Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac ocenio je da je jučerašnji susret s američkim kolegom Robertom Gejtsom u Vašingtonu jedan od najznačajnijih od kada je na čelu ministarstva i da ta poseta treba da utiče na poboljšanje sveukupnih odnosa Srbije i SAD, ne samo u oblasti odbrane.

– Poznato je da smo u poslednjoj deceniji prošlog veka imali dosta problema, ali je poznato i da u proteklih nekoliko godina ministarstvo čini krupne korake u stabilizaciji odnosa Srbije i SAD – rekao je Šutanovac srpskim i američkim novinarima posle sastanka s Gejtsom u Pentagonu.

On je ocenio i da je nedavna poseta američkog potpredsednika Džozefa Bajdena pokazala da za Srbiju „postoji respekt preko okeana“ što je veoma značajno, a da je na sastanku s Gejtsom konstatovano da su odnosi u oblasti odbrane jedni od najboljih delova saradnje dve zemlje.

Šutanovac je podsetio da je Vojska Srbije školovala i da još školuje više desetina oficira u prestižnim američkim vojnim školama, a da je s Gejtsom bilo reči i o nastavku razmene iskustava iz oblasti školovanja i obuke.

Dvojica ministara razgovarali su i o daljim aktivnostima Vojske Srbije u programu Partnerstvo za mir, a Šutanovac je informisao američkog kolegu o učešću sanitetskog tima VS u mirovnoj misiji u Čadu i želji da oružane snage Srbije učestvuju i u drugim misijama sa „partnerima iz Evrope“. „U ovom trenutku, ozbiljnije učešće, kako bi smatrale SAD, teško je izvodljivo za nas iz više razloga, tehničkih, a i političkih“, rekao je Šutanovac i dodao da je izložio plan „profesionalizacije Vojske Srbije posle koje će ona biti interoperabilna s drugim armijama“.

Ministar je dodao da nije bilo reči o problemu Kosova i Metohije i podsetio da je o tom pitanju još s potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom postignuta saglasnost da „ne postoji saglasnost“ između dve države. Ministar je podsetio da je SAD u Srbiju do sada investirala oko 500 miliona dolara i izrazio očekivanje da će sve buduće investicije biti još vidljivije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari