Vulin sigurno u Banjaluci, Kuburović i Lončar verovatno 1Foto: FoNet Slobodan Miljević

Na proslavi Dana Republike Srpske biće prisutna tri ili četiri ministra Vlade Srbije, saznaje Danas iz izvora bliskih vlasti.

Kako nam je rečeno, odluka o prisustvu ministara Vlade Srbije 9. januara u Banjaluci doneta je na sednici Vlade, tako što je premijer Aleksandar Vučić rekao da tri-četiri ministra treba da odu na proslavu dana RS. Prema saznanjima našeg lista, to će gotovo izvesno biti Aleksandar Vulin, ministar rada, socijalne politike i zapošljavanja, a pretpostavlja se da će 9. januara u Republiku Srpsku otputovati i Nela Kuburović, ministarka pravde. Takođe, kako tvrde izvori Danasa, moguće je da će na proslavi biti prisutan i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Niko u Vladi Srbije nema zadatak da ide u Banjaluku na proslavu Dana Republike Srpske – izjavio je juče premijer Srbije Aleksandar Vučić, navodeći da će on tada biti u službenoj poseti Indiji. On je rekao da „oni koji žele mogu da idu, oni koji ne žele ne moraju da idu“, izražavajući uverenje da će na proslavi u Banjaluci biti „značajan broj ministara“ Vlade Srbije.

Govoreći o situaciji u susedstvu, Vučić je na konferenciji

za novinare ocenio da je za Srbiju od ključnog značaja očuvanje mira i stabilnosti, i založio se da se „spusti lopta i ne dižu tenzije“. „Moramo prvo da se dogovorimo šta želimo, pa da se onda obraćamo drugima“, rekao je Vučić i dodao da Srbija ne sme da dozvoli da učestvuje u bilo kojim igrama koje bi ugrozile mir i stabilnost.

Tomislav Nikolić, predsednik Srbije, potvrdio je juče da će 9. januara biti na proslavi dana Republike Srpske, uprkos apelu Bakira Izetbegovića, bošnjačkog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine, da bi zarad dobrih odnosa dve države trebalo da promeni odluku o prisustvu toj manifestaciji.

– Gospodin Nikolić bi trebalo da dođe u februaru u Sarajevo. Kada je u pitanju dolazak u Banjaluku, javno bih ga zamolio da razmisli o toj stvari. Dobrodošao je uvek, ali zarad boljih odnosa na koje se zaklinjemo svi neka razmisli o činjenicama – istakao je Izetbegović za sarajevsku N1TV.

Prema njegovim rečima, 9. januar je kao praznik ukinut odlukom Ustavnog suda BiH. „Dakle, 9. januar je ukinut odlukom Ustavnog suda kao dan entiteta RS. U apelaciji ali i po mišljenju Venecijanske komisije, koja je ekspertsko savetodavno telo najreferentnije pri Savetu Evrope. Utvrđeno je da se radi o diskriminišućem prazniku. Niko nema ništa protiv RS i da ona slavi dan nastanka, ali to ne treba da bude dan koji vređa druge ljude u tom entitetu“, istakao je Izetbegović.

Međutim, predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je bošnjačkom članu Predsedništva BiH Bakiru Izetbegoviću da nema nameru da odustane od posete Banjaluci 9. januara. „Naravno da ću otići da to obeležimo i proslavimo, Srbija i Srpska imaju specijalne veze. I ne priznajem takvu vrstu ucena“, rekao je Nikolić za tabloid Kurir.

LDP: Nema tu sreće

Republika Srpska će imati razloga da slavi sebe onoga trenutka kada bude poštovana od Bošnjaka i Hrvata, a dok ne bude toga, neće biti ni puno sreće u toj imitaciji u koju se pretvorio Dan RS, izjavio je lider LDP Čedomir Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari