Za koga glasaju beli listići na izborima? 1Predizborni miting Aleksandra Vučića u Vranju

Beli glas na predstojećim predsedničkim izborima ide na štetu pobedi Aleksandra Vučića u prvom krugu predsedničkih izbora – kažu za Danas u CESID.

Kako u toj agenciji navode za naš list, beli listići povećavaju izlaznost, ne idu nikome u korist, ali utiču na to da je Vučiću neophodno da osvoji veći broj glasova kako bi pobedio u prvom krugu izbora.

Prema objašnjenjima koje je Danas dobio od programskog direktora CESID, Đorđa Vukovića i Bojana Klačara, istraživača ove agencije, krajnji rezultat računa se na osnovu ukupnog broja listića u glasačkim kutijama, što praktično znači da se računaju i nevažeći, odnosno beli listići, pa je Vučiću potrebno da osvoji više glasova za pobedu u prvom krugu. To, takođe, znači da je i opozicionim kandidatima potrebno da osvoje više glasova kako bi ušli u drugi krug predsedničkih izbora, ukoliko do drugog kruga uopšte dođe.

Prema rečima Bojana Klačara, od takozvanog belog glasa niko ne dobija nikakvu korist, odnosno izvestan je samo gubitak onih kandidata koji računaju da su beli listići zapravo njihovi glasovi.

– Kandidat Saša Janković je taj koji direktno gubi pojavom belih glasova, jer se pretpostavlja da su to birači koji da nisu beli listić, dali bi glas njemu. Saša Radulović, kandidat pokreta Dosta je bilo, takođe, spada u tu kategoriju potencijalnih glasača, koji bi da nisu beli listić bili glas za taj taj pokret. Ostali, čini mi se, da ne gube, jer, svakako, ne mogu ni da računaju da profil glasača kakav je beli glas njima da podršku. Beli glasovi, svakako nisu glasovi koji bi u bilo kakvoj varijanti mogli da pripadnu, recimo, Vuku Jeremiću, kao ni ostalim predsedničkim kandidatima – ističe Klačar za naš list.

Uticaj belih glasova na krajnji rezultat izbora koji se očitava preko veće izlaznosti, Klačar objašnjava sledećim primerom.

– Ako bude povećana izlaznost u odnosu na prethodne izbore, i, recimo, izađe, četiri miliona birača, da bi Vučić pobedio u prvom krugu, neophodno mu je da dobije dva miliona glasova plus jedan, umesto, recimo, milion i po plus jedan, u slučaju da na izbore tri miliona glasača. U odnosu na 2012. godinu kada su beli listići dobili na značaju i praktično „osvojili“ oko četiri odsto na izborima, na ovim, prema nekim procenama, neće ih biti više od dva odsto – kaže Klačar za Danas.

On ističe da ni 2012. godine beli listići nisu pomogli Tomislavu Nikoliću da pobedi Borisa Tadića, kao što je tada bilo predstavljeno, već je, kako kaže, Tadić jednostavno izgubio deo svojih birača, jer su beli listići bili „njegovi“ ali su razočarani politikom koju je vodio, odlučili da ne glasaju za njega.

Đorđe Vuković za Danas problematizuje tezu i argumente na koje se oslanja opozicija u pozivima građanima da u što većem broju izađu na izbore, računajući sa izvesnošću da bi oni koji inače ne izlaze na izbore, dali glas njima a ne Aleksandru Vučiću.

– Istina je da povećana izlaznost povećava i broj neophodnih glasova za pobedu Vučića u prvom krugu, ali ko opoziciji garantuje da ljudi koji ne izlaze na izbore su njihovi – opozicioni glasači? Mi to nemamo ni u jednom istraživanju, da oni koji inače ne glasaju, da bi u slučaju izlaska na izbore u najvećem broju glasali protiv Vučića – zaključuje Vuković za naš list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari