Vulin u Atini: Grčka ne menja stav o Kosovu 1Foto: Beta/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Lola Djordjevic/DS

Predsednik Vlade Grčke Kirijakos Micotakis je danas na sastanku sa ministrom unutrašnjih poslova Aleksandrom Vulinom potvrdio da Grčka neće menjati stav o nepriznavanju Kosova, saopšteno je iz Vulinovog kabineta.

Vulin je rekao da je zahvalan što će se politika Grčke nastaviti u pravcu najboljih mogućih odnosa sa Srbijom i istakao da mu je veliko zadovoljstvo što je u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića i srpskog naroda preneo izraze solidarnosti grčkom narodu zbog požara.

„Pomoć Srbije se ovde ceni, prepoznaje i predsednik Vlade Micotakis je još jednom u ime grčkog naroda i Vlade izrazio svoju veliku zahvalnost, ali je i rekao da se od Srba pomoć uvek očekuje, jer je očekujete od onih sa kojima ste najbliži i sa kojima delite, ne samo religiju i geografski prostor, već i iste vrednosti“, naglasio je Vulin.

Prema njegovim rečima, Micotakis je izrazio želju da poseti Srbiju i dodao da se nada da će se to dogoditi na zimu, ali i da Srbija voli da dočekuje svoje prijatelje.

Vulin se sastao sa grčkim ministrom za zaštitu građana

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin razgovarao je danas u Atini sa ministrom za zaštitu građana Republike Grčke Mihalisom Hrisohoidisom i istakao da u borbi protiv prirodnih katastrofa treba regionalno jačati kapacitete kako bismo bili spremni, ne samo da sačuvamo sebe, već i da pomognemo drugima.

Vulin je naglasio da su u svim teškim trenucima Srbi i Grci bili zajedno i dodao da je tako bilo i ovoga puta.

„Ponosan sam što smo mogli barem malo da pomognemo u borbi sa prirodnom katastrofom za koju niste krivi i koja može da se desi bilo kome“, rekao je on.

Istakao je da će vreme pred nama pokazati da će ekološki problemi, pa čak i ekološki terorizam, postati novo polje na kome ćemo morati da dokažemo svoju organizovanost i sposobnost da događaje predvidimo, a posledice umanjimo. Vulin i Hrisohoidis razgovarali su i o borbi protiv organizovanog kriminala i daljoj saradnji srpske i grčke policije.

„Ako kriminalci ne poznaju granice, ne smeju ni policajci. Političari nisu uspeli da naprave jedinstvenu Evropu, ali kriminalci jesu“, ukazao je Vulin.

Zato, naglasio je on, moramo da budemo u stanju da se borimo sa svakom kriminalnom grupom i da znamo da je svaka zaplena kokaina u Pirejskoj luci kilogram manje kokaina u Beogradu ili Berlinu i da je svako hapšenje narko-dilera, kriminalca ili ubice u Srbiji, jedan kriminalac manje u Atini ili Beču.

Vulin je zahvalio ministru Hrisohoidisu i grčkoj policiji na izuzetnom zajedničkom radu, zahvaljujući kojem je rasvetljeno nekoliko teških ubistava, koje su počinili državljani Srbije i Crne Gore na teritoriji Grčke.

„Naša saradnja će se nastaviti. Grčka nije i neće biti sigurno mesto za srpske kriminalce, baš kao što iz Srbije nikada neće dolaziti nikakvo zlo u Grčku ko god da ga nosi“, poručio je Vulin.

Ministar Hrisohoidis zahvalio se narodu Srbije, Vladi, predsedniku Vučiću i ministru Vulinu koji je došao lično da bi pružio podršku Grčkoj u borbi protiv vatrene stihije, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Hrisohoidis je rekao da je sa Vulinom razgovarao o daljem razvoju saradnje u oblasti organizovanog kriminala, koja beleži rezultate.

,,Nastavićemo na isti način borbu protiv organizovanog kriminala, a zaključićemo i sporazum u vezi sa prirodnim katastrofama“, rekao je Hrisohoidis i dodao da dve policije razmenjuju iskustva i u oblasti borbe protiv sajber kriminala.

Dodao je da je dogovorena i saradnja dve policije u oblasti turizma, koja će podrazumevati prisustvo srpskih policajaca u turističkim oblastima u kojima su većinom srpski turisti.

U gašenju požara pomoć Grčkoj pruža 37 pripadnika Sektora za vanredne situacije sa 14 vozila i 14 pripadnika Helikopterske jedinice sa tri helikoptera, dva „bel 212“ i „H-145“, kao i medicinski tim Odeljenja za zdravlje zaposlenih i bezbednost na radu sa tri lekara, medicinskim tehničarem i sanitetskim vozilom, podseća se u saopštenju.

Predsednica Grčke se zahvalila Srbiji na pomoći

Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu je danas na sastanku sa ministrom unutrašnjih poslova Aleksandrom Vulinom u Atini zahvalila na pomoći u ljudstvu i materijalno-tehničkoj opremi koju je Srbija poslala kako bi doprinela borbi sa vatrenom stihijom, saopšteno je iz Vulinovog kabineta.

Vulin je pozvao predsednicu Grčke da poseti Srbiju što je ona, kako se navodi u saopštenju, sa zadovoljstvom prihvatila.

Sakelaropulu je istakla da srpski i grčki narod povezuju tradicionalno prijateljstvo, koje se ne svodi samo na diplomatsku podršku već i na konkretnu pomoć, koja se pokazala u ovim teškim trenucima za Grčku i naglasila da ta zemlja ukazanu pomoć u borbi sa vatrenom stihijom izuzetno ceni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari