Saznajemo: Vulinov Pokret socijalista predložio Orliću usvajanje Rezolucije o pridruživanju BRIKS-u: Traže referendum i posebno ministarstvo 1Foto: PS

Pokret socijalista danas je predsedniku Skupštine Vladimiru Orliću podneo predlog Rezolucije o pridruživanju Srbije BRIKS-u, saznaje Danas. Odluka bi trebalo da bude doneta nakon široke javne rasprave i sprovedenog referenduma, poručuju u Rezoluciji.

Potpisnici predloga su poslanici stranke čiji je do nedavno predsednik bio Aleksandar Vulin – Bojan Torbica i Đorđe Komlenski, koji su deo poslaničkog kluba SNS-a.

“Svesni činjenice da se svet u kom živimo nepovratno menja, izražavamo potrebu da se pred javnošću Republike Srbije otvori široki društveni dijalog o nespornoj činjenici da tzv. evropski put Srbije ima jasnu alternativu oličenu u procesu priključenja organizaciji BRIKS, kao trenutno najaktuelnijeg globalnog ekonomsko-političkog integrativnog procesa”, navodi se u Rezoluciji.

Kažu da bi se time potvrdila privrženost Srbije uspostavljanju pravednijeg svetskog poretka, koji bi bio zasnovan na bezuslovnom poštovanju međunarodnog prava i ograničio “višedecenijsku zapadnu hegemoniju i svetu doneo više sigurnosti i stabilnosti, značajnije uvažavanje nerazvijenih i srednje razvijenih zemalja i obezbedio sprovođenje temeljne reforme međunarodnih finansijskih institucija čime bi se stvorili uslovi za ravnopravni ekonomski i privredni razvoj svih zemalja sveta“.

Navode i da se u svetu stvara mutlipolarni svet, a ističu i „jasno izraženo većinsko opredeljenje građana Srbije da tzv. evropski put Srbije ima alternativu“, što je, kažu, polazna osnova ove rezolucije.

Rezolucijom traže da Narodna Skupština izrazi spremnost da pokrene široki društveni dijalog dijalog o prednostima i manama punopravnog članstva Srbije u BRIKS-u, ispuni sve neophodne uslove i kriterijume zaključno sa onim utvrđenim na 15. samitu BRIKS-a u Johanesburgu, potrebnim za ubrzani prijem u članstvo, ali i za poštovanje međunarodnog prava, Povelje Ujedinjenih nacija i Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima kao i poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih zemalja članica organizacije Ujedinjenih nacija, za permanentnu i konstruktivnu saradnju koja proističe iz članstva u BRIKS-u.

Zahtevaju od Vlade Srbije da u roku od 30 dana od eventualnog usvajanja Rezolucije, od BRIKS-a zatraže mesto države posmatrača, ali i da se formira Ministarstvo za pridruživanje BRIKS-u i usvoji za to posebna strategija.

Rezolucija bi predsednika Skupštine obavezala da raspiše referendum po ovom pitanju, dok se u obrazloženju za usvajanje navodi da bi Srbija zadržala vojnu neutralnost, ali i da ne predviđaju prekidanje aktivnosti na dosadašnjim „tzv. evropskim integracijama iako  je više nego jasno da je taj put očigledno ćorsokak, imajući u vidu da smo pre oko tri meseca, tačnije 21. juna, obeležili 20 godina od čuvenog samita Evropske unije i Zapadnog Balkana u Solunu“.

Saznajemo: Vulinov Pokret socijalista predložio Orliću usvajanje Rezolucije o pridruživanju BRIKS-u: Traže referendum i posebno ministarstvo 2
foto: Danas

Sve tačke prenosimo u celosti:

1. Potvrđuje da je ubrzano ispunjavanje uslova i kriterijuma za ulazak Republike Srbije, u punopravno članstvo organizacije BRIKS, uz očuvanje proklamovane vojne neutralnosti Republike Srbije, jedan od najvažnijih strateških i nacionalnih ciljeva, kojem će u budućem radu Narodna skupština Republike Srbije dati punu i stalnu podršku.

2. Izražava punu spremnost:
– da pokrene široki društveni dijalog dijalog o prednostima i manama punopravnog članstva Srbije u BRIKS-u,
– da ispuni sve neophodne uslove i kriterijume zaključno sa onim utvrđenim na 15. samitu BRIKS-a u Johanesburgu, potrebnim za ubrzani prijem u članstvo;
– za poštovanje međunarodnog prava, Povelje Ujedinjenih nacija i Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima kao i poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih zemalja članica organizacije Ujedinjenih nacija;
– za permanentnu i konstruktivnu saradnju koja proističe iz članstva u BRIKS-u.

3. Zahteva od Vlade Republike Srbije da u roku od 30 dana od dana usvajanja ove Rezolucije, od organizacije BRIKS zatraži status države posmatrača.

4. Obavezuje se da će usklađivanje zakonodavstva Republike Srbije sa kriterijumima za prijem u BRIKS dobiti prioritet u radu Narodne skupštine Republike Srbije, uključujući i uvođenje posebnih procedura za poboljšanje efikasnosti tog procesa.

5. Zahteva od Vlade Republike Srbije da u što kraćem roku preduzme sve normativne i druge radnje u cilju obrazovanja Ministarstva za pridruživanje BRIKS-u. Ovo ministarstvo će obavljati sve poslove državne uprave koji se odnose na aktivnosti na ispunjavanju kriterijuma za prijem u BRIKS.

6. Traži od Vlade Republike Srbije da u što kraćem roku izradi studiju izvodljivosti i nacionalnu strategiju Srbije za pridruživanje BRIKS-u, da podnese zvanični zahtev za prijem u BRIKS i da sprovodi mere za ubrzano usklađivanje prava Srbije sa kriterijumima za prijem u BRIKS.

7. Očekuje od Vlade Republike Srbije da jednom u šest meseci, informiše Narodnu skupštinu Republike Srbije o planiranim i ispunjenim obavezama i o realizaciji svih programa i ostalih aktivnosti neophodnih za ubrzanje procesa pridruživanja Republike Srbije BRIKS-u.

8. Obavezuje se da razvija i unapređuje saradnju sa parlamentima zemalja članica, parlamentima zemalja kandidata za članstvo u BRIKS-u, kao i parlamentima zemalja zainteresovanih za učlanjenje u BRIKS.

9. Preuzima obavezu da aktivno doprinosi širenju svih vrednosti i upoznavanju javnosti Srbije sa značajem i prednostima ulaska naše zemlje u BRIKS.

10. Poziva sve političke stranke, nevladine organizacije, sindikate, udruženja poslodavaca, verske zajednice, medije i sve građane Srbije da se pridruže zajedničkom naporu da se proces pridruživanja ubrza na svim područjima obavljanja zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, kao i svake slobodne društvene aktivnosti.

11. Obavezuje predsednika Narodne skupštine Republike Srbije da raspiše referendum na kom bi građani odlučili o definitivnom obliku političko-ekonomskih integracija.

12. Ova rezolucija i njome utvrđeni pravac, smernice i ciljevi državne politike obavezujući su za sve državne organe, organizacije, javne funkcionere, kao i za medijski javni servis.

13. Ovu Rezoluciju objaviti u „Službenom glasniku Republike Srbije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari