Nastavak sa 1. strane
U Ahtisarijevom planu za status Kosova, prema rečima odlazećeg premijera Srbije Vojislava Koštunice, nema valjanih argumenata osim „argumenta sile i grubog nasrtaja na integritet jedne suverene evropske države“. Koštunica je, apelujući na poslanike da odbace sve odredbe Ahtisarijevog plana, ocenio da je i prema suštini i prema formi predlog Martija Ahtisarija protivpravni i nelegalni akt.

Nastavak sa 1. strane
U Ahtisarijevom planu za status Kosova, prema rečima odlazećeg premijera Srbije Vojislava Koštunice, nema valjanih argumenata osim „argumenta sile i grubog nasrtaja na integritet jedne suverene evropske države“. Koštunica je, apelujući na poslanike da odbace sve odredbe Ahtisarijevog plana, ocenio da je i prema suštini i prema formi predlog Martija Ahtisarija protivpravni i nelegalni akt.
– Kosovo i Metohija je sastavni i neotuđivi deo Srbije. Ono ne može da bude nezavisno čak i da bude nasilno oteto jer bezakonje nikada ne može da se pretvori u zakonitost. Dokle god Srbija bude država prava i pravde, Kosovo će biti njeno. Mnogi su, kada je reč o sili, u prednosti nad Srbijom, ali ne i kada je reč o pravu i pravdi – poručio je Koštunica.

Šešelj u parlamentu

Poslanici SRS na konstitutivnu sednicu parlamenta došli su odeveni u bele majice s likom Vojislava Šešelja. Na pitanje novinara Danasa da li nošenje majica predstavlja kršenje skupštinske discipline o odevanju, Tomislav Nikolić odgovara da je to način na koji radikali protestuju što država ništa ne preduzima da spreči divljačko maltretiranje Vojislava Šešelja u Hagu.

– Mi smo bili saglasni s tim da on ode u Hag, ali ne da pet godina čeka da mu počne suđenje. Ovo je opomena svima u Srbiji koji pričaju o Haškom sudu – kaže Nikolić.

Premijer napominje da su „pravo i pravda najjače moguće oružje i za bečke pregovore“. On tvrdi da su „sve ponude i šargarepe da Srbija odustane od ovih principa besmislene, jer za KIM ne postoji nadoknada. Srbija je prema Koštuničinim rečima albanskoj nacionalnoj manjini ponudila najveći mogući stepen autonomije i spremna je na svaki razgovor o tome. On je takođe ukazao da KIM nije jedinstven slučaj već presedan, zbog čega politička javnost u pojedinim zemljama već strahuje od pretenzija svojih nacionalnih manjina.

Razdvajanja i spajanja

Članovi Lige socijaldemokrata Vojvodine juče nisu sedeli u istom redu s članovima Koalicije s kojima su nastupali na proteklim izborima, već su sedeli u klupama iza socijalista.

– Zar mislite da smo sada sa socijalistima – pitao je Nenad Čanak, predsednik LSV, novinara Danasa odgovarajući na pitanje zbog čega nisu sedeli zajedno sa ostalim članovima Koalicije.

Onda je objasnio da su ligaši „malo zakasnili“, a kako su „u našem redu već sedeli poslanici G17 Plus za nas nije bilo mesta“. Čanak je kasnije u skupštinskom bifeu sedeo za stolom zajedno s Jovanovićem.

Prilikom susreta u skupštinskoj sali Vladan Batić, predsednik DHSS, poklonio je juče svom nekadašnjom kolegi u Vladi Srbije Božidaru Đeliću svoju najnoviju knjigu.

– Moramo pokazati odlučnost i najčvršću volju da Srbija mora ostati država u punoj celovitosti, privržena slobodi, pravu i pravdi i na visini svoje istorijske sudbine – naglasio je premijer Srbije, opominjući poslanike da je „pitanje Kosova i Metohije starije od svih trenutnih političkih neslaganja i ličnih uverenja“.

Formirane poslaničke grupe

Predsedavajuća prvom sednicom Borka Vučić rekla je da je juče formirano šest poslaničkih grupa i imenovani su njihovi predsednici. Poslaničku grupu SRS predvodi Tomislav Nikolić, a njegov zamenik je Aleksandar Vučić. Predsednik Poslaničke grupe DS je Dušan Petrović, a njegov zamenik Milan Marković. Na čelu Poslaničke grupe DSS-NS je Miloš Aligrudić, a za njegovog zamenika imenovan je Miroslav Markićević. Predsednik Poslaničke grupe G17 Plus je Mlađan Dinkić a njegov zamenik Verica Kalanović. Na čelu Poslaničke grupe SPS je Ivica Dačić, a njegov zamenik Žarko Obradović. Čedomir Jovanović je predsednik Poslaničke grupe Liberalno-demokratske partije, a njegov zamenik Nenad Milić.

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić pozvao je predsednika i premijera Srbije i pregovarački tim da jasno i glasno kažu da nisu za nezavisnost Kosova. Nikolić je naveo da će ih SRS podržati u tome “ pa makar nikada ne došli na vlast“. On je za govornicom Skupštine Srbije rekao da Tadić i Koštunica treba gde god idu da kažu da Kosovo ne može da bude nezavisno. Nikolić je pozvao državnike da jasno odrede šta će Srbija uraditi ukoliko druge države priznaju Kosovo kao nezavisnu državu.
– Imamo li plan za dan posle o Kosovu i Metohiji, ili čekamo papire na koje ćemo da reagujemo – rekao je Nikolić. On je istakao da svima kažu, ako ih pitaju da li to znači da ćemo ratovati, “a vi recite ko je još ratovao“.
Šef poslaničke grupe DS Dušan Petrović izjavio je da njegova partija prihvata i podržava Predlog rezolucije o Kosovu koju je Vlada Srbije uputila parlamentu. Petrović je za skupštinskom govornicom rekao da je to čvrst stav DS. Petrović je naveo da postoje primedbe na svako od rešenja sadržanih u dodacima Ahtisarijevog plana, ali da nema drugog načina da Srbija odbrani svoje interese već da pregovara.
– Zbog toga 21. februara treba da odemo u Beč na pregovore s predstavnicima Prištine, da državni tim dobije mandat da bi tamo mogao da se bori za državne interese i preostale Srbe na Kosovu – rekao je Petrović.
Šef poslaničke grupe DSS/NS Miloš Aligrudić ocenio je da svi koji se kolebaju da li da glasaju za predlog rezolucije o Kosovu, ili će glasati protiv njega, „direktno rade u korist štete Srbije“.
– Ništa nije izgubljeno i ne postoje nemoguće stvari – rekao je Aligrudić obraćajući se poslanicima parlamenta.
On je izjavio da je najvažnije da se svi pridržavaju „onoga što je država propisala kao svoje najvažnije norme, a građani izglasali, a to je Ustav Srbije“.
Zamenica šefa poslaničkog kluba G17 Plus Verica Kalanović izjavila je da je za tu stranku predlog Martija Ahtisarija neprihvatljiv jer njime Kosovo dobija atribute državnosti, ali i zbog toga što se ne garantuju standardi za opstanak Srba na Kosovu i povratak raseljenih. Kalanović je navela da će G17 Plus glasati za rezoluciju. Prema njenim rečima rešenje konačnog statusa treba da bude rešenje koje će omogućiti Srbima da na Kosovu žive bezbedno, dostojanstveno i u prosperitetu i koje će omogućiti povratak prognanih. Ona je predstavila predlog te stranke upućen Pregovaračkom timu da se tokom pregovora posebno insistira na izmenama odredaba iz Aneksa 3 o decentralizaciji i formiranju posebnih zona u kojima bi Srbi imali šire nadležnosti i direktne veze s institucijama Srbije.
Čedomir Jovanović, predsednik Liberalno-demokratske partije, izjavio je da koalicija okupljena oko te stranke neće glasati za predlog Vladine rezolucije o Kosovu jer je, kako je ocenio, „izraz kontinuiteta politike koja je uništila Srbiju“. Jovanović je naveo da srpski pregovarački tim ne treba ni da ide na pregovore u Beč ukoliko poslanici parlamenta „ponove fraze“ izgovorene na prethodnim sednicama posvećenim Kosovu i Metohiji. Prema njegovim rečima stav parlamenta treba da bude „izraz realnosti, a ne pogrešne politike koja je dovela Srbiju do poraza“. Jovanović je ukazao da je Srbija posle 1999. godine i NATO bombardovanja izgubila pravo da upravlja Kosovom i da je potrebno da se popravi položaj države kroz partnerstvo sa svetom.
S Predlogom rezolucije juče se nije složio ni Riza Halimi, predstavnik Koalicije Albanaca Preševske doline. Riza Halimi se izjasnio protiv rezolucije, ocenivši da je Skupština trebalo da se izjašnjava o dokumentu Martija Ahtisarija, a ne o rezoluciji na Ahtisarijev predlog. On je podsetio na događaje iz 1989. kada je, kako je naglasio, suštinska autonomija Kosova srušena topovskim metodama. Prema njegovim rečima pitanje Ahtisarijevog predloga trebalo bi ozbiljnije tretirati jer i manjine ovde u Srbiji žele da imaju ista prava koja se sada nude zajednicama na Kosovu. Na Halimijevo izlaganje reagovao je poslanik SPS Ivica Dačić ističući da je „dokaz da je Srbija demokratska država i to što se u srpskom parlamentu i usred Beograda iznose protivustavni stavovi i protivi Predlogu rezolucije koja govori o teritorijalnom integritetu i suverenitetu zemlje“. Dačić je naglasio da „nije nikakva tajna da separatizam ne postoji samo na KIM nego i među albanskim partijama u Bujanovcu, Preševu i Medveđi“.
Dačić je izjavio da je siguran da će Skupština Srbije potvrditi rezoluciju Vlade Srbije i da „nijedan državni organ u Srbiji neće podržati ili prihvatiti bilo šta što se tiče nezavisnosti Kosova“. On je, obraćajući se poslanicima Skupštine Srbije, rekao da pitanje Kosova i Metohije nije pitanje ljudskih prava, već „želja za nezavisnim Kosovom i separatizmom“.
Rajko Đurić iz Unije Roma zamerio je, između ostalog, Ahtisarijevom planu što se ne spominje etničko čišćenje nad Romima na KIM.
Iako dnevnim redom nije bila predviđena rasprava o izveštaju Republičke izborne komisije, šef Poslaničkog kluba SRS Tomislav Nikolić juče je u devet tačaka izneo primedbe na upravo završen izbor narodnih poslanika. Nikolić je ukazao na nezakonite odluke RIK o promeni potrebnog broja potpisa za izborne liste manjina, nepostojanje jedinstvenog biračkog spiska, za šta je prozvao ministra lokalne uprave, kao i na sporan status predsednika Republike i članova Vlade u predizbornoj kampanji. On nije izostavio ni problem s brojem sudija Ustavnog suda, za šta je direktno okrivio predsednika Srbije Borisa Tadića. Iako je za jučerašnju sednicu bilo najavljeno osam tačaka dnevnog reda, raspravljalo se samo o prve dve – potvrđivanju mandata narodnih poslanika i Predlogu rezolucije o Ahtisarijevom planu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari