"Kažite - JUL je kriv za bombardovanje, SPS je kriv, Milošević je kriv, samo OVK nije": Vulin branio režim devedesetih u Skupštini tokom rasprave o rebalansu budžeta 1Foto: Printskrin / parlament.gov.rs

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas raspravu o rebalansu budžeta, ali je u jednom trenutku polemika skrenula na priču o bombardovanju 1999. godine.

Poslanik stranke Srbija centar (Srce) Stefan Janjić rekao da u ovoj vlasti sede isti ljudi koji su doveli do bombardovanja Srbije, na šta mu je premijer Miloš Vučević rekao da je jedini razlog za bombardovanje bila namera da se Srbiji otme Kosovo i Metohija i da i sada traju pritisci na Srbiju da se zaokruži nezavisnost Kosova.

Šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ Milenko Jovanov je rekao da je Janjić „od onih likova“ koji govore da je žena kriva zbog toga što je silovana i da od žrtve prave dželata.

Jovanov je dodao da je mantra „političkog Zagreba“ da je Srbija uvek kriva i poručio da je za bombardovanje ove zemlje kriv NATO, kao i tadašnji lideri Amerike, Nemačke, Francuske i svih zemalja koje su nas bombardovale.

U raspravu se uključio i potpredsednik Vlade Aleksandar Vulin, koji je rekao da je priča o tome da je Beograd kriv za bombardovanje „nacionalna izdaja“ i dodao: „Kažite – JUL je kriv za bombardovanje, SPS je kriv za bombardovanje, Milošević je kriv za bombardovanje, samo OVK nije“.

„Onaj ko smatra da su NATO bombe bile opravdane i da je odgovornost bila na našoj državi, našoj vojsci i narodu, taj sigurno ne može da bude na mojoj strani, niti ja na njegovoj“, rekla je ministarka za brigu o porodici Milica Đurđević Stamenkovski.

Nakon toga je priliku za repliku dobio Janjić.

„Ja sam rekao da ste vi bili u vlasti zbog čije politike je Srbija bila bombardovana, a nisam amnestirao NATO pakt. Bomba je pala pored mene, leteo sam u vazduh, bio sam dete od 12 godina, dok se vaš predsednik baškario u stanu od ne znam koliko kvadrata. Pa vi ste amnestirali NATO pakt, ljubite se sa Šrederom i ne znam s kim“, rekao je Janjić.

Potpredsednica Skupštine Marina Raguš iz redova Srpske napredne stranke, koja vodi sednicu, rekla je da je bombardovanje bila agresija i da je Srbija dobila ultimatum koji nije mogla da prihvati.

Vučević je naveo da bi bilo fer da je Janjić rekao kakvu je to politiku Srbija trebalo da vodi da bi izbegla bombardovanje i da bi sačuvala Kosovo i Metohiju.

On je dodao da je vlast posle 2000. i ono malo što je izdržalo bombardovanje i sankcije prodala za „tepsiju ribe“ i u to vreme su Albanci rekli da je Kosovo nezavisno.

„Kažete da ste budućnost, Bože me sačuvaj takve budućnosti, daleko bilo i nikad nam se više ne ponovilo“, rekao je Vučević.

Jovanov je istakao da bolje da je Janjić ćutao, nego što je potvrdio da misli da su Srbija i njeno rukovodstvo krivi za to što nas je bombardovalo 19 najjačih zemalja na svetu.

Poslanica Socijalističke partije Srbije (SPS) Snežana Paunović kazala je da ju je Janjić uvredio, jer joj govori da je sama kriva što su je proterali iz rođene kuće.

„U ime SPS – krivi smo što nismo imali cenu za Srbiju, krivi smo što je nismo prodali, što nismo prihvatili blanko zahteve sa Zapada, što smo platili i političku cenu jer ste nas u nekoj kvazi revoluciji smenili“, rekla je Paunović, dodavši da govori u ime bivšeg režima koji opozicija krivi svaki put kada nema šta da odgovori.

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević rekao je da je bombardovanje Srbije bila agresija, ali da je tadašnjoj vlasti to bio alibi da proda Srbiju, kao što im je danas litijum alibi da je prodaju.

„Morate da znate da ste odgovorni za to, jer ste to sa umišljajem uradili, jer vi mrzite i prezirete ovu zemlju. Nemojte stavljati znak jednakosti između građana Srbije i vas. Vi ste udarna pesnica Oslobodilačke vojske Kosova. Vi ste se zakleli na Ustav Kosova. Vi ste uzeli Tonija Blera da vam bude savetnik i vi ste Bilu Klintonu odneli dva miliona evra. Vi ste dočekali šefa CIA“, rekao je Milivojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari