Jukom: Posebnu pažnju obratiti pažnju na motive napadača na Predraga Voštinića 1

Komitet pravnika za ljudska prava ocenio je danas da je saobraćajni incident u kom je povređen aktivista Lokalnog fronta iz Kraljeva Predrag Voštinić, napad na građanske slobode i „najekstremniji oblik ugrožavanja osnovnih ljudskih prava“.

Jukom je u saopštenju pozvao državne organe da sprovedu „adekvatnu istragu“ o tom incidentu i da „posebno obrate pažnju na motive napadača“.

„Napad na život i telo Predraga Voštinića, kao poslednji u nizu nesankcionisanih dugogodišnjih napada i pritisaka na organizaciju i njene članove, predstavlja najekstremniji oblik ugrožavanja osnovnih ljudskih prava. Napadi na branitelje ljudskih prava predstavljaju posebnu društvenu opasnost koja mora biti uzeta u obzir prilikom kvalifikovanja krivičnog dela i sprovođenja istrage“, stoji u saopštenju.

Iz Jukoma su podsetili da je Srbija potpisnica UN Deklaracije o pravima i odgovornostima pojedinaca, grupa i društvenih organa u unapređivanju i zaštiti univerzalno priznatih ljudskih prava i osnovnih sloboda kojom se kako se navodi, obavezala da stvori društvenu klimu koja će omogućiti delovanje aktivista koji se zalažu za unapređenje i poštovanje ljudskih prava.

„Ova obaveza podrazumeva efikasnu istragu, pravičan postupak uz uvažavanja prava žrtava“, navodi se u saopštenju.

Voštinić je povređen sinoć u Kraljevu, kada ga je sa bicikla namerno oborio vozač automobila s novosadskim tablicama, izjavio je ranije predstavnik Lokalnog fronta Vladan Slavković.

On je za televiziju N1 rekao da Voštinić ima povrede ruke i glave i da će ostati na posmatranju tokom noći u kraljevačkoj bolnici.

„Osoba koja je vozila tu škodu novosadskih tablica je privedena“, naveo je Slavković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari