Staljinove metode se sviđaju mnogima na vlasti, ali ne bi uradili što i Vulin: Sagovornici Danasa o poseti potpredsednika Vlade Staljinovom grobu 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa - wikipedia

Aleksandar Vulin, potpredsednik Vlade Srbije, uveliko je već prešao granicu pristojnog ponašanja s obzirom na javne funkcije koje je obavljao, a koju mu je uprkos brojnim aferama i američkim sankcijama dodelio predsednik Srbije i vladajuća partija.

Kao državni funkcioner otišao je u posetu Moskvi tokom koje je položio cveće na grob nekadašnjeg vođe Sovjetskog saveza Josipa Visarovića Staljina.

Ovaj Vulinov, možda i privatni čin, uz fotografiju, preneli su mediji bliski režimu uz opise da je on kao potpredsednik Vlade odao počast pobedniku nad nacizmom odnosno najznačajnijem vođi antihitlerovske koalicije.

Komentarišuću ovaj Vulinov potez sagovonici Danasa kažu da postoji nada da nije dobio zadatak da neistomišljenicima pošalje poruku šta ih čeka ako se ne priklone sve autoritarnijem predsedniku Srbije i ukazuju na to da su Vulinove izjave i potezi neusklađeni.

Politički analitičar i istoričar Dragomir Anđelković za Danas kaže da Vulin kao privatno lice ima pravo da polaže cveće na bilo čiji grob, ali ne i kao član vlade Srbije.

– Ruski zvanični protokol ne podrazumeva posetu grobu Staljina. To je nesumnjivo lični, ne treba ni naglašavati neprimereni, izbor potpredsednika naše vlade. Pomenuti sovjetski lider imao je značajne zasluge u Drugom svetskom ratu, ali takođe je i simbol najstrašnijeg vida totalitarizma i masovnih represija. To ima loš spoljnopolitički aspekt za našu zemlju, ali stvari su možda i gore od toga. Nadam se da ipak nije tako, odnosno da Vulin nije dobio zadatak da neistomišljenicima pošalje poruku šta ih čeka ako se ne priklone i poklone svakim danom sve autoritarnijem predsedniku Srbije. No, plašim se da u svemu ima i toga – navodi Anđelković.

A profesor FPN Bojan Vranić skreće pažnju na to da Vulinov akt moramo gledati kao dvoslojan.

Staljinove metode se sviđaju mnogima na vlasti, ali ne bi uradili što i Vulin: Sagovornici Danasa o poseti potpredsednika Vlade Staljinovom grobu 2
foto EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

– Kao lider Pokreta socijalista, nije neobično što je odao počast Staljinu. Međutim drugi sloj je kako je vest preneta. Gospodin Vulin se u medijima potpisuje kao potpredsednik vlade Srbije, odnosno da je to bio zvanični državni akt. Dalje, vest je preneta ocenama poput Staljin kao “najznačajniji vodja antihitlerovske koalicije”, što se može tumačiti kao najava neke vrste istorijskog revizionizma i promene ideološke orijentacije u Srbiji, jedne od retkih koja nije široko osporena među istoričarima – kaže Vranić za Danas.

Dok Dimitrije Milić iz Novog trećeg puta smatra da je to pokazatelj dezorijentacije domaćeg antizapadnog dela političke scene.

– Dok većinu svoje retorike gradi na suverneizmu i rečima kako bi Srbija trebalo da se odbrani od zapadnog uticaja, na drugoj strani polaže venac na grob čoveka koji je hteo našoj državi da ukine suverenitet, a razmatrao je i da izvrši invaziju na nju i okupira je 1948. Bolje je položiti venac na grobna mesta nedužnih miliona građana SSSR-a koji su pobijeni za vreme Staljinove vlasti u čistkama, gulazima ili namernom izgladnjivanju – kaže on za Danas.

Za Dragana Popovića, direktora Centra za praktičnu politiku, „Vulin je klovn i uživa u tom statusu“.

– Zato i radi stvari koje nikom drugom ne bi pale na pamet. Ne sumnjam da se Staljinove metode sviđaju mnogo većem broju ljudi na vlasti u Srbiji, ali ne bi sebi dopustili da urade što i Vulin – zaključuje Popović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari