Vulin na otkrivanju spomenika partizanima u Moskvi, Rusija prethodno ponovo podržala zvanični Beograd 1Printskrin Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin danas je na otkrivanju spomenika jugoslovenskim partizanima u Patriot parku u blizini Moskve poručio da su Srbi i Rusi sami izborili slobodu u Drugom svetskom ratu i da su slobodu doneli i drugim narodima, ali im ti narodi nikada nisu oprostili što su ih oslobodili od nacizma.

„Srbi i Rusi nikada nisu izabrali pogrešnu stranu istorije i ako sumnjate gde je sloboda samo vidite gde su Srbi i Rusi. Naši preci su nas uveli na pobedničku stranu istorije i zato mi ne menjamo istoriju i ne damo da to rade oni koji se svoje istorije stide“, rekao je Vulin, saopštieno je iz Vlade Srbije.

Ne stide se oni zločina svojih predaka oni se stide njihovog poraza, rekao je Vulin i okupljene pozdravio pozdravom jugoslovenskih partizana, „pozdravom koji je i danas istinit kao i tada ‘smrt fašizmu, sloboda narodu'“.

Kako prenose ruski mediji kompozicija „Saveznici, partizani Jugoslavije“ predstavlja susret savezničkih snaga Jugoslavije, konkretno partizana, i sovjetskih tenkovskih snaga. Skulptura simbolizuje prijateljstvo, uzajamnu pomoć i pobedu u Drugom svetskom ratu, oslobođenje Jugoslavije od okupacije nacističke Nemačke.

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin boraviće u radnoj poseti Rusiji od 12. do 15. avgusta. On će održati širok spektar sastanaka, a razgovaraće i sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim, sekretarom Saveta bezbednosti Rusije Sergejem Šojguom, predstavnicima sektora bezbednosti, prenose ruski mediji.

Podsetimo, pre tri dana, uoči velikog protesta protiv kopanja litijuma u Beogradu, Moskva je ponovo podržala zvanični Beograd i vlast Aleksandra Vučića.

Zaharova je ocenila u analizi trenutne političke situacije u prijateljskoj Srbiji da su na delu ponovo ozloglašene šeme koje su dosad više puta koristili zapadni ideolozi „demokratije na trgu“ i njihove „domaće sluge“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari