Vulović na raspravi: Zakon krši onaj koji mora da ga štiti, to je poruka narodu da ode 1Printskrin Kossev/Fejsbuk

„Žalosno je da zakon prvo krši onaj koji zakon mora da sprovodi i da ga poštuje, a to su policija, tužilaštvo, sud. Tako daju građanima jasnu poruku da je ovo teritorija na kojoj nema zakona, ni zakona ni pravde, te da odavde treba da odu“, poručio je na današnjoj raspravi o eksproprijaciji u zgradi opština Zubin Potok, bivši gradonačelnik Srđan Vulović.

U zgradi opštine Zubin Potok u toku je javna rasprava o eksproprijaciji.

Naspram srpske strane, osnosno meštana, advokata, pravnik zastupnika, predstavnika lokalne samouprave, političkih i civilnih aktivista, kao i u Leposaviću, i danas su direktor Odeljenja za eksproprijaciju, Afrim Murati, Samir Brući takođe iz ovog sektora, kao i Dorontina Demaj – ekspert za geodeziju.

U svojoj uvodnoj reči, jedan od troje predstavika ponovo je govorio o ekonomskom razvoju, a koji, smatraju oni, nedostaje u Zubinom Potoku. To je primetio obilazeći opštinu.

Vulović mu poručuje da je to onda trebalo da urade na bolji način, ukoliko su imali dobru nameru.

„Zahvaljujem vam se na brizi za ekonomski razvoj, ali da ste imali dobru nameru za naš razvoj – došli biste prvo u opštinu Zubin Potok da nam iznesete planove kako ćete da nas razvijete i pomognete, pa da se u saradnji sa nama dogovarate, ali vi to niste uradili“, kaže bivši predsednik opštine Zubin Potok.

Kaže da se javio za reč, jer je i on sam učesnik svih događaja oko ekproprijacije, kada su mu se građani obratili letos prošle godine.

„Građani su došli do mene 1. jula sa prijavom da im je neko uzurpirao zemljište. Istog dana je sa građanima otišao naš službenik i preneo nam da su na putu građevinske mašine i da nešto rade prema Brankovom brdu – katastarska zona Gornji Jasenovik“, precizira Vulović.

Kaže da tada ni građanima, kao ni opštinskom službeniku nije bilo dozvoljeno da priđu zemljištu, a da su ih u tome sprečili pripadnici Specijalne jedinice kosovske policije.

Četiri dana nakon toga, obavestili su stanicu policije da su, kako ističe, neovlašćena lica zauzela privatnu imovinu.

A dan nakon toga, 6. jula, obavestili su i izvođača radova „Ileaa GR“ iz Prištine – da sa daljim radovima prestane i da dođe u opštinu Zubin Potok, kako bi nas obavestili o čemu se radi.

„Ništa se nije desilo. Niti je neko došao, niti nas je neko obavestio. Iza toga smo probali da saznamo o čemu se tu radi, ali nismo imali nikakve informacije“, poručuje Vulović.

Zatim je 29. avgusta ponovo obaveštena policijska stanica, tužilaštvo i izvođač radova „Eskalatori“ iz Uroševca.

I to nije imalo svrhe, jer, poručuje Vulović, odgovor ni od jednog pravosudnog organa nije stigao.

Datume je navodio, da bi javnosti ukazao na to da su u pitanju datumi pre odluke kosovske vlade, a koja je zvanično donešena 19.08.

„Znači, sve radnje pre toga su ilegalne. Policija je ilegalno zauzela privatnu imovinu, tužilaštvo ćuti, ne odgovara“, istakao je bivši gradonačelnik Zubinog Potoka.

Sve to ukazuje da onaj ko, kako je ponovio, treba da štiti zakon i prava – prvi je koji ga i krši.

Ponovio je i da je, prema njegovom mišljenju, to poruka srpskom narodu da „ovde nema prava i da treba negde da odu“.

„Na vašu žalost mi nećemo da idemo nigde. Ostajemo ovde, a borićemo se pravnim sredstvima“, podcrtao je Vulović.

Predstavnicima kosovske vlade, koji se danas nalaze u sali, još jednom je poručio da su sve trebali da urade mnogo pre, da dođu u opštinu, a ne da prvo sagrade baze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari