Vulin zahvalio Moskvi za "upozorenje na pokušaj državnog prevrata" u Srbiji 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin razgovarao je u Moskvi sa sekretarom Saveta bezbednosti Rusije Sergejom Šojguom o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji i „aktivnom učešću spoljnih snaga u veštačkom izazivanju napetosti“ u Srbiji, saopštila je Vlada Srbije 13. avgusta.

„Potpredsednik Vlade Srbije je zahvalio ruskim bezbednosnim strukturama koje su upozorile rukovodstvo Srbije o pripremi masovnih nereda i pokušaju državnog prevrata“, kaže se u saopštenju.

Vlast u Srbiji, predvođena Srpskom naprednom strankom, optužuje organizatore i učesnike protesta protiv iskopavanja litijuma, koji se nedeljama održavaju širom Srbije, za „pokušaj nasilnog rušenja predsednika Srbije Aleksandra Vučića“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prethodno je, 9. avgusta, rekao da su „ruske službe bezbednosti upozorile da se u Srbiji pripremaju masovni neredi, čiji je krajnji cilj državni udar i svrgavanje rukovodstva zemlje“.

Potpredsednik Vlade Vulin je višednevnoj zvaničnoj poseti Rusiji.

On je 12. avgusta izjavio da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji, kao i da je rusko-srpska trgovinska saradnja nastavljena i „pored pokušaja nametanja ograničenja“.

Ovo je njegova druga zvanična poseta Rusiji od kako je 2. maja izabran na mesto potpredsednika Vlade Srbije.

Zbog bliskih veza sa Kremljom, Vulin je na listi sankcija Sjedinjenih Američkih Država.

Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u treću godinu, za to vreme Srbija se nije odrekla veza sa Rusijom.

Zvanično, Beograd podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali odbija da uvede sankcije Moskvi, na šta je, kao zemlju kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, pozivaju zapdni partneri.

Odbijanje pravda prijateljskim vezama sa Rusijom, ali i podrškom koju od nje dobija na međunarodnom planu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari