavu ministra spoljnih poslova Hrvatske Kovača, da „država iz koje su potekli planovi za ratove 1990. ne može biti sudija i policajac za ratne zločine za sve zemlje bivše Jugoslavije, uključujući Hrvatsku“, Vulin je rekao da će Srbija suditi za ratne zločine svima i svugde.

„Da li su to Hrvati, Srbi ili pripadnice druge nacije koje su učestvovale u onome što smatramo ratnim zločinom, nama uopšte nije važno. Bilo bi dobro da i Hrvatskoj ne bude važno ko odgovara, već zašto odgovara“, poručio je Vulin.

„U Srbiji je predizborna kampanja i Hrvatska nikome nije tema, a u Hrvatskoj nije predizborna kampanja i Srbija je jedina tema. Ne znam da li je Hrvatska u stanju da formuliše sebe, a da se ne svađa sa Srbijom“, ocenio je Vulin i naglasio da Srbija ne želi da se svađa sa Hrvatskom.

„Ali ne mogu da prihvatim da je moja zemlja odgovorna za rat, da je pravila planove za ratove zato što je to rekao ovaj ili onaj političar. Ni jedan međunarodni relevantni sud, niti organ nikada nije povezao Srbiju sa odgovornošću za ratove na prostoru bivše Jugoslavije, rekao je Vulin.

On je dodao da su „svi relevantni sudovi, uključujući Haški sud, povezali Hrvatsku sa „Olujom“, povezali je sa zločinima u Medačkom džepu, povezali je sa proterivanjem 250.000 Srba i činjenjem najvećeg etničkog čišćenja u Evropi za koje niko nikada nije odgovarao“.

Vulin je u Domu za stare u Smederevu otvorio zgradu, gde je preuređen vešeraj i radno-terapeutski deo i pušten u rad lift u stacionaru.

Vulin je istakao da je Ministarstvo za dve godine u ovaj objekat uložilo 11,5 miliona dinara.

On je ocenio da je Dom ispunio sve uslove da dobije licencu i to će narednih dana biti formalizovano.

Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović najavila je proširivanje kapaciteta i otvaranje novog objekta Doma za stare, za godinu-dve, kod Veslačkog kluba.

Vulin je posle obilaska Doma za stare prisustvovao predizbornoj konvenciji Pokreta socijalista u Smederevu.

Na pitanje FoNeta ko je prava levica danas u Srbiji, Vulin je odgovorio: Stoji pred vama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari