Vlada Srbije je na dosadašnjim sednicama imenovala 22 državna sekretara u 12 ministarstava i sedam pomoćnika ministara. Ministarka građevinarstva i saobraćaja Zorana Mihajlović i ministar rada Aleksandar Vulin za sada su imenovali najviše ljudi koji će biti u njihovim najužim timovima, ali nije poznato da li su oni i završili sa tim delom posla.

U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture imenovana su četiri državna sekretara. Novi je jedino Kern Imre, sekretar koji dolizi iz nekadašnjeg Ministarstva saobraćaja, a preostalo dvoje su bili pomoćnici u resorima saobraćaja i bivšem resoru Zorane Mihajlović – energetici. Pomoćnici ministarke Mihajlović su Zoran Ilić, Miodrag Jocić, doskorašnji državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, i Leposava Sojić, bivša pomoćnica u Ministarstvu energetike.

Interesantno je to što je novi ministar rada Aleksandar Vulin samo „prebacio“ svoja tri pomoćnika iz Kancelarije za KiM, koju je vodio dve godine, u novi resor, koji je dobio nakon izbora 16. marta, iako su pomoćnici ministra zvanično stručnjaci koji se biraju na konkursima, za razliku od državnih sekretara koji su političke funkcije. Vulin je imenovao Branku Gajić, Zorana Lazića i Snežanu Baćanović na nove funkcije u Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja. Za državnog sekretara u istom ministarstvu postavljen je Aleksandar Stojanović, dojučerašnji zamenik direktora Kancelarije za KiM, kao i Dragan Popović i Čikoš Laslo.

Vlada Srbije, podsetimo, na prvoj sednici razrešila je po automatizmu svih 48 državnih sekretara, od kojih je u međuvremenu reimenovano devetoro njih. Imajući u vidu da su pojedini ministri ostali na istim funkcijama kao u prethodnom sastavu, verovatno je da će se mnogi državni sekretari ponovo naći na istim mestima.

Za sada su imenovana i tri državna sekretara u Ministarstvu zdravlja, po dva državna sekretara u ministarstvima trgovine i telekomunikacija, poljoprivrede i finansija i po jedan u privredi, rudarstvu i energetici, odbrani, prosveti i omladini i sportu. Postavljenja na ove funkcije nije još bilo u resorima spoljnih poslova, državne uprave, unutrašnjih poslova i kulture.

Šef diplomatije Ivica Dačić istakao je za Danas da se još nije odlučio koga će postaviti za državne sekretare, ali nije odgovorio na pitanje da li ima nekih kandidata. Ni ministarka državne uprave Kori Udovički još nije donela odluku o kadrovskim rešenjima, ali je nedavno istakla da bi volela da sarađuje sa Željkom Ožegovićem, članom LDP.

Razrešeno 13 pomoćnika

Vlada Srbije razrešila je i 13 pomoćnika ministara, koji bi inače trebalo da se biraju na konkursima na određeni period, od kojih je troje prešlo na neke druge funkcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari