Vulin odgovorio Stejt Departmentu: SAD da se uzdrže... 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/DS)

Aleksandar Vulin reagovao je na saopštenje Stejt departmenta, u kome pozivaju Beograd i Prištinu da se uzdrže od „nekoordinisanih akcija ili zakonodavnih akata koji su u suprotnosti sa normalizacijom“, poručivši da bi bilo najbolje da se „SAD uzdrže od pokušaja da vladaju Srbijom“.

„Jedini put ka napretku na Kosovu i Metohiji je bezuslovno sprovođenje Briselskog sporazuma i formiranje Zajednice srpskih opština koja se čeka već jedanaest godina“, rekao je Vulin, potpredsednik Vlade Srbije, a prenose provladini mediji u Beogradu.

Iz Stejt departmenta su za Kosovo onlajn naveli da je „Dijalog ‘Kosova’ i Srbije, uz podršku EU, jedini put napred“, i pozvali su obe strane da se „uzdrže od nekoordinisanih akcija ili zakonodavnih akata koji su u suprotnosti sa normalizacijom“.

Aleksandar Vulin je od leta 2023. na listi sankcionisanih osoba SAD, između ostalog zbog „korupcije, umešanost u trgovinu drogom i vezama sa Rusijom“.

Nedavno je boravio u Ruskoj Federaciji i prvi je državni zvaničnik Srbije koji se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom od početka rusko-ukrajinskog rata.

Edvard Ferguson, ambasador Velike Britanije u Srbiji, reagovao je na pisanje lista „Politika“, u kome se prenose tvrdnje ruskih portala da postoji namera da se Vulin optuži kao organizator oružanog incidenta u Banjskoj iz septembra 2023. budući da je tada bio na čelu BIA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari