Vulin: Republika Srpska je najveći i najznačajniji uspeh srpskog naroda zapadno od Drine 1foto FoNet Aleksandar Barda

Republika Srpska je najveći i najznačajniji uspeh srpskog naroda zapadno od Drine u protekla dva veka, rekao je večeras na svečanom zatvaranju Dana Republike Srpske u Srbiji održanom u Zrenjaninu, potpredsednik vlade Srbije i senator Republike Srpske Aleksandar Vulin.

Vulin je, između ostalog, rekao da je „dosta bilo toga da Srbija okreće glavu od svoje Srpske“ i da će Srpske u Srbiji i Srbije u Srpskoj biti onoliko koliko to budu želeli Srbi.

Prema njegovim rečima, velika odgovornost je na novim generacijama da sačuvaju Republiku Srpsku.

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić kazao su Dani Srpske u Srbiji zajednička manifestacija, kreacija čije postojanje već 12 godina pokazuje i dokazuje „ljubav i povezanost Srba sa obe strane Drine“.

„Da je manifestacija značajna govori i činjenica da smo prve godine Republiku Srpsku počeli da predstavljamo u Beogradu, a danas gotovo ne postoji grad u Srbiji u kojem Dani Srpske nisu ostavile svoj trag koji je jasan i vidljiv i odiše prijateljstvom i zajedništvom, a upravo ga je napravio jedan narod, jedna nacija, jedna vera i identitet“, rekao je on.

Na večerašnjoj svečanosti obratio se i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura koji je istakao da Srbija i Republika Srpska nisu samo geografski blizu, već da su „bliske svim svojim bićem, patriotizmom, zajedništvom i odbrani nacionalnog i državnog interesa i očuvanjem tradicije i kulture srpskog naroda, kao i poštovanja svih drugih“.

„Ovaj susret koji je u osnovi kulturni prevazilazi te okvire i potvrđuje da Srpska i Srbija imaju razloga da sarađuju i u brojnim drugim oblastima života o čemu smo na današnjem sastanku i razgovarali“, kazao je Salapura.

Svečanosti zatvaranja „Dana Srpske u Srbiji“ prisustvovali su i potpredsednik Vlade Republike Srpske i ministar pravde Miloš Bukejlović, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, predsednik Skupštine grada Laktaši Saša Popović, potpredsednik Skupštine grada Laktaši Srđan Blagojević i druge zvanice.

U umetničkom delu svečanog zatvaranja održan je koncert grupe „One tri u ogledalu“ iz Banje Luke.

Manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“, koju Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji organizuje u želji da u sedam dana predstavi kulturu, umetnost, privredu, nauku i prosvetu Republike Srpske, ove godine održana je u 12 gradova u Srbiji: Beoradu, Kragujevcu, Kraljevu, Subotici, Kruševcu, Požarevcu, Novom Sadu, Somboru, Nišu, Vranju, Sremskoj Mitrovici i Zrenjaninu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari