Za pet godina nijedan funkcioner nije zvanično posetio Šabac 1

Ni ranije Šabac nije bio miljenik republičkih vlasti, ali barem nije bilo otvorenih suprotstavljanja i kočenja u razvoja. U prethodnih pet godina nijedan važniji republički funkcioner nije zvanično posetio Šabac, ni premijer Vučić, niti potpredsednik Vlade Dačić, niti ministarka za saobraćaj….

Jedina republička institucija u gradu, Uprava za agrarna plaćanja, naprasno i bez ikakvog obrazloženja prebačena je u Beograd. Ni do danas nije dobijena akreditacija niti se koriste IPA fondovi od 175 miliona evra. Ima nelogičnosti da je Trgovinski sud u Valjevu, a Šabac ima daleko veći broj privrednih subjekata. U Valjevu je i Regionalna privredna komora, a tu je čak i Odeljenje Ministarstva prosvete, iako Šabac i Mačvanski okrug imaju znatno više škola. Naravno tu je i drugostepeni organ prekršajnih sudova, pa čak je i, mada se o tome javno ćuti, u Valjevu i sedište DB.

Šapčanima teško pada što se i o njihovim najstarijim objektima izjašnjavaju stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika u Valjevu, iako se kao grad Šabac vodi od 1470. godine, a u doba Jevrema Obrenovića bio je po mnogo čemu prvi u Srbiji. Ni kod javnih preduzeća nije se vodilo računa o privrednoj snazi i razvijenosti. Elektrodistribucija Šabac ima sedište u Kraljevu, za Poštu je sedište u Užicu, iako je Mačvanski okrug privredno, ako ne razvijeniji a ono barem jednak sa tim okruzima. O razvoju privrede dovoljno govori da je šabačka industrijska zona najveća u Srbiji, prostire se na 600 hektara, od čega je 200 hektara u režimu slobodne zone.

Potvrda tog privrednog potencijala je da u zoni posluje dvadesetak privrednih subjekata, od čega je japanski „Jazaki“ najveća grinfild investicija u Srbiji. U najavi je dolazak još nekoliko stranih kompanija, ali očigledno da republičke vlasti koče razvoj ovog kraja. U nečijoj fioci stoji projekat izgradnje auto-puta Ruma – Šabac, i to kao koncesija kanadske korporacije, a takođe se ništa ne preduzima na izgradnji međunarodne luke na Savi, iako postoji interesovanje nekih stranih partnera. Projekat energetske efikasnosti ničim nije pomognut od republičkih vlasti, a uključila se Evropska banka za obnovu i nemačka agencija GIZ. To je jedan od prioriteta savremene Evrope. S druge strane Evropska unija investirala je oko 20 miliona evra u postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i novu regionalnu deponiju.

Jedini na Samitu pametnih gradova

Šabac je jedini grad iz Srbije pozvan na samit tzv. pametnih gradova, upravo zbog novih rešenja i pogodnosti za svoje građane. Takođe ovde su emitovane prve municipalne obveznice koje su građani mogli da kupe na slobodnom tržištu. O politici ovog grada dovoljno govori da su ovde česti gosti ambasadori Nemačke, SAD, Finske, Austrije, Indije, Izraela…. Jedino se ovde ne pojavljuju zvaničnici republičke vlasti, time pokazujući da im je strana kohabitacija, nešto što je u demokratskom svetu odavno prisutno. Da zlo bude veće, transferi iz Republike u poslednje tri-četiri godine smanjeni su za oko milijardu dinara, a pride republičke vlasti duguju gradu oko pet miliona evra. Nažalost, zbog takvog odnosa trpe građani, jer sa drugačijim odnosom republičkih vlasti čitav ovaj kraj bi se znatno brže razvijao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari